+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. március 24. kedd, 14:16
Kilencvenkét éves korában Párizs mellett meghalt Albert Uderzo, akinek többek között Asterix és Obelix történeteit és figuráit köszönhetjük. Neked melyik a kedvenc figurád? Szavazz!

Kedd reggel a Párizs melletti Neuilly-sur-Seine-ben szívinfarktusban elhunyt Albert Uderzo, aki az 1959-ben először megjelent Asterix (és az ő gall falujának) történetét 2013-ig rajzolta, René Goscinny író 1977-es halála után pedig maga is írta.

 

A kissé bohókás gallok ellenállása mögött, akik még a rómaiakkal is dacolnak, sokan Charles De Gaulle nacionalizmusának igazolását látták. A lázadó gall falu története egyben a második világháborúban ellenálló – bár valójában nagyrészt megszállt vagy kollaboráló – Franciaország allegóriájaként is értelmezhető. (Az Asterix kultúrtörténetéről itt olvasható egy érdekes tanulmány.)

 

A szerzőpáros azonban minden politikai felhasználást, értelmezést visszautasított, így Uderzo elérte például, hogy Nicolas Sarkozy pártja 1998-ban visszavonja egy asterixes plakátját. A Libération napilap felhívta arra a figyelmet, hogy mindkét tábor tud azonosulni a történetekkel, ugyanis

 

Asterixék harca antiimperialista, és eleve egy ökofaluban élnek, de azért a sovinizmus (nativizmus) is megjelenik náluk.

 

A történetek körüli vitákban annak kérdése is megjelenik, hogy a mai francia nemzet inkább a gallokra vagy a latinokra vezethető-e vissza.

 

AZ ELSŐ, 1959-ES KIADÁS AZONNAL KULTIKUS SIKER LETT.

 

Politikától függően is a képregénysorozat több, mint hatvan éve sikeres. 1977-ig René Goscinny gondolta ki a történeteket, és Albert Uderzo rajzolta meg őket.

 

Két bevándorló hátterű emberről van szó: Goscinny lengyel zsidó, Uderzo pedig olasz családból származott. Az Asterix-szal azonban ők teremtették meg a francia nemzeti identitást is megjelenítő gall figurákat, huszonnégy történetet alkottak együtt.

 

Történeteiket 111 nyelvre és dialektusra fordították le, több mint 350 millió eladott példányszámuk volt.

 

Itt nézhető újra egy válogatás a kultikus jelenetekből.

 

1977-től Albert Uderzo egyedül rajzolta és gondolta ki a történeteket, a 35. könyvtől, azaz 2013-tól azonban már átvette tőle a feladatot Jean-Yves Ferri szerzőként és Didier Conrad rajzolóként. Az új szerzőpáros azonban igyekszik a Goscinny-Uderzo-vonalat – mind rajzban, mind humorban – továbbvinni.

 

Ki volt Uderzo?

 

Albert Uderzo 1927-ben született egy olasz hegedűkészítő fiaként, öten voltak testvérek.

 

A Mickey Mouse-t olvasva kezdett el ő maga is rajzolni, nem végzett semmit, autodidakta módon sajátította el a tudását.

 

1951-ben ismerkedett meg a szintén grafikus Goscinnyval, több közös munkájuk is volt, mielőtt 1959-ben megjelent az első Asterix-kötet. Mikor szerzőtársa meghalt, 1977-től – támaszkodva Goscinny több évre előre szóló terveire – egyedül írta a képregényt. A 2000-es években a jogdíjak körül vitába keveredett nem csak Goscinny özvenyével, de saját lányával is – ám végül megegyezéssel zárult a bírósági eljárás.

 

2013-ban, mivel egyre nehezebben tudta a kezét használni, visszavonult a rajzolástól, az Asterixet is átadta másoknak.

 

2015-ben, a Charlie Hebdo elleni terrortámadáskor azonban még sajátkezűleg készített egy gyászoló Asterix-rajzot.

 

UTOLSÓ NYILVÁNOS RAJZÁVAL (2015-BEN) A CHARLIE HEBDO ELŐTT TISZTELGET. KÉP: NOUVEL OBS

 

NYITÓKÉP: Albert Udezo (térdelve) Asterixet rajzol / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás