Karanténba vonul Angela Merkel

Szerző: Techet Péter
2020.03.22. 18:53

Mivel a kancellár egyik orvosánál pozitív lett a koronavírus-teszt, két hétre önkéntes karanténba vonul.

Karanténba vonul Angela Merkel

Szerdán még maga Merkel kérte televíziós beszédében, hogy mindenki tartsa be a jelenlegi szigorú szabályokat: utcára csak szükséges esetben menjenek az emberek, aki pedig esetleg beteggel kerülhetett kapcsolatba, az vállaljon önként házi karantént.

A kancellárral most ez utóbbi történt. Pénteken egy oltást kapott, majd utána kiderült:

a kancellár orvosa is koronavírus-pozitív, azaz akár meg is fertőzhette a politikust pénteken.

Ezért a kancellária mai sajtótájékoztatója után Angela Merkel szóvívője bejelentette: Merkel két hétre önkéntes karanténba vonul otthonában.

Eközben a szövetségi kormányzat és a tartományok a szabályok további szigorításában állapodtak meg: be kell teljesen zárniuk a fodrászoknak, valamint legfeljebb két ember tartózkodhat együtt az utcákon, az ennél „nagyobb” embertömeget a rendőrség feloszlatja, távozásra kéri.

Amint az Azonnalin kielemeztük: a német szövetségi rendszer miatt a járványügyi intézkedések nagyrészt tartományi hatáskörbe tartoznak, a berlini kormány csak koordinálni tud. Ezért vannak ma is eltérések: például Bajorországban már pár napja gyakorlatilag kijárási tilalom van (csak munkába, orvoshoz menni vagy élelmiszert, gyógyszert vásárolni engedélyezett), hétfőtől pedig Szászország is hasonló kijárási tilalmat vezet be.

NYITÓKÉP: Merkel szerdai tévés beszéde

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek