+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. március 20. péntek, 13:46
Izrael államelnöke ugrott be segíteni azon szülőknek, akik gyerekükkel karanténban otthon maradtak. Csütörtök délben ugyanis a Facebookról ő olvasott fel mesét.

Izraelben is egyre többen kerülnek karanténba – vagy vállalják ezt önkéntesen – a koronavírus miatt, az iskolák pedig ott is szünetelnek. Ennek az a következménye, hogy nagyon sok gyerek maradt otthon a szüleikkel. Reuven Rivlin izraeli államfő nekik akart segíteni, amikor

 

csütörtök délben az államfői Facebook-oldalról bejelentkezett, és egy mesét olvasott fel.

 

Leo Goldberg, az egykori Königsbergben (mai Kalinyingrádban) született, német és héber nyelven alkotó író egyik gyerekmeséjét, a Kiadó szoba az állatok házában címűt olvasta fel.

 

Goldberg meséjében különféle állatok – amelyek egy-egy emberi tulajdonságot jellemeznek – tudnak békésen együttélni, együttműködni. Egy állatok lakta házból kiköltözik az egér, a helyére többek között egy disznó és egy hangya is jelentkezik, de mindegyiküknek van gondjuk a már ottlakókkal (például egy macskával, mókussal és kakukkal), egyedül egy galamb tud minddel kijönni, így ő kapja az üressé vált szobát.

 

Goldberg a különféle népek, kultúrák békés együttélésének példázataként írta egykoron a művét, amit az izraeli államfő felolvasott.

 

A MESEKÖNYV 1959-ES ELSŐ KIADÁSA AZ ÁLLATOK HÁZÁNAK ILLUSZTRÁCIÓJÁVAL.

 

Csütörtök éjszaka Izraelben szigorodtak az eddigi szabályok, a még hivatalban levő Netanjahu-kormány ugyanis rendeletileg az eddig csak ajánlásként megfogalmazott otthonmaradást kötelezővé tette. Mától Izraelben

 

csak „végszükség esetén” lehet az elkövetkező egy hétben a lakásokat elhagyni.

 

Izraelben a csütörtöki adatok szerint 677 koronavírussal fertőzött ember van, ennek majdnem harmada egyetlen nap – azaz csütörtökön – lett regisztrálva. Erre reagált a Netanjahu-kormány a veszélyhelyzet kihirdetésével és a lakhelyelhagyási tilalommal.

 

FOTÓ: Részlet a videóból / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Több mint bruttó 7,5 milliárdot költött a kormány az elmúlt négy évben nemzeti konzultációkról? Melyik volt a legdrágább közülük? Ez is kiderül a Miniszterelnöki Kabinetiroda által közölt összesítésből.

Több ellenzéki pártnak sem tetszett, hogy a Fidesz feltételeket szabna a közös uniós hitelfelvétel támogatásához. De miért nem szavazott akkor erről a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP sem? Megkérdeztük.

Viktar Babarika és Valerij Capkala mind a belarusz establishmentből kiugorva indult Lukasenka ellen elnökjelöltként, de a hatóságok ott gáncsolják őket, ahol tudják.

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

A Magyarországon is népszerű tévéműsor sztárja, Grant Imahara 49 éves volt.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás