+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 17. kedd, 17:38
Noha Hollandiát is elérte a koronavírus, az ország liberális kormányfője szerint nem kell követni a többi európai országot. Szerinte nem a teljes leállásra, hanem az egészségügyi készültségre kell figyelni, mert így is, úgy is sokan kapják majd el a vírust.

Utoljára 1973-ban, az olajválság idején fordult elő, hogy egy holland kormányfő rendkívüli televíziós beszédben forduljon a nemzethez. Mark Rutte, Hollandia jobboldali liberális kormányfője hétfőn most megtette ezt a koronavírus miatt. Mivel Hollandiában – összehasonlítva más európai államokkal – relatív kis mértékben korlátozták az eddigi életmódot, Rutte ennek okait akarta elmagyarázni. Több, mint hétmilliónyian nézték.

 

Hollandiában is ettől a héttől zárva vannak a bölcsödék, óvodák, iskolák és egyetemek, de a bárok, éttermek, boltok felé egyelőre csak kérésként fogalmazódott meg, hogy zárjanak be, ha tehetik. Hollandia határzárat se vezetett be, amint például hétfőtől Németország – igaz, éppen a német-holland határon most is szabad az áthaladás.

 

Hollandia tehát láthatóan nem kapcsolt teljes veszélyhelyzetbe, Rutte Hollandiát nem szállította le – ahogy Sebastian Kurz saját országa kapcsán mondta – „veszélyüzemmódba”. Ezt hétfői beszédében azzal indokolta a Politico beszámolója szerint, hogy

 

eleve nem lehet tudni, meddig kéne fenntartani egy veszélyhelyzetet, márpedig nem lehet egy országot hónapokra levinni nullára.

 

Éppen ezért Rutte inkább abban látja a megoldást, hogy – ha a szakértők szerint is sokan elkaphatják a vírust – az egészségügyre kell koncentrálni, azt kell teljes mértékben felkészültté tenni.

 

Évekre velünk marad a koronavírus?

 

Rutte meglátásait erősítik meg az utrechti egyetem kutatásai is. A De Volkskrant idézi Hans Heensterbeek utrechti epidemológust, aki szerint ha áprilisig le is van zárva egy ország, az utána munkába visszatérő emberek újra fertőzni tudják egymást, mert a koronavírus nem fog addig teljesen eltűnni.

 

Azaz aki komolyan gondolja, hogy zárással lehet megelőzni a helyzetet, annak az utrechti szakértő szerint figyelembe kell vennie, hogy a koronavírus akár még évekig is velünk lesz. Heesterbeek szerint fel kell arra készülni ezért, hogy

 

ősszel ismét szükségesek lehetnek a mostanihoz hasonló intézkedések, ugyanis a vírus akkor megint felerősödhet.

 

Rutte beszédét többen is dicsérték, mert nem a pánikkeltést, hanem a helyzet valós bemutatásán alapuló megnyugtatást szolgálhatta: nem bizonytalan zárásokat, hanem egy még fejlettebb egészségügyet ígért.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz külügyminiszter június közepétől megnyitná az összes belső európai határt. Június 3-tól az olaszokhoz már eleve lehet utazni, de ez nehézkes, mert az osztrák határszakaszon a beutazást Bécs nem engedi.

Montenegróban már május 5-e óta nem rögzítettek új megbetegedést, az aktív fertőzöttek száma pedig nulla: jövő hétfőtől a magyarok is beutazhatnak.

Az aktív esetszám kevéssel, de ismét csökkent, kórházi ápolásra 430, lélegeztetőgépes kezelésre 25 fő szorul csak.

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás