+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. március 21. szombat, 09:44
Február végén negyvenezren utaztak Milánóba egy focimeccsre, ami után hajnalig ölelkezett és bulizott a város nagyrésze. Nem csak egymást, de még az ellenfél csapatát is megfertőzték valószínűleg.

Egészen szomorú következtetésre jutott az olasz immunológus, Francesco Le Foche: a szakember szerint a Lombardia tartományában található Bergamót pont a város történetének egyik legszebb napja küldhette padlóra a  koronavírussal, amikor a 122 ezres város futballcsapata, az Atalanta eddigi legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy február 19-én 4-1-re verte meg a Bajnokok Ligájának legjobb tizenhat csapata között a Valenciát.

 

Az Atalantát hagyományosan vallásosan imádó város nem csak kollektív eufóriában volt, de negyvenezren el is utaztak közülük Milánóba, ugyanis a bergamói stadion nem felelt meg az UEFA követelményeinek.

 

„Egy hónap telt el, és a fertőzöttek száma alapján kijelenthető, hogy a meccs is rásegített a járvány terjedésére.

 

40 ezer ember utazott el a milánói San Siróba, és a meccs alatt ölelkeztek, örömittasan kiabáltak, ezzel pedig továbbadhatták a vírust. Azt is el tudom képzelni, hogy voltak, akik már lázasan mentek a meccsre, mert megvolt a jegyük, és nem akartak lemaradni erről a különleges alkalomról.

 

Utólag belegondolva, őrültség volt ezt a meccset nézők előtt megrendezni, de akkor még senki nem sejtette, hogy ilyen nagy a baj”

 

– mondta a Football-Italiának Le Foche.

 

A meccs spanyolországi visszavágóját már nézők nélkül rendezték meg Valenciában, és valószínűleg ott sem tett jót a fertőzés terjedésének, hogy a spanyol szurkolók az utcán gyűltek össze a csapatuk fogadásához, ami végül megint négy gólt kapva esett ki a BL-ből. Akkorra Olaszországban már annyira durva volt a helyzet, hogy az Atalanta hivatalos közleményben is kérte a szurkolóit, kivételesen ne ünnepeljék meg az újabb nagy napot.

 

A VALENCIAI STADION MELLETTI UTCA A ZÁRTKAPUS VISSZAVÁGÓ ALATT

 

A vírus és a focicsapat utazgatása nem csak a szurkolóknak és Bergamo lakosainak nem tett különösebben jót, hanem a sportolóknak sem: a Valencia épp a héten jelentette be, hogy a klub alkalmazottjainak 35 százaléka elkapta a fertőzést, ahogy az Atalanta teljes kerete is karanténban várja jelenleg a sorsát.

 

A Bajnokok Ligáját közben minden más komolyabb sporteseménnyel együtt határozatlan időre leállították. Mivel a labdarúgó Európa-bajnokságot egy évvel eltolták, még van esély arra, hogy nyáron befejezzék a kupasorozatot, de továbbra is fennáll az esélye annak, hogy  eredmény nélkül fújják le az idényt, tehát statisztikailag bármiféle nyom nélkül tűnik el az Atalanta történetének legsikeresebb szezonja.

 

Ez persze a mostani helyzetben talán kevés embert érdekel ott igazán: a városnak már több, mint ötszáz halottja van a koronavírus miatt, ebből csak százan csütörtökön.

 

FOTÓK: Ultras-Tifo / Faebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Megúszhatod-e a karácsonyt iszonyatos ökológiai lábnyom és teletömött kuka nélkül? Igen, és még élvezni is fogod!

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás