+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2020. március 18. szerda, 08:19
Négy államban szavaztak volna kedden, de a koronavírus miatt Ohióban lefújták az előválasztást. Így csak Arizona, Florida és Illinois lakói szavaztak kedden, mindannyian Biden javára.

A nyugdíjasparadicsomnak becézett Floridában kijelentették, „a polgárháború alatt is szavaztak, most sem lesz ez másképp”, Illinoisban és Arizonában is hosszú tépelődés után a demokrata előválasztás megtartása mellett döntöttek az újfajta koronavírus-járvány terjedése közepette. Nem úgy, mint Ohióban, ahol a republikánus kormányzó, Mike DeWine a szavazás előestéjén áttetette az előválasztást június 2-re. Ott addig levélben szavazhat, aki szeretne. 

 

Mindhárom államot Joe Biden nyerte, akinek az elnökjelöltsége így már gyakorlatilag kétségbevonhatatlan: az önmagában 219 delegáltat adó Floridában háromszor annyi szavazatot szerzett, mint Bernie Sanders,

 

Illinoisban is kényelmes 23 százalékot vert a vermonti szenátorra, Arizonában 51-32 százalék lett az eredmény. A részvétel mindenhol nagyon alacsony volt, úgy tűnik, a választók komolyabban vették a járványt, mint a kormányzók és a demokrata tisztségviselők, és otthon maradtak, vagy levélben szavaztak. Floridában hétfő estig 1,1 millió levélszavazat érkezett, 250 ezerrel több, mint 2016-ban, Chicagóban pedig a második világháború óta nem választották ennyien ezt az opciót. 

 

Bár a múltbéli példák alapján Bernie Sandersnek lassan illene kiszállnia, és beállni Joe Biden mögé, a vermonti szenátornak rengeteg fizetett alkalmazottja van az április végén szavazó államokban, ez alapján valószínűsíthető, hogy nem adja fel. A célja valószínűleg, hogy minél több delegálttal érkezzen a júliusi jelöltállító-gyűlésre, és jó alkupozícióból megpróbáljon átvinni egy-két elemet a progresszív közpolitika-tervezetéből. 

 

A két jelölt az elmúlt hetekben egyébként gyakorlatilag felfüggesztette a fizikai kampányát a koronavírus miatt, nincsenek tömegeknek szóló rendezvények, babapuszilgatás és szelfisor. Mindketten „online rallykat” tartanak, és megengedték a kampánystábnak is, hogy otthonról dolgozzanak.

 

A szavazások megtartásáról már eltérő a véleményük: Bernie Sanders az előválasztások elcsúsztatására, Joe Biden pedig a „biztonságos, higiénikus” körülmények biztosítására szólított fel.

 

Floridában úgy tűnik a szavazók ezt megoldották: ez nem csak az egyik legtöbb delegáltat adó állam, hanem a nyugdíjas – vagyis veszélyeztetett korú – szavazók paradicsoma is, ezért lehet, hogy hétfő éjszakára 1,1 millió levélszavazat érkezett , ami 250 ezerrel több, mint 2016-ban.

 

Ohio példáját követve további négy állam is elhalasztotta az előválasztást: Lousiniában június 20-a lett az új dátum, ami két héttel a Demokrata Párt által engedélyezett legutolsó nap (június 9.) után van . A Demokrata Párt bizottsága egyelőre vizsgálja, megbüntesse-e emiatt a tagállamot (ez a delegáltak felének elvételét jelentené). Kentuckyban június 23-ra helyezték az új időpontot, alig három héttel a jelöltállító konvenció előtt ez még logisztikai problémákat is okozhat: nem mindenhol lesz egyértelmű és gyors eredmény, és ezután még formálisan is meg kell választani a jelölőgyűlésre küldendő delegáltakat. Marylandben június 2-ára, Georgiában a jövő hét helyett május 19-re módosították az új időpontokat.

 

FOTÓ: Joe Biden / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás