+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. március 18. szerda, 17:40
Az operatív törzs szerint Magyarország arányosan jobban áll lélegeztetőgépekkel, mint Olaszország.

Egyelőre úgy látják, az eddigi intézkedések megfelelőek és arányosak, vagyis az operatív törzs még nem tett javaslatot kijárási tilalomra, ahogyan nem terveznek településeket sem lezárni. Persze, lehet, hogy ennek eljön az ideje – derül ki az operatív törzs szerdai tájékoztatójából a koronavírussal kapcsolatban, amit nem sokkal azután tartottak, hogy Orbán Viktor bejelentette, mind a magánszemélyeknek, mind a cégeknek felfüggesztik a hitelvisszafizetési kötelezettségeiket év végéig. 

 

Lakatos Tibor rendőrezredes, az opertív törzs tagja ismertette a hatóságilag elrendelt házi karanténokkal kapcsolatos adatokat is. Az intézkedés bevezetése, vagyis március 12-e óta 2800-szor rendeltek el házi karantént, és szerda éjszaka nulla óráig 5094 ellenőrzés volt.

 

Tehát van, akit már többször is ellenőriztek, hogy betartja-e a hatósági házi karantént.

 

Ellenőrizték azokat a kereskedelmi egységeket is, amelyek nyitvatartását korlátozták, ebben az esetben hét személynek kellett 350 ezer forintos bírságot kiszabni.

 

Kitért arra is, káros hatása is lett annak, hogy a humanitárius okokat figyelembe véve lehetővé tették a román és bolgár állampolgároknak, hogy áthaladjanak a határon, emiatt ugyanis Hegyeshalomnál 29 kilométeres dugó alakult ki az osztrák oldalon. Erről történt egyeztetés az érintett országokkal, így azóta egy óra alá csökkent a várakozás. A teherforgalom biztosítása érdekében pedig – ami jelenleg is zavartalan – megindították azt Kópházánál és Rábafüzesnél is.

 

Sok nyugdíjas az utcán, a fiatalok házibuliznak

 

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, a járvány már elsősorban Európában okozza a legtöbb gondot. Ezért hangsúlyozta: a járvány sikeres kezeléséhez nem elég az egészségügyi dolgozók és a hatósági szervek beavatkozása, elsősorban és kifejezetten a lakosság segítsége kell.

 

Mint elmondta, még mindig sok az idős ember a tömegközlekedési eszközökön, az utcákon, ezért arra kérik őket „fogadják meg a tanácsainkat, aggódunk értük”, maradjanak otthon.

 

Ehhez hasonlóan Müller a fiatalok figyelmét is felhívta: az oktatás nem fejeződött be, online folytatódik, ám ennek ellenére is rengetegen sétálgatnak, házibulikat szerveznek, ezért őket is arra kéri, ezt ne tegyék. Müller egyébként azok felé is kérést fogalmazott meg, akik külföldről jönnek haza, még pedig azt, hogy menjenek önkéntes házi karanténba akkor is, ha nem olyan területről jönnek vissza, amelyek nem súlyosan fertőzöttek.

 

Jobban állunk a lélegeztetőgépekkel, mint az olaszok

 

Az újságírók több témában is tettek fel kérdéseket a sajtótájékoztatón. Arra a kérdésre, hogy azonosítottak-e már az ország minden megyéjében beteget, azt mondta Müller Cecília, gyakorlatilag az egész ország területén találtak most már pozitív eseteket. Hogy hányan vannak súlyos állapotban, arra kitérően válaszolt, mert ezt elmondása szerint elsősorban a kezelőorvos tudja megmondani, illetve hangsúlyozta: azoknak kell kórházba vonulnia, akik ottani ellátásra szorulnak, vagyis enyhe tünetekkel még otthon lehet maradni.

 

Ami a lélegeztetőgépek számát illeti, arra azt mondta Müller Cecília, minden áldott nap jelentenek a kórházak arról, hány lélegeztetőgép működik, hány van szabadon, és határozott terve van Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszternek arra, hogyan bővüljön a szolgáltatás, ha szükség lesz rá.

 

Megnyugtató Müller szerint a helyzet, mert a lakosságszámhoz arányosan mérve jobban állunk, mint az olaszok.

 

Hogy a szállodák miért nem zárnak be – amiről az Azonnali is kérdezte már az illetékeseket – arra viszont nem válaszolt.

 

Lassítaná-e a betegséget, ha 50 ezer tesztet végeznének el Magyarországon? Müller szerint nem: ha rengeteg vizsgálatot végeznének, elképzelhető, hogy sok lenne a pozitív teszt, de a járvány terjedését semmilyen teszt nem akadályozza, csak a higiéniai szabályok betartása. A kérdésre pedig, hogy mennyi vírustesztet rendelt meg Magyarország, úgy felelt a tiszti főorvos:

 

sokat, folyamatos a rendelés, de konkrét számot nem mondott.

 

Azzal kapcsolatban is elhangzott kérdés, hogy miért nem lehet területi adatokat tudni a koronavírusos megbetegedésekről, illetve hogy a betegek nemét és korát miért nem közlik. Müller erre azt mondta: az adatok közlése semmilyen relevanciával nem bír a közvélemény számára. A Lyme-kórnak például azért lehet tudni a területi adatait, mert annál van ennek jelentősége, a koronavírusnál viszont szerinte nincs.

 

A sajtótájékoztatón azt is szerették volna megtudni, hogy Orbán Viktor miért nem a köztévén, miért a saját Facebook-oldalán jelentette be a kormány legújabb gazdasági intézkedéseit, ám ezt Lakatos Tibor nem tudta megmondani. 

 

FOTÓ: Bruzák Noémi / MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nógrádi György az LMBT-közösség politikai pozícióit elemzi, Gödön meg még mindig áll a bál. Kezdünk!

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás