+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. március 17. kedd, 14:58
Továbbra is több az olyan Budapestet érintő járat, amit nem töröltek még, pedig kedd reggeltől külföldiek be sem jöhetnek az országba.

Március 17-én, kedden lépett életbe az a kormányrendelet, amely külföldi állampolgárok részére megtiltja a Magyarországra való belépést – áll a Budapest Airport Azonnalinak küldött sajtóközleményében. Ez azt jelenti, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren mostantól minden érkező utas okmányait ellenőrzik (eddig csak a schengeni zónán kívüli utasokéval történt ez meg).

 

Okmányellenőrzés után Magyarországra csak a magyar állampolgárok és az EGT-országok (tehát EU, Svájc, Norvégia) azon állampolgárai léphetnek be, akik állandó tartózkodásra jogosultak hazánkban. A többi külföldi állampolgárt a hatóság visszafordítja, ők az elutazásukig az erre a célra kijelölt tranzitrészen várakozhatnak.

 

Tehát a budapesti reptér nem zár be, magyarok és külföldiek is elutazhatnak innen.

 

Családok közös beutazása esetén ha legalább az egyik fél magyar állampolgár, a külföldi állampolgársággal rendelkező hozzátartozója (gyermek, szülő, nagyszülő, házastárs) beléphet Magyarországra. A Dél-Koreából, Kínából, Iránból, Izraelből és Olaszországból hazaérkezett magyarok továbbra is kötelező egészségügyi szűrésen esnek át, azokat a külföldieket pedig, akik nem léphetnek be Magyarország területére, egy erre a célra kijelölt tranzitzónában helyezik el. A beérkező járatok mindegyike a 2B Terminálra érkezik.

 

Utazhatnak-e még a magyarok valahova?

 

Magyarország légiforgalma tehát nem áll le, de jelentősen csökken:

 

csak ma délután 13:00-ig 49 induló járatot töröltek, és ugyanennyi érkezőt is.

 

Ha holnap valamiért nagyon fontos elrepülnünk, akkor elvileg Londonba, Barcelonába, Dortmundba, Hannoverbe, Brüsszelbe és Edinburgh-be is mehetünk többek közt. 

 

A Budapest Airport honlapja alapján az is változó, melyik légitársaságok hogy dolgoznak: a Wizz például törölte a moszkvai járatát, az Aeroflot nem, a Ryanair pedig még repülni fog elvileg Tel-Avivba. A kedd délutáni helyzet alapján a repülők többsége így is felszáll még szerdán: 

 

52 törölt járat mellett 88 van, ami elvileg elrepül Budapestről. Az érkezők közül 46 járat biztos nem ér Budapestre, de 91-et így is várnak.

 

A teljes képhez érdemes hozzá tenni, hogy ha nem zár be egy repülőtér, akkor a légitársaságoknak épp az EU-s szabályozás miatt kötelező reptetni akár üres járatokat is, bár ezt elvileg hamarosan elengedik.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás