+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. március 21. szombat, 09:44
Február végén negyvenezren utaztak Milánóba egy focimeccsre, ami után hajnalig ölelkezett és bulizott a város nagyrésze. Nem csak egymást, de még az ellenfél csapatát is megfertőzték valószínűleg.

Egészen szomorú következtetésre jutott az olasz immunológus, Francesco Le Foche: a szakember szerint a Lombardia tartományában található Bergamót pont a város történetének egyik legszebb napja küldhette padlóra a  koronavírussal, amikor a 122 ezres város futballcsapata, az Atalanta eddigi legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy február 19-én 4-1-re verte meg a Bajnokok Ligájának legjobb tizenhat csapata között a Valenciát.

 

Az Atalantát hagyományosan vallásosan imádó város nem csak kollektív eufóriában volt, de negyvenezren el is utaztak közülük Milánóba, ugyanis a bergamói stadion nem felelt meg az UEFA követelményeinek.

 

„Egy hónap telt el, és a fertőzöttek száma alapján kijelenthető, hogy a meccs is rásegített a járvány terjedésére.

 

40 ezer ember utazott el a milánói San Siróba, és a meccs alatt ölelkeztek, örömittasan kiabáltak, ezzel pedig továbbadhatták a vírust. Azt is el tudom képzelni, hogy voltak, akik már lázasan mentek a meccsre, mert megvolt a jegyük, és nem akartak lemaradni erről a különleges alkalomról.

 

Utólag belegondolva, őrültség volt ezt a meccset nézők előtt megrendezni, de akkor még senki nem sejtette, hogy ilyen nagy a baj”

 

– mondta a Football-Italiának Le Foche.

 

A meccs spanyolországi visszavágóját már nézők nélkül rendezték meg Valenciában, és valószínűleg ott sem tett jót a fertőzés terjedésének, hogy a spanyol szurkolók az utcán gyűltek össze a csapatuk fogadásához, ami végül megint négy gólt kapva esett ki a BL-ből. Akkorra Olaszországban már annyira durva volt a helyzet, hogy az Atalanta hivatalos közleményben is kérte a szurkolóit, kivételesen ne ünnepeljék meg az újabb nagy napot.

 

A VALENCIAI STADION MELLETTI UTCA A ZÁRTKAPUS VISSZAVÁGÓ ALATT

 

A vírus és a focicsapat utazgatása nem csak a szurkolóknak és Bergamo lakosainak nem tett különösebben jót, hanem a sportolóknak sem: a Valencia épp a héten jelentette be, hogy a klub alkalmazottjainak 35 százaléka elkapta a fertőzést, ahogy az Atalanta teljes kerete is karanténban várja jelenleg a sorsát.

 

A Bajnokok Ligáját közben minden más komolyabb sporteseménnyel együtt határozatlan időre leállították. Mivel a labdarúgó Európa-bajnokságot egy évvel eltolták, még van esély arra, hogy nyáron befejezzék a kupasorozatot, de továbbra is fennáll az esélye annak, hogy  eredmény nélkül fújják le az idényt, tehát statisztikailag bármiféle nyom nélkül tűnik el az Atalanta történetének legsikeresebb szezonja.

 

Ez persze a mostani helyzetben talán kevés embert érdekel ott igazán: a városnak már több, mint ötszáz halottja van a koronavírus miatt, ebből csak százan csütörtökön.

 

FOTÓK: Ultras-Tifo / Faebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás