+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2020. március 20. péntek, 19:40
Home Congresst, vagyis otthonról is végezhető képviselői munkát akar kiharcolni az amerikai képviselők egy része, emiatt házszabályt is módosítanának.

Az amerikai szenátus fele 65 évnél idősebb képviselőkből áll:

 

a képviselők átlagéletkora 57,6 év, ami egy idősekre nézve halálos világjárvány idején jogos aggodalommal töltheti el őket és a választóikat.

 

A héten ráadásul két képviselőt is koronavírussal diagnosztizáltak, akik most egy jó darabig nem tudnak majd részt venni a törvényhozó testület munkájában – meg is született a megoldás,  két szenátor, az illinoisi demokrata Dick Durbin és az ohioi republikánus Rob Portman által benyújtásra került egy kétpárti határozatjavaslat, amely először csak harminc napra – majd igény esetén szenátusi jóváhagyással meghosszabbítható időtartamra – vészhelyzet esetén engedélyezné, hogy távolról voksoljanak a képviselők. Ezzel nemcsak elkerülhetnék a megfertőződést, de számukra lehetséges lenne, hogy akár betegen is szavazhassanak.

 

Ennek a technikai háttere azonban még nem megoldott, erre csak akkor kerülne sor, ha a képviselőház legalább fele, majd a szenátus legalább kétharmada elfogadja a rendelkezést. Képzelhetjük, a 2016-os elnökválasztás után, amikor is az oroszok megpróbálták befolyásolni az elnökválasztást, mennyire lehetnek elragadtatva a digitális szakemberek az ötlettől. 

 

Bár a törvényhozói testület munkájának helyet adó Capitolium épületébe már március 12 óta már nem engednek be látogatókat, a képviselők nagyon könnyen megfertőzhetik egymást, hiszen az informális politikai háttéralkukat nemigen lehet az amerikai egészségügyi kormányügynökség, a CDC által ajánlott hat láb (körülbelül másfél-két méter távolságból) levezényelni. Ráadásul nemcsak a képviselők, de a saját alkalmazottaik is potenciális vírushordozók lehetnek (és valószínűleg néhányan közülük már azok is). Kéttucatnyi képviselő és szenátor már önkéntes karanténba vonult, miután bizonyítottan koronavírus-fertőzött személlyel érintkezett, köztük Ted Cruz, volt republikánus elnökjelölt-aspiráns is, aki most kedden „szabadult”, betartva az előírt tizennégy napot.

 

Mitch McConnel, a szenátus republikánus többségének vezetője viszont hamar elutasította az ötletet, annak ellenére, hogy Trump elnök erőteljesen ellenez minden, tíz főnél nagyobb gyülekezést. Helyette sokkal több időt hagyna a szavazásokra:

 

eszerint egyszerre csak néhány képviselő tartózkodhatna az ülésteremben, majd a szavazat leadása után távozna, ezzel megelőzve bármilyen tumultust.

 

Az egyébként 78 éves Mitch McConnelhez hasonlóan szintén veszélyeztetett korú, 79 éves Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke is, de ő is hamar visszadobta az ötletet, mondván: vészhelyzet idején a kapitánynak kell utolsóként elhagynia a hajót. 

 

Az elégedetlenkedők hangja nő, pedig van egy sokkal fontosabb feladatuk is: megállapodni a harmadik mentőcsomag tartalmában, amit a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítésére hoznának. Ez a mentőcsomag egybillió dollárt mozgósítana. Emellett 75 ezer dollár alatti éves jövedelem alatt minden felnőtt amerikai állampolgár egy egyszeri, 1200 dolláros juttatást kapna, amely gyerekenként további 500 dollárral egészülne ki. 99 000 dolláros éves jövedelemig bezárólag fokozatosan csökkenne ez az összeg, efölött pedig megszűnne ez a segély. A gazdaságélénkítő csomag további milliárdokat különítene el a légitársaságoknak és kisvállalkozásoknak – érthető a sietség, a Goldman Sachs előrejelzése alapján hamarosan 2,25 millióan veszíthetik el a munkahelyüket az Egyesült Államokban.

 

A képviselőháznak nem kell visszatérnie a fővárosba egészen a jövő hétig, amikor is a fenti mentőcsomagról szavaznak: sokan reménykednek, hogy egyhangúan átmegy, és visszatérhetnek az otthonaikba, de a házelnök, Nancy Pelosi már kiadott egy közleményt, amiben bírálja a tervezetet, mondván, az túl sokat költene a nagyvállalatok kisegítésére a munkások helyett. A szenátus azonban Mitch McConnel szerint nem megy sehova, és addig nem is fog, amíg el nem dől a Phase-3-nak keresztelt törvénycsomag sorsa.

 

BORÍTÓKÉP: A Kapitólium, az Egyesült Államok kongresszusának székhelye. Fotó: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás