+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. március 19. csütörtök, 19:32
Az olasz kormány bejelentette: a húsvéti szünet után is zárva maradnak az iskolák. Az olasz oktatási miniszter szerint ma lehetetlenség megmondani, mikor kezdődhet újra a tanítás. Giuseppe Conte bizalmi indexe közben történelmi csúcson: a lakosság hetven százaléka támogatja a balközép kormányfőt.

Egyes lombardiai iskolákban már február közepétől, az egész országban pedig március 9-től teljesen szünetel a tanítás. Eredetileg a húsvéti szünetig tartott volna a rendkívüli helyzet, szerdán azonban Giuseppe Conte miniszterelnök újabb szigorításokat jelentett be, ezek között azt is, hogy áprilisban is fennmarad a tanítási szünet.

 

Lucia Azzolina, ötcsillagos oktatási miniszter szerint ma semmiképpen sem lehet megmondani, meddig lesznek szükségesek a jelenlegi intézkedések:

 

nem kizárt, hogy ez az egész félév ki fog esni, és csak ősszel kezdődhet újra a tanítás.

 

Kérdéses az is, miként lehet ilyen körülmények között az érettségi vizsgákat megtartani. A miniszter szerint elképzelhető, hogy rendkívüli módon – azaz szintén otthonról – történik a vizsgáztatás, de azt sem tudta a jelenlegi helyzetben kizárni, hogy az egész iskolai tanév eltolódik, azaz a vizsgákra is csak ősszel vagy azután kerülne sor.

 

A Repubblica napilap arra emlékeztet, hogy oktatási szakértők már a március kilencedikei iskolalazárkor bejelentették:

 

csak akkor van értelme az iskolákat bezárni, ha ez legalább két hónapig tart.

 

Ezért ők most is azzal számolnak: csak május második hetében indulhat újra rendes körülmények között a tanítás Olaszországban.

 

A koronavírus a politikára is hatással van

 

Közben kezd megbomlani az eddigi nemzeti egység a kormány és az ellenzék között. Matteo Salvini, az ellenzéki Lega vezetője ugyanis bejelentette, számukra elfogadhatatlan, hogy a Conte-kormány áprilisig rendeleti úton akarna kormányozni (azaz a parlamenti ülésszezon félbeszakadna), ezért nem hajlandóak megszavazni a kormány nemrég bejelentett gazdasági és munkajogi segélycsomagjait.

 

A kormánynak az a kérése jelenleg, hogy az ellenzék is szavazza meg a törvénymódosításokat, és utána a parlament halassza el az üléseit, csak a költségvetési bizottság ülésezzék. Azzal, hogy Salvini erre nemet mond,

 

a balközép Demokrata Párt főtitkár-helyettese, Andrea Orlando szerint a Lega „obstrukcióval veszélyezteti a gazdasági segítséget”.

 

Közben Salvini is megerősítette: a csütörtöki nap során Sergio Mattarella államfő is kereste őt telefonon, amiben arra kérte, ne akadályozza most a kormányzati munkát pártpolitikai megfontolásokból.

 

Contével amúgy elégedettek az emberek, népszerűsége történelmi csúcson van:

 

a balközép kormány munkájával a lakosság 71 százaléka elégedett.

 

Ez azonban egyelőre nem csapódott le a kormánypártok népszerűségén: a balközép Demokraták továbbra is 21, míg az ötcsillagosok 14 százalékon állnak.

 

Nem látszik azonban kifizetődni a kormányellenesség sem. Mind az ellenzéki Lega, mind a hivatalosan még kormánypárti, de az év eleje óta Contét többször is támadó Matteo Renzi pártja, a Viva Italia kicsit visszaesett. Salvini már a saját pártjában se a legnépszerűbb a politikusok kedveltségi rangsorában, hiszen

 

Salvinit párttársa, Luca Zaia, a venetoi legás tartományfőnök leelőzi már.

 

Zaia se volt persze mindig konstruktív. Amikor Giuseppe Conte teljes zárlat alá vonta Veneto tartományt, Zaia megpróbálta kivonni magát ezalól, mondván: csak Lombardiában lenne ez szükséges. Azóta persze az események meghaladták Zaiat, mert az egész országra kiterjesztették az intézkedéseket.

 

FOTÓ: Giuseppe Conte / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az aktív esetszám kevéssel, de ismét csökkent, kórházi ápolásra 430, lélegeztetőgépes kezelésre 25 fő szorul csak.

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás