Azt hinnénk, jót tesz a könyvbiznisznek, ha mindenki otthon marad, de nem

Szerző: Bukovics Martin
2020.03.20. 13:06

Az online forgalom a harmadára esett, a bolt forgalma gyakorlatilag nulla, gyógynövényes és konteós könyvek fogynak csak, mondja az Azonnalinak Nagy Levente, Pécs ikonikus könyvesboltjának, a Bagolyfészeknek a tulajdonosa.

Azt hinnénk, jót tesz a könyvbiznisznek, ha mindenki otthon marad, de nem

Az utóbbi napokban egyre többen maradnak otthon dolgozni, vagy vonulnak otthoni karanténba a koronavírus-járvány miatt. Így könnyedén gondolhatnánk azt, hogy akár olvasásra is több idő jut majd – mint könyvkereskedő, mit érzel ebből?

A netes rendelésünk visszaesett kábé a harmadára. Amit ott még látok, az az, hogy megváltoztatták az átvételi módokat: nem mennek be az átvételi pontba, hanem inkább házhoz kérik a könyveket, futárral.

Miből rendelnek legtöbbet most?

Amit most egyedül visznek, azok a gyógynövényes és a homeopátiás könyvek. Illetve a különböző összeesküvés-elméletes meg orvosi krimik.

Nem a Háború és béke meg az elmúlt harminc év nagyregényei mennek, mondván van egy kis ideje az embereknek, és elolvassák az ezeroldalas alapműveket.

A boltod működését mennyiben változtatták meg az új rendeletek, valamint a társadalmilag megkívánt távolságtartás?

Árubőség miatt eddig se nagyon lehetett beférni hozzánk, a vásárló hol be tudott jönni a boltba, hol nem, volt, hogy ezért kaptam egypontos értékelést, mert az ajtóból szolgáltam ki. Engem ez a döntés tehát nem ért váratlanul. Rutinos vagyok, tudok ajánlani könyvet. Nyitva vagyunk most is, az ajtóból adom ki dobozokban, amit akarnak, épp tankönyveket és kötelező olvasmányokat, de gyakorlatilag szinte nulla a forgalmunk. De nemcsak nekünk, az egész pécsi Ferenesek utcának az, részben persze az útfelújítás miatt is. Mivel az éttermek is sorra zárnak be, gyakorlatilag nincs miért bejönni a belvárosba.

15 óráig azért nyitva lehetne lenni. Miért nem nyitnak ki a többiek?

Csak a szűk ismeretségi körömben tudok tíz olyan embert, aki szünetelteti a vállakozását. Oké, hogy vannak most könnyítések, de ha valaki szünetelteti a vállakozását, az nulla kiadást jelent. Se alkalmazottra, se másra: ez a legegyszerűbb.

Mit ajánlanál azon Azonnali-olvasóknak, akik nem gyógynövényes és összeesküvéses könyveket olvasnának?

Bután hangzik, de lélekemelő meg belső utazásos könyveket. Mindenki vegye elő a maga kis könyves listáját – millió ilyen kering a neten David Bowie és Hamvas Béla kedvenc könyveiig. Én Hamvas Bélát tudnám ajánlani, főleg a Babérligetkönyvet. Üljön ki mindenki otthon vele a teraszra, bontson mellé egy üveg bort, hallgassa a madarakat. Ráadásul a fák is épp most kezdtek el virágozni, és

én ugye allergiás is vagyok a pollenekre, szóval kellene is gyártanom egy olyan pólót magamnak, hogy „Allergiás vagyok, nem koronás”.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek