+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 17. kedd, 13:23
Izrael már elfogadta, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben bevett módszerrel deríti ki, kikkel kerültek kapcsolatba a koronavírusosok: azaz lekövetik a mobiltelefonjukat. Az egyik osztrák mobilszolgáltató meg kiadja a tárolt adatokat a bécsi kormánynak.

Már a hétvégén bejelentette Benjamin Netanjahu, a még hivatalban lévő izraeli kormányfő, hogy a terror elleni küzdelem tapasztalatait a koronavírus ellen is felhasználják. Azaz

 

mindazon személyek mobilját megfigyelik, akiknek pozitív lett a koronavírus-tesztjük, vagy ilyen személlyel kapcsolatba léptek.

 

Mára a kormány rendkívüli ülésén el is fogadta ezt a rendelkezést, azaz keddtől az izraeli hatóságok pontos képet kapnak – a mobilszolgáltatók adatait bekérve –, hogy merre mozogtak a vírusos emberek, kikkel kerülhettek kapcsolatba, hogy az ő mobiltelefonjukat is figyelni tudják.

 

Egy osztrák mobilszolgáltató, az A1 részben hasonló döntésre szánta el magát: önként múlt szombattól visszamenőlegesen átadja a mobilfelhasználók mozgását tartalmazó adatokat a bécsi kormánynak.

 

Az izraeli lépéstől azonban nemcsak az különbözteti ezt meg, hogy itt nem a kormány írja ezt elő, hanem egyetlen mobilszolgáltató magánszorgalmáról van szó, de az is, hogy az adatok anonimizáltak. Azaz ellentétben Izraellel, ahol tudatosan a megfertőzöttek mozgását tudja és fogja a kormány ezentúl lekövetni,

 

az A1 akciója egyelőre csak arra jó, hogy a bécsi kormány általában nézhesse a szociális kapcsolatok sűrűségét,

 

és ennek megfelelően tudjon koncentráltan egy-egy régióban, ahol esetleg túl sok a közeledés és mozgás, beavatkozni.

 

A Der Standardnak nyilatkozó adatvédelmi jogász szerint egyrészről nincs jogilag megtámogatva az A1 akciója – igaz, tiltva sincs –, másrészről hiába állítja a cég, hogy anonimizált adatokat szolgáltat csak, azok visszakövethetőek a konkrét felhasználóig. Az A1 szerint azonban ők nem konkrét személyek akár csak anonimizált adatait adják át, hanem a húsz főnél nagyobb csoportosulásokra hívják fel a kormány figyelmét, amennyiben egy térképet adnak, amiben a szociális kontaktusok jelenlegi intenzitása látható.

 

FOTÓ: Avi Ohayon (2018) / Izrael kormányának fotószolgálata

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás