+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2020. március 18. szerda, 08:19
Négy államban szavaztak volna kedden, de a koronavírus miatt Ohióban lefújták az előválasztást. Így csak Arizona, Florida és Illinois lakói szavaztak kedden, mindannyian Biden javára.

A nyugdíjasparadicsomnak becézett Floridában kijelentették, „a polgárháború alatt is szavaztak, most sem lesz ez másképp”, Illinoisban és Arizonában is hosszú tépelődés után a demokrata előválasztás megtartása mellett döntöttek az újfajta koronavírus-járvány terjedése közepette. Nem úgy, mint Ohióban, ahol a republikánus kormányzó, Mike DeWine a szavazás előestéjén áttetette az előválasztást június 2-re. Ott addig levélben szavazhat, aki szeretne. 

 

Mindhárom államot Joe Biden nyerte, akinek az elnökjelöltsége így már gyakorlatilag kétségbevonhatatlan: az önmagában 219 delegáltat adó Floridában háromszor annyi szavazatot szerzett, mint Bernie Sanders,

 

Illinoisban is kényelmes 23 százalékot vert a vermonti szenátorra, Arizonában 51-32 százalék lett az eredmény. A részvétel mindenhol nagyon alacsony volt, úgy tűnik, a választók komolyabban vették a járványt, mint a kormányzók és a demokrata tisztségviselők, és otthon maradtak, vagy levélben szavaztak. Floridában hétfő estig 1,1 millió levélszavazat érkezett, 250 ezerrel több, mint 2016-ban, Chicagóban pedig a második világháború óta nem választották ennyien ezt az opciót. 

 

Bár a múltbéli példák alapján Bernie Sandersnek lassan illene kiszállnia, és beállni Joe Biden mögé, a vermonti szenátornak rengeteg fizetett alkalmazottja van az április végén szavazó államokban, ez alapján valószínűsíthető, hogy nem adja fel. A célja valószínűleg, hogy minél több delegálttal érkezzen a júliusi jelöltállító-gyűlésre, és jó alkupozícióból megpróbáljon átvinni egy-két elemet a progresszív közpolitika-tervezetéből. 

 

A két jelölt az elmúlt hetekben egyébként gyakorlatilag felfüggesztette a fizikai kampányát a koronavírus miatt, nincsenek tömegeknek szóló rendezvények, babapuszilgatás és szelfisor. Mindketten „online rallykat” tartanak, és megengedték a kampánystábnak is, hogy otthonról dolgozzanak.

 

A szavazások megtartásáról már eltérő a véleményük: Bernie Sanders az előválasztások elcsúsztatására, Joe Biden pedig a „biztonságos, higiénikus” körülmények biztosítására szólított fel.

 

Floridában úgy tűnik a szavazók ezt megoldották: ez nem csak az egyik legtöbb delegáltat adó állam, hanem a nyugdíjas – vagyis veszélyeztetett korú – szavazók paradicsoma is, ezért lehet, hogy hétfő éjszakára 1,1 millió levélszavazat érkezett , ami 250 ezerrel több, mint 2016-ban.

 

Ohio példáját követve további négy állam is elhalasztotta az előválasztást: Lousiniában június 20-a lett az új dátum, ami két héttel a Demokrata Párt által engedélyezett legutolsó nap (június 9.) után van . A Demokrata Párt bizottsága egyelőre vizsgálja, megbüntesse-e emiatt a tagállamot (ez a delegáltak felének elvételét jelentené). Kentuckyban június 23-ra helyezték az új időpontot, alig három héttel a jelöltállító konvenció előtt ez még logisztikai problémákat is okozhat: nem mindenhol lesz egyértelmű és gyors eredmény, és ezután még formálisan is meg kell választani a jelölőgyűlésre küldendő delegáltakat. Marylandben június 2-ára, Georgiában a jövő hét helyett május 19-re módosították az új időpontokat.

 

FOTÓ: Joe Biden / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A független Nicușor Dan lett Bukarest főpolgármestere. Az exit poll eredmények szerint 47 százalékot szerzett, jelentősen megelőzve a 39 százalékot hozó szocdem Gabriela Fireat.

Hatalmas többség mondott nemet a kezdeményezésre, amely az EU-val kötött szerződések felmondását jelentette volna.

Egy borvidék, ami azt bizonyítja: megfelelő tudással, akaraterővel és szorgalommal semmi sem lehetetlen, még a legzordabb körülmények között sem.

Utazás, kiállítás, zene, egy ritka jó hely Zuglóban, életvezetési tanácsok és pár őszinte tipp a konyhába: itt az Azonnali első őszi mindenajánlója!

Az ellenzék továbbra sem nyugszik bele az elcsalt választásba, de Aljakszandr Lukasenka sem tűnik engedékenynek.

A 2020-ra tervezett játékokat a járvány miatt egy évvel elhalasztották – szakértők szerint 2021-ben sem biztos, hogy jó ötlet megszervezni,
de a japán miniszterelnök ragaszkodik hozzá.

Ez a cikk nem Erdélyről, nem a magyarokról, nem az RMDSZ-ről és nem a romániai magyarok autonómiatörekvéseiről fog szólni. Ez a cikk a román pártok történetét járja körbe.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás