+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Ésik Sándor
2020. március 21. szombat, 12:35
Mivel a NER kedvenc kommunikációs eszköze a Terv, néha Akcióterv, ezért itt egy példa arra, mivel lehetne csökkenteni a koronavírus óta tartó bizalmatlanságot.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Nemrég írtam még a járvány kirobbanása előtt egy cikket arról, hogy a NER egyik kedvenc kommunikációs eszköze a Terv. Sőt, néha Akcióterv.  Mivel itt a Múzsánál elhatároztuk, hogy a „mezítlábas” kritikát igyekszünk visszaszorítani, így pár dologgal kapcsolatban, ami a mai hírekben feltűnt, nem azt fogom leírni, hogy „ezek hülyék” hanem próbálok javasolni valamit.

 

Az egyik: a pozitív tesztet produkálók környezetében nem tesztelnek. A WHO szabályosan könyörög azért, hogy tegyük ezt. Ha nem lesz ilyen, akkor nincs más választásunk: aki pozitív eset közelében járt, alkalmazza magára a járványügyi szabályokat, ha van tesztje, ha nincs.

 

A másik: minisztériumi dolgozók könyörögnek szintén, hogy a kormány engedje már őket haza dolgozni. Igazuk van. De helyezzük ezt tágabb kontextusba.

 

Amerikában most röhögnek egy tévés nőn, aki követelte, hogy mondják meg, mikor lesz vége a járványnak. Röhögnek rajta, pedig jót mond.

 

Természetesen tudom, hogy olyan, hogy „vége a járványnak” nincsen, az orvosok a lehető legnagyobb gondosság mellett se tudnak egy derűs hétfői napra rábökni a naptárban, hogy aznap már minden jó lesz.

 

De ha már kontextus. Az MTA kutatóintézeteinek, ami mostmár (helló Szabolcs) a tavalyi ámokfutás után Nemzeti Sprődelmayer Tihamér Kiválósági Alfőmérnökség néven fut, van szaktudása és kapacitása erre. Itt lenne az ideje odatelefonálni a Rényi Alfrédba, KFKI-be és társaiba, hogy fiúk, ti meg telefonáljatok oda az orvosi-biológiai kutatóintézetekbe, és állítsatok fel néhány matematikai modellt arra, hogy mi várható.

 

Százalékok, valószínűségek kerüljenek hűvös halomba, és a fedlapon legyen nem több mint négy végdátum arra, hogy mikor megy majd le újra kezelhető mértékre a járvány.
 

Jelenleg egy hónappal vagyunk az olaszok előtt (február 20. környékén jártak annyi regisztrált fertőzöttnél, mint most mi) most kéne lépni. Oké, karantén, bezárás, kijárási tilalom. Rendben. Csak azt tervszerűen kellene csinálni.

 

Nagyon nehéz ugyanis úgy karantént elrendelni, hogy közben az emberek bizonytalanok. Tervre van szükség. Akármennyire a tudományos kuruzslás kategóriája, mondani kell egy dátumot. Emberek, június 30. Ha ugyanis ez megvan, akkor az üzlet bérlője meg tud állapodni a bérbeadóval, hogy ezt a három hónapot hidaljuk át. Az alkalmazottaknak meg lehet mondani, hogy eddig a dátumig lesz csak fél bér, negyed bér, nem lesz bér. 

 

Nyilván lehet, hogy június 10-én látszani fog, hogy augusztus 30. inkább a jó dátum, de akkor már egy csökkentet módban futó gazdaságot, társadalmat kell kezelni. 

 

Itt az ideje a közigazgatás tervszerű lelassításának is. Sajnos a home office ott ha lehet még nehezebb mint az oktatásban, de ahol lehet, meg kell lépni. Egy irodaház olyan környezet epidemológiai szempontból, hogy ennyi erővel akár szvingerklubban is lehetnének az ott dolgozók, a fertőzésveszély csak kicsit lenne nagyobb. Végig kell nézni, hogy mi az, aminek nem muszáj működni. Az ingatlanpiac úgyis lassul, kérdés, hogy kell-e az ügyeleten kívül bármi a földhivatalban? A cégbíróságon nincs senki, kérdés, hogy nem kell-e full leállítani? Az egészségügyi igazgatásnak, a külügynek sok mindenben menni kell, de a Mongol-Magyar Tengerhalászati Egyezményt előkészítő csoport nyugodtan hazamehet. 

 

Ha tudjuk, hogy van egy céldátumos leállásunk, akkor a tömegközlekedést is lejjebb lehet tekerni. BKV-ból elég a vasárnapi menetrend,  netán a karácsonyi,

 

ha a nyugdíjasokat fel akarjuk kényszeríteni a lakásaikba, nem árt szólni nekik, hogy nem jár a busz.

 


Ha egyszer kijárási tilalom lesz, most kéne elkezdeni fejleszteni egy mobilappot, amelyet a rendőrnek fel kellene mutatni. Milyen indokkal, hova megy. GPS koordináta bejelent, hitelesített óra megnéz. Az adatokból forró pontok kirajzol, forró pontok rendőri ellenőrzése megerősít. Túlzott járkálás esetén a mobilra figyelmeztetést küld.  Egy ügyes programozó team három nap alatt írja meg. Ami ugyanilyen fontos, hogy ennek iszonyatosan komoly adatvédelmi háttere van, amit komoly jogász teamnek kellene megalkotni, nem pedig tableten megírni valamelyik képviselőnek kimosakodott kollégának. 

 

Fel kellene mérni a segítségre szoruló idősek helyét és lakcímét (ez önkormányzati feladat, ellenzéki kerületi polgármesterek, figyeltek?) és szintén, akár mondjuk fővárosi szinten íratni egy appot és kiosztogatni a címeket, hogy ki, hova csenget be délelőtt és délután és kérdezi meg, hogy minden rendben van-e. Maszkban, kesztyűben, másfél méter távolságot tartva. Esetleg bead két szem narancsot, két kiflit, egy fél liter tejet, meg hetente egy levél C-vitamint, elveszi a receptet, délutánra meghozza a patikából a gyógyszert. Mobilappon egy gombnyomással visszajelenti, hogy özv. dr. Mágenheimné Sárika néni okéba van, vagy teendő van vele. Háztömbönként egy-két önkéntes, jelvénnyel. Ma még megy a jelvénygyártó cég, amelyik csinál számozott jelvényt, mint a rendőröké.

 

A leállás és a kijárási tilalom alapja a bizalom. Bizalom abban, hogy ennek van vége, akármilyen távol is, és hogy van Terv. A katonák járőröztetése nem rossz, maradhat, de van ennél fontosabb, tervszerűbb teendő is.

 

Nincsen sok időnk, de még van kicsi időnk. Ezt most nagyon ki kéne használni.

 

Ésik Sándor cikke megjelent a Diétás Magyar Múzsán is!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a belgrádi parlamentbe bekerült pártok közül alapvetően mindenki kormányozna a Szerb Haladó Párttal, Vučićnak nem sürgős, hogy felálljon az új kormány. Mi ennek az oka?

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

Mindössze 6010 tesztett végzett az elmúlt 24 órában Magyarország, a környező országok közül csak Csehországban tesztelnek kevesebbet. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A plexi arcvédő pajzsok igazán csak a koronavírusnál sokkal nagyobb részecskék ellen nyújtanak hatékony védelmet.

A Legának nem sikerült bevennie az ötven éve vörös Toszkánát, az Öt Csillag az északi régiókban gyakorlatilag eltűnt, a déliekben összeomlott.

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás