+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 22. vasárnap, 08:27
Vasárnap hajnalban és kora reggel négyszer is remegett a föld a horvát fővárosban, több épület is megsérült a belvárosban, az emberek rémületükben az utcákra menekülnek. Egy tizenötéves gyerek az első halálos áldozat. Zágrábiakat kérdeztünk, hogyan élik meg az eseményeket.

A Richter-skála szerinti 5-ös erősségű földrengés rázta meg Zágráb belvárosát vasárnap hajnalban és kora reggel többször is. A földrengés epicentruma a horvát belvárostól hét kilométerre északra található, azt leginkább a zágrábi dóm környékén lehetett érezni.

 

A dóm teteje le is törött:

 

a déli tornyának felső tíz-tizenkét méterét vitte le a földrengés, a Palmotić utcai Jézus Szíve-bazilikában pedig teljesen összeomlott belül minden.

 

A DÓM DÉLI TORNYA IS LETÖRÖTT. FOTÓ: VEČERNJI LIST

 

A horvát lapok további komoly épületi károkról számoltak be, egy halottról is van már hír. Az alsóvárosi Đorđević utcában összeomlott egy ház, itt a romok között találtak egy súlyosan sérült tizenöt éves gyereket, aki a Večernji List beszámolója szerint nem mutatott életjelet. Noha azonnal kórházba szállították, ott

 

már csak a kisgyerek halálát tudták megállapítani.

 

Könnyebb és súlyosabb sebesült már tucatnyi is van, senki sincs azonban életveszélyes állapotban.

 

Az emberek lemenekültek az utcára, a belügyminisztérium arra kéri őket: a koronavírus miatt senki se csoportosuljon, mindenki vegyen maszkot, a fertőzés veszélyét el kell kerülni.

 

9 óra után aztán negyedszerre is megremegett a föld, a Jutarnji List beszámolója szerint ez azonban már csak „kis remegés” volt, további károkat nem okozott eddig.

 

A külső kerületek biztonságosabbak, éppen ezért Andrej Plenković kormányfő és Milan Bandić polgármester vezetésével is a válságtanácskozás a Nemzeti és Egyetemi Könyvtár épületében ült össze, ami a város déli részén van, elég messze a belvárostól.

 

A FASIZMUS ÁLDOZATAINAK TERÉNÉL MÁR RENDŐRÖK IRÁNYÍTANAK

 

Az Azonnali pár zágrábival beszélt, hogy miként élték meg az eseményeket

 

„Az utcakép olyan, mint a bombázás idején, és akkor is az egész városban szirénázást lehetett hallani”

 

– von történészhez méltóan párhuzamot Marijan, a zágrábi egyetem tanára 1995 szeptemberével, amikor szerb csapatok rakétákat lőttek a horvát fővárosra. Marijan közvetlenül az Alsóvárosban lakik, pár percre a dómtól, az ő házukban több kár is történt, a lakásukban falak omlottak be, jelenleg az utcán álldogál.

 

Ivan, aki minisztériumban dolgozik, Zágráb délnyugati külvárosi részén él, de nála is lehetett érezni a földrengést, lakásában ledőltek a szekrények, a fürdőszobájában megrepedt a fal. De a házban, ami még egy tipikus 60-as évekbeli jugoszláv munkásházként épült, két helyen leszakadtak az erkélyek is. Az anyagi károkon túl azonban ő nem tud a környezetében személyiekről. Ő amúgy jelenleg már úton is van Slavonski Brodba, a szüleihez, elvileg

 

a koronavírus miatt akarta elhagyni a fővárost, de a földrengés után még inkább úgy gondolja: a kelet-szlavóniai városban nagyobb biztonságban lesz.

 

IVANNÁL CSAK A BÚTOROK DŐLTEK ÖSSZE. FOTÓ: PRIVÁT

 

Egy zágrábi borblogger a negyedik rengés előtt arról írt az Azonnalinak, hogy ő is most még az utcán várakozik sok másik emberrel, mert már három rengés volt, tartanak visszamenni a lakásába. A lámpa esett rá, „szerencsés vagyok, hogy megvédett a takaró”. Komolyabb történésről nem számolt be.

 

Božana, aki közgazdászként dolgozik egy német cégnek, Újzágrábban él, messze a belvárostól, ő hasonlóan Ivanhoz csak rázkódásról számol be, le is esett az ágyáról:

 

„egyelőre nekem egy erősebb ébresztőórának tűnik az egész, de a belső részeken súlyosabb lehet a helyzet”.

 

Nikola, aki történész, de jelenleg munkanélküli idegenvezetőként a barátjával él együtt az Alsóvárosban – azaz Zágráb belvárosában –, azt írta: az ő házuk nem sérült, de mellettük több háznál is leestek a cserepek, lezúgott a vakolat, elmondása szerint teli van törmelékkel az utcájuk.

 

TÖRMELÉKBEN ÁLL ZÁGRÁB BELVÁROSA. FOTÓ: VEČERNJI LIST

 

Zrinka, aki egy bajorországi egyetemen tanít horvát nyelvet, de a koronavírus miatt pár napja hazatért, a zágrábi hegyvidéken lakik, elmondása szerint ő csak a harmadik, leggyengébb rengésre ébredt fel, csupán csörömpölés volt a konyhában, náluk nem történt nagyobb kár.

 

NYITÓKÉP: Fotók a Facebookról.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás