+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. március 17. kedd, 15:17
Mit kellene tenniük a kormányoknak, hogy túlélje a gazdaság a koronavírust? Vannak-e európai jó példák a mostani válság kezelésére? Mi lesz a forinttal? Zsiday Viktor befektetési szakértő válaszolt az Azonnalinak!

Nagyon gyors és nagyon mély recesszió jön – így értékelte a koronavírus miatt várható gazdasági helyzetet Zsiday Viktor befektetési szakértő az Azonnalinak. 

 

Elmondta, a válság kezeléséért a kormányzatok nagyon sokat tudnak és fognak is tenni az elkövetkezendő időszakban, még pedig azzal, hogy költekezni fognak. Ugyanis ha azt feltételezzük, hogy pár hónapig tart a baj, akkor eközben sok cég tönkre mehet, ha nem segít rajtuk a kormány.

 

„Vagyis azt kellene elérni, hogy a következő hat hónapban túléljenek ezek a vállalkozások, hiszen ha becsődölnek, újrakezdeniük sokkal nehezebb lesz” – magyarázta Zsiday Viktor.

 

Hogyan lehet segíteni?

 

A segítség egy módja, hogy egyrészt át kell ütemezni a cégek adósságát, hiszen most sokaknak eltűnik a bevétele, miközben nemcsak az alkalmazottait kéne fizetnie, hanem – miután jellemzően a magyar cégeknek van hitele – még törlesztenie is kellene. Ezért nem véletlen, hogy az MNB felkérte a bankokat arra, vezessenek be hitelmoratóriumot. A szakértő szerint ha ezt a kérést a pénzintézetek maguktól nem teljesítik, akkor valószínűleg törvényt fognak hozni azért, hogy kötelezzék őket erre.

 

ZSIDAY VIKTOR. FOTÓ: HUTTER MARIANNA / AZONNALI

 

Másrészt Zsiday szerint azt is lehetővé kell tenni a cégeknek, hogy a munkaerő-költségüket úgy csökkentsék, hogy az embereket ne bocsássák el tartósan. Például erre az egyik lehetőség, hogy a cégek munkavállalóikat ideiglenesen fizetés nélküli szabadságra küldjék.

 

Ám ez esetben szükség lenne arra is, hogy ezek a dolgozók ez idő alatt rendkívüli, ideiglenes munkanélküliségi járadékot kapjanak.

 

Tehát egyszerre kell költeni a cégekre és a magánszemélyekre: ezt Hongkongban például úgy oldották meg, hogy mindenki bankszámlájára elutaltak négyszázezer forintnyi összeget.

 

„Nagy költségvetési hiányok lesznek mindenhol, de ez egy megoldható probléma” – mondta Zsiday. Hozzátette: most már szerinte nagyjából a politikusok is értik, hogy az ilyen jellegű beavatkozások elkerülhetetlenek. Kérdésünkre, hogy azért a magyar kormány eddig még nem pedzegette, hogy segélyezné a nehéz helyzetbe kerülő magánszemélyeket, úgy válaszolt: valóban, de múlt héten pénteken reggel még az iskolákat se akarták bezárni, majd aznap estére ezt mégis meglépték. 

 

Most legalább nem belülről repedezik a rendszer

 

Zsiday Viktor szerint bár Európa és USA-szerte is az említett beavatkozásokat fogják megtenni a kormányok, mégis lesznek, akik tönkremennek, ez ugyanis elkerülhetetlen. Vagyis nagyon komoly gazdasági visszaesés lesz idén. Ám ezt követően 2021-ben és 2022-ben is már gazdasági fellendülés jöhet, mert legyen akármilyen gyors és mély a mostani recesszió, de gyorsan el is múlik, ha meghozzák a kormányok a megfelelő intézkedéseket.

 

A felvetésre, hogy a mostani válság rosszabb lesz-e, mint a 2008-as, azt mondta: nem. „Míg a 2008-2009-es válságot az okozta, hogy olyan egyensúlytalanságok voltak a gazdaságon belül, amik maguk okozták a válságot, most ezt egy külső sokk teszi.”

 

Vagyis most nem belülről repedezik a rendszer, és azért is kell minél több céget életben tartani, hogy ez így is maradjon.

 

Ha politikus pánikol, tőzsdés nem

 

Mivel a cikk megjelenésekor már 347 forintot is kell fizetnünk egy euróért, felmerül a kérdés, hogy mi lesz a forinttal? Zsiday szerint ezt most nehéz lenne megmondani. Azt is el tudja képzelni, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hagyja a forintot lassan tovább gyengülni  – ezzel segítve az exportot –, de azt is, hogy lezárnak egyes kiskapukat a spekulánsok előtt, ezzel pedig erősítik a forintot. „Abban viszont biztos vagyok, hogy még az MNB-nél sem igen tudják, hogy holnapután mit fognak csinálni.”

 

És hogy van-e olyan európai ország, aminek a járványra adott gazdaságpolitikai válaszát érdemes lenne Magyarországnak is követnie? Zsiday szerint az elmúlt napok alapján úgy néz ki, máshol is darabokból dobálják össze az intézkedéseket, holott ezeket egy konzisztens rendszerbe kellene rendezni.

 

Összességében a szakértő szerint azért abszolút van remény a jövőre nézve:

 

„Van egy tőzsdei mondás: amikor a politikusok elkezdenek pánikolni, akkor a tőzsdések pont, hogy abbahagyhatják azt. Ugyanis ha a politikusok pánikolnak, akkor látják, hogy kell valamit csinálni, ha pedig ezt megteszik, annak előbb-utóbb lesz következménye.”

 

Zsiday Viktorral még február végén készítettünk nagyinterjút, akkor még főként arról, miért is gyengélkedik a forint, ez itt olvasható vissza.

 

FOTÓ: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás