+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 18. szerda, 19:31
Eduard Limonov Amerikában balos punk volt, Franciaországban vezető értelmiségi, lövöldözött Szarajevóban. Oroszországban balról, majd jobbról előzte Putyint.

Eduard Limonov úgy halt meg tegnap, hogy a jelenlegi putyini rezsim kritikusa volt – de nem a várt és megszokott irányból. A Harkivban született, de Moszkvában nevelkedett író-politikus pártját, a Nemzeti Bolsevikokat már Putyin alatt tiltották be 2007-ben, ugyanis Limonov orosz imperializmusa, idegenellenessége a rendszernek is sok volt.

 

Limonovnak viszont Putyin nem volt eléggé kemény, nacionalista és Amerika-ellenes.

 

EDUARD LIMONOV AZ ÖRÖK TAGADÁSRÓL SZÓLT: ELLENEZTE BREZSNYEVET, AZ USÁT, A SZOVJETUNIÓ ÉS JUGOSZLÁVIA VÉGÉT ÉS MOST A PUTYINI REZSIMET IS. HOL BALRÓL, HOL JOBBRÓL KRITIZÁLT. FOTÓ: WIKIPEDIA

 

Az Amerika-ellenesség hozta meg a világhírt neki: a hetvenes években kiutasították a Szovjetunióból, és az Egyesült Államokban telepedett le. De itt sem elégedett meg az antikommunista disszidens szerepével, ugyanis új hazájában meg az ellen kezdett el először baloldali, majd egyre inkább szélsőjobboldali periodiákban publikálni.

 

Az amerikai élményeiről szóló könyve – amelynek tartalmát a német fordítás címe fejezi ki leginkább: Fuck off, America – Franciaországban tudott megjelenni, a nyolcvanas éveket már ott tölti. Amerika-ellenessége, antiimperializmusa

 

értelemszerűen tetszett a párizsi baloldali körökben, ekkoriban Franciaország egyik legbefolyásosabb értelmiségijének számított.

 

De egyre inkább az Amerika-ellenessége mögött kitűnt orosz nacionalizmusa, amelyben számos néppel szembeni gyűlölet keveredett. Már a kilencvenes években írt egy cikket arról, hogy mely népek gonoszak: azok, amelyek szerinte kollektíven bűnösek az oroszokkal szemben. Innen eredeztethető a horvátok, a balti népek vagy a csecsenek elleni gyűlölete is, a sztálini kitelepítéseket is több írásában helyeselte.

 

A nyolcvanas évek végén már egyértelműen a francia újjobboldali, fasiszta szcéna sztárja, ekként tér vissza 1990-ben az akkor még létező Szovjetunióba, ahol

 

1991-ben a dogmatikus kommunisták puccsát támogatta Mihail Gorbacsov ellen.

 

Ezt azzal indokolta, hogy orosz nacionalistaként tartotta fontosnak a Szovjetunió egybentartását.

 

Hasonlóan gondolkodott Jugoszláviáról is. A délszláv háborúban nyíltan támogatta a szerbeket és Slobodan Miloševićet – ebben amúgy nem volt egyedül a nyugati baloldalon –, még el is ment Radovan Karadžićhoz Szarajevóba, ahol a hegyekből, ahonnan a szerb csapatok lőtték a várost, maga is lődözött egy sort a város felé.

 

LIMONOV RADOVAN KARADŽIĆ MELLETT TEKINTI MEG A SZERB NACIONALISTÁK ÁLTAL FELÜLRŐL LŐTT SZARAJEVÓT, LIMONOV MAGA IS LEADOTT LÖVÉSEKET A VÁROS FELÉ. FOTÓ: TAČNO.NET

 

Oroszországban a kilencvenes évek elején alapította meg Nemzeti Bolsevik Pártját, amelynek jelképe (amint a nyitóképen is látható) a náci Németország zászlajára emlékeztett, azzal a különbséggel, hogy

 

nem horogkereszt, hanem fekete sarló-kalapács volt a fehér körben.

 

Főleg az első csecsen háború alatt egyre inkább az orosz nacionalizmus vált a párt lényegi mondanivalójává, ezt egészítette ki baloldali antiimperializmus és antikapitalizmus.

 

Vlagyimir Putyint kezdetben támogatta, de az örök punk nem tudott értelemszerűen egyetlen rendszerhez se lojális lenni. 2007-ben a putyini rezsim betiltotta a pártját, Limonov pedig egyre inkább a Putyin-ellenes kritikus ellenzék egyik alakjává vált – igaz, továbbra is nemzeti és baloldali alapokon. 2011-ben a francia Express hetilapnak azt mondta: Putyin „a totális hazugság” révén tud hatalomban maradni.

 

Limonov az utóbbi időkben A Másik Oroszország pártot szervezte, ebben az antiputyinizmus szláv nacionalizmussal, monarchizmussal és anarchizmussal keveredett. Az Express nekorológja szerint nem csak egész nihilista nézetrendszere, de személyisége is leginkább úgy írható le:

 

ő volt a nyugati értelmiségi világ Jokerja, azaz gonosz mosolyú, nihilista bohóca.

 

Limonov kalandos életéből a francia Emmanuel Carrère írt regényt, amelynek alapját az orosz író-politikussal folytatott hosszú beszélgetései adták. A Limonov néven megjelent könyvért 2011-ben Carrères a Renaudot-díjat is megkapta.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás