+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 22. vasárnap, 08:27
Vasárnap hajnalban és kora reggel négyszer is remegett a föld a horvát fővárosban, több épület is megsérült a belvárosban, az emberek rémületükben az utcákra menekülnek. Egy tizenötéves gyerek az első halálos áldozat. Zágrábiakat kérdeztünk, hogyan élik meg az eseményeket.

A Richter-skála szerinti 5-ös erősségű földrengés rázta meg Zágráb belvárosát vasárnap hajnalban és kora reggel többször is. A földrengés epicentruma a horvát belvárostól hét kilométerre északra található, azt leginkább a zágrábi dóm környékén lehetett érezni.

 

A dóm teteje le is törött:

 

a déli tornyának felső tíz-tizenkét méterét vitte le a földrengés, a Palmotić utcai Jézus Szíve-bazilikában pedig teljesen összeomlott belül minden.

 

A DÓM DÉLI TORNYA IS LETÖRÖTT. FOTÓ: VEČERNJI LIST

 

A horvát lapok további komoly épületi károkról számoltak be, egy halottról is van már hír. Az alsóvárosi Đorđević utcában összeomlott egy ház, itt a romok között találtak egy súlyosan sérült tizenöt éves gyereket, aki a Večernji List beszámolója szerint nem mutatott életjelet. Noha azonnal kórházba szállították, ott

 

már csak a kisgyerek halálát tudták megállapítani.

 

Könnyebb és súlyosabb sebesült már tucatnyi is van, senki sincs azonban életveszélyes állapotban.

 

Az emberek lemenekültek az utcára, a belügyminisztérium arra kéri őket: a koronavírus miatt senki se csoportosuljon, mindenki vegyen maszkot, a fertőzés veszélyét el kell kerülni.

 

9 óra után aztán negyedszerre is megremegett a föld, a Jutarnji List beszámolója szerint ez azonban már csak „kis remegés” volt, további károkat nem okozott eddig.

 

A külső kerületek biztonságosabbak, éppen ezért Andrej Plenković kormányfő és Milan Bandić polgármester vezetésével is a válságtanácskozás a Nemzeti és Egyetemi Könyvtár épületében ült össze, ami a város déli részén van, elég messze a belvárostól.

 

A FASIZMUS ÁLDOZATAINAK TERÉNÉL MÁR RENDŐRÖK IRÁNYÍTANAK

 

Az Azonnali pár zágrábival beszélt, hogy miként élték meg az eseményeket

 

„Az utcakép olyan, mint a bombázás idején, és akkor is az egész városban szirénázást lehetett hallani”

 

– von történészhez méltóan párhuzamot Marijan, a zágrábi egyetem tanára 1995 szeptemberével, amikor szerb csapatok rakétákat lőttek a horvát fővárosra. Marijan közvetlenül az Alsóvárosban lakik, pár percre a dómtól, az ő házukban több kár is történt, a lakásukban falak omlottak be, jelenleg az utcán álldogál.

 

Ivan, aki minisztériumban dolgozik, Zágráb délnyugati külvárosi részén él, de nála is lehetett érezni a földrengést, lakásában ledőltek a szekrények, a fürdőszobájában megrepedt a fal. De a házban, ami még egy tipikus 60-as évekbeli jugoszláv munkásházként épült, két helyen leszakadtak az erkélyek is. Az anyagi károkon túl azonban ő nem tud a környezetében személyiekről. Ő amúgy jelenleg már úton is van Slavonski Brodba, a szüleihez, elvileg

 

a koronavírus miatt akarta elhagyni a fővárost, de a földrengés után még inkább úgy gondolja: a kelet-szlavóniai városban nagyobb biztonságban lesz.

 

IVANNÁL CSAK A BÚTOROK DŐLTEK ÖSSZE. FOTÓ: PRIVÁT

 

Egy zágrábi borblogger a negyedik rengés előtt arról írt az Azonnalinak, hogy ő is most még az utcán várakozik sok másik emberrel, mert már három rengés volt, tartanak visszamenni a lakásába. A lámpa esett rá, „szerencsés vagyok, hogy megvédett a takaró”. Komolyabb történésről nem számolt be.

 

Božana, aki közgazdászként dolgozik egy német cégnek, Újzágrábban él, messze a belvárostól, ő hasonlóan Ivanhoz csak rázkódásról számol be, le is esett az ágyáról:

 

„egyelőre nekem egy erősebb ébresztőórának tűnik az egész, de a belső részeken súlyosabb lehet a helyzet”.

 

Nikola, aki történész, de jelenleg munkanélküli idegenvezetőként a barátjával él együtt az Alsóvárosban – azaz Zágráb belvárosában –, azt írta: az ő házuk nem sérült, de mellettük több háznál is leestek a cserepek, lezúgott a vakolat, elmondása szerint teli van törmelékkel az utcájuk.

 

TÖRMELÉKBEN ÁLL ZÁGRÁB BELVÁROSA. FOTÓ: VEČERNJI LIST

 

Zrinka, aki egy bajorországi egyetemen tanít horvát nyelvet, de a koronavírus miatt pár napja hazatért, a zágrábi hegyvidéken lakik, elmondása szerint ő csak a harmadik, leggyengébb rengésre ébredt fel, csupán csörömpölés volt a konyhában, náluk nem történt nagyobb kár.

 

NYITÓKÉP: Fotók a Facebookról.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A polgármestereknek megengedik azt is, hogy húsvét idejére speciális szigorító intézkedéseket hozhassanak a településükre nézve.

Összefoglaltuk a lényeget az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójáról!

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A hét kérdése

Próbáljuk a jó oldaláról megközelíteni a dolgot: nem kell a részeg locsolkodókat kerülgetni, és marad kaja!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás