+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. március 18. szerda, 18:17
Pár napja egy jókora egyetemi hallgatói közösség jött létre online azért, hogy segítsenek a közoktatásban tanulóknak és tanítóknak a távoktatás megszervezésében. De miként hozták össze ezt az egyetemisták? Megkérdeztük az ötletgazdákat!

Jóllehet, az iskolák hétfő óta bezártak a koronavírus miatt, de az élet nem állhat meg: a diákoknak továbbra is szükségük van a tudásanyagok elsajátítására, sőt, sokan érettségi vizsgáikra készülnek,

 

nekik pedig már csak emiatt is kulcsfontosságú lehetőség szerint otthon megtanulni a kötelező anyagokat.

 

A probléma ugyanakkor adott: sok pedagógusnak egy hétvégéje lett volna átállnia az osztályterem előtt tartott személyes órákról a digitális oktatásra. Ez – főként az idősebb tanárok számára, akik számára nem olyan magától értetődő a számítógép és a különféle digitális platformok használata, mint akár az általuk tanított diákoknak – sokakat állított nagy kihívás elé.

 

A másik oldalon viszont ott van több ezer, szinte kivétel nélkül digitális írástudó egyetemista, akik a koronavírus miatti kényszerűségből szintén otthonról tanulnak. Az egyetemek sok helyütt előrehozták a tavaszi szünetet, ezzel pedig rengeteg szabadidő szakadt rá az egyetemi hallgatókra. Innentől magától értetődő volt, hogy az egyetemisták sokat tudnának segíteni a közoktatásban résztvevő diákoknak és pedagógusoknak, ezért is jött létre az Oktondi (oktatás, online, digitálisan) nevű hallgatói kezdeményezés, ahol

 

egyetemisták segítenek a közoktatásban résztvevőknek a tudásanyagok elsajátításában.

 

Hogy miként?

 

+ Az egyetemisták a www.tavoktatas2020.hu címen egy online oktatási platformot hoztak össze pár nap alatt.

 

+ Az Azonnali elérte a kezdeményezés ötletgazdáit, Molnár Jankát és Végh Virágot, akik szerint egy nap alatt több, mint 170 ezren nézték meg a weboldalt, és számos tanár, igazgató, szülő és diák is megosztotta. Janka az Azonnalinak elmondta: rengeteg pozitív visszajelzést is kaptak Facebookon, kommentekben, emailben, innen is tudják, hogy a kezdeményezés jó úton jár.

 

+ A honlapon különféle tantárgyakhoz tartozó, osztályokra lebontott segédanyagokhoz férhetnek hozzá a hallgatók: több tantárgy és tananyag még feltöltés alatt áll, hiszen a honlap csupán kedden indult el, mindenesetre remek összegzést nyújt az alaptanterv részét képező anyagokról.

 

+ Ebben megtalálhatók alsó és felső tagozatos, középiskolai, valamint nyelvórai anyagok is, ahogyan nem maradnak ki az érettségi felkészítők sem.

 

+ A sulinetes és Zanza.tv-s linkeken felül több tárgynál az egyetemisták prezentációkat, rendszerező összefoglalásokat, gyakorló feladatokat és kidolgozott tételeket is elérhetővé tettek.

 

+ Technikai útmutatókhoz is hozzá lehet férni, melyek bemutatják a távoktatást megkönnyítő platformok használatát: például a „virtuális osztályterem” létrehozására alkalmas Microsoft Teams-et, a csoportos csevegésre is alkalmas Discordot, a különböző fájlmegosztási lehetőségeket, valamint online feladatkészítőket és szókártya-létrehozó platformokat is.

 

ÍGY NÉZ KI A FRISSEN INDULT HONLAP, FELÜL KORCSOPORTONKÉNT RENDSZEREZVE A KÜLÖNBÖZŐ TANANYAGOK.

 

Hogyan készül?

 

+ Az operatív feladatokat már az alelnök Végh Virág szervezi, aki az Azonnalinak mondja, egy éjszaka alatt álmodta meg a szervezeti struktúrát. Itt először az úgynevezett oktatási divízió végzi az oktatási anyagok összeállítását, együtt dolgozva az ezek feltöltéséért felelős számítástechnikai csapattal.

 

+ Az egész projekt alapja egy belsős Facebook-csoport, ahová az egyetemisták belépve maguk is beszállhatnak különböző projektekbe: Molnár Janka, az Oktondi ötletgazdája az Azonnalinak elmondta,

 

a csoport szombaton jött létre, mégis keddig már több, mint négyezer tagjuk van. Az első projektjükön pedig több, mint 350 fő dolgozott.

 

+ A csoportban egy belső dokumentumban a tagok beírhatják, milyen tantárgyban és milyen korosztálynak tudnának a legjobban segíteni, ezek alapján válogatják össze a különböző tantárgyak divízióvezetői az adott témakörrel foglalkozó csapatot.

 

Mi a helyzet a szakmaisággal?

 

Kérdéses lehet, hogy mennyire megbízható egy egyetemisták, és nem szakmabeli tanárok által összeállított online adatbázis. Ezért arra is rákérdeztünk, hogy segítik-e valamilyen formában a közösség munkáját a pedagógusok:

 

+ Az oktatási divízión belül

 

tanárszakos hallgatók és tanárok irányítják a munkát, így többszörösen is ellenőrzésre kerül minden anyag, ami az oldalra kikerül;

 

+ Emellett a honlapon szerepel egy tanároknak szóló kérdőív is, ahol a pedagógusok véleményezhetik és visszacsatolást adhatnak az anyagokról, nyilatkozta Végh Virág.

 

Hogyan tovább?

 

+ A csapat vezetői azt mondják, a következő nagy projekt az lenne, hogy ne csak összesítsék a különböző oktatási anyagokat, hanem saját anyagokat, videókat gyártanának.

 

+ Végh Virág szerint ezek mások lesznek, mint a közoktatásban eddig megszokottak, mert itt „érdekessé, szórakoztatóvá” tennék a gyerekek számára az adott tantárgyat és tudományterületet. Erre azonban az időszűke és a technikai felszerelés hiánya miatt csak egy kicsit később kerülhet majd sor.

 

+ A közösség akkor is fennmarad, ha már az iskolások visszatérhetnek otthonról az iskolapadba. Ahogyan Molnár Janka fogalmazott,

 

„megoldandó feladatok, kihívások és lehetőségek akkor is lesznek a közoktatásban, amikor a diákok újra a megszokott menetrend szerint tanulnak”.

 

+ Eddig pedig minél több tanárt, szülőt és diákot szeretnének megkérdezni, hogy szerintük merre lenne a leginkább indokolt folytatni a projektet.

 

+++

 

És te hogyan harcolsz a koronavírus ellen? Láttál valami szívmelengetőt? Kezdeményezést, civil mozgalmat indítottál? Vagy csak találtál valamilyen pozitív fotót vagy hírt ezzel kapcsolatban? A koronapánik helyett ilyen hírekről szeretnénk nektek beszámolni, így

 

ha csinálsz ilyet, tudsz ilyenről, láttál ilyet, és esetleg fotód, videód, hangod van róla, küldd el nekünk a hello@azonnali.hu címre!

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az aktív esetszám kevéssel, de ismét csökkent, kórházi ápolásra 430, lélegeztetőgépes kezelésre 25 fő szorul csak.

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás