+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. március 24. kedd, 13:55
Durván megnőtt az online videójátékozók száma a koronavírus-járvány globálissá válása óta.

A számítástechnika fejlettsége nemcsak a járványhelyzet miatti otthoni munkavégzésre és a távoktatásra ad lehetőséget, de a szabadidőnk otthoni eltöltésében is segítséget nyújthat.

 

A friss adatok pedig arról tanúskodnak, hogy ezzel sokan élnek is: 

 

a világ legnépszerűbb online játékáruházát és gamerközösségét, a Steamet rekordszámú játékos használta az elmúlt egy hétben.

 

Soha nem játszottak még ennyien, mint most

 

A Steam sikere 2003-as megjelenése óta töretlen, a felhasználók száma stabilan növekszik, a nagy nevek megjelenésekor pedig eddig is volt ugrás a felhasználók számában, viszont ilyen mértékű növekedésre még nem volt példa: vasárnap délután világszerte 20 millióan jelentkeztek be az oldalra, ebből 6 millióan játszottak is valamilyen játékkal.

 

A STEAM FORGALMÁNAK VÁLTOZÁSA, KÉKKEL A BEJELENTKEZETT FELHASZNÁLÓK, PIROSSAL A JÁTÉKBAN LÉVŐK SZÁMA. FORRÁS: STEAMDB

 

A Microsoft is azt nyilatkozta, hogy játékkonzoljuk online szolgáltatása, az Xbox Live iránt megnövekedett a kereslet, viszont ők sajnos nem közölnek adatokat, így a pontos játékosszámot nem tudjuk.

 

Az online játékok a legnépszerűbbek

 

Az önkéntes remeteség egyik legnagyobb hátránya, hogy az emberi kapcsolataink minimalizálódnak, így talán nem is meglepő, hogy

 

sokan az online többjátékos módra építő játékokat választják, ahol ha van mikrofonos fejhallgatójuk, még kommunikálhatnak is egymással játék közben.

 

A Steamen most a legendás online lövöldözős csapatjáték, a Counter-Strike: Global Offensive a legnépszerűbb, de a fejlesztő Activision szerint a március 11-én megjelent, szintén online lövöldözős Call of Duty: Warzone-t is 6 millióan játszották a megjelenés napján.

 

A COUNTER-STRIKE GLOBAL OFFENSIVE ONLINE MÉRKŐZÉSEIBEN A TERRORISTÁK ÉS A TERRORELHÁRÍTÓK BŐRÉBE BÚJVA CSAPNAK ÖSSZE A JÁTÉKOSOK. FORRÁS: STEAM

 

Népszerű még az utóbbi évek legnagyobb sikerjátéka, a Fortnite is, ami gyakorlatilag ugyancsak a többjátékos lövöldözésről szól, egy kis csavarral: a játékosok egy teljesen zárt területen játszanak, gyakran több százan, a meccs pedig addig tart, amígy csak egyetlen ember marad talpon.


Nőnek a konzolok és játékos kiegészítők eladásai is

 

A játékosszám növekedésével párhuzamosan a játékhoz szükséges eszközök forgalma is nő.

 

Az Azonnali kérdésére az ország egyik legnagyobb internetes áruháza, az eMag PR-osztálya elmondta, hogy

 

a szórakoztató elektronikai termékek között február eleje óta 34,5, a veszélyhelyzet bejelentése óta pedig 97 százalékos növekedést tapasztaltak

 

az előző év azonos időszakához képest, a forgalom növekedése pedig azóta is folyamatos.

 

Az eMagnál a legkeresettebb játékszoftver a népszerű focis játék, a FIFA 2020-as kiadása, ebből minden platformra (Xbox One, Playstation 4, PC) érkeztek rendelések az utóbbi időszakban.

 

A JÁTSZÓTEREK ZÁRVA, DE AZ ONLINE GRUND MINDIG NYITVA ÁLL. FORRÁS: FIFPLAY

 

Hiánycikk lehet a játékkonzol

 

Ha hosszan elhúzódik a járványhelyzet, az a játékkonzolok gyártóira is kihatással lehet, főleg hogy a piacvezető Sony és Microsoft is az idei karácsonyi szezonkor tervezi megjelentetni következő generációs konzoljait.

 

A várható kiugróan magas érdeklődés egyszerre jelenthet számukra lehetőséget és kihívást: könnyen rekordeladásokra számíthatnak majd, viszont kérdéses, hogy tudják-e tartani a lépést a kereslettel, ugyanis

 

a készülékek gyártási és ellátási lánca globális, ami a lassú határátkelés és a karanténban lévő munkavállalók miatt nem kedvez most a gyártóknak.

 

A Bloomberg szerint ennek első kárvallottja a Nintendo lehet, ők valószínűleg nem fognak tudni eleget gyártani Switch nevű konzoljukból.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás