+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 17. kedd, 17:38
Noha Hollandiát is elérte a koronavírus, az ország liberális kormányfője szerint nem kell követni a többi európai országot. Szerinte nem a teljes leállásra, hanem az egészségügyi készültségre kell figyelni, mert így is, úgy is sokan kapják majd el a vírust.

Utoljára 1973-ban, az olajválság idején fordult elő, hogy egy holland kormányfő rendkívüli televíziós beszédben forduljon a nemzethez. Mark Rutte, Hollandia jobboldali liberális kormányfője hétfőn most megtette ezt a koronavírus miatt. Mivel Hollandiában – összehasonlítva más európai államokkal – relatív kis mértékben korlátozták az eddigi életmódot, Rutte ennek okait akarta elmagyarázni. Több, mint hétmilliónyian nézték.

 

Hollandiában is ettől a héttől zárva vannak a bölcsödék, óvodák, iskolák és egyetemek, de a bárok, éttermek, boltok felé egyelőre csak kérésként fogalmazódott meg, hogy zárjanak be, ha tehetik. Hollandia határzárat se vezetett be, amint például hétfőtől Németország – igaz, éppen a német-holland határon most is szabad az áthaladás.

 

Hollandia tehát láthatóan nem kapcsolt teljes veszélyhelyzetbe, Rutte Hollandiát nem szállította le – ahogy Sebastian Kurz saját országa kapcsán mondta – „veszélyüzemmódba”. Ezt hétfői beszédében azzal indokolta a Politico beszámolója szerint, hogy

 

eleve nem lehet tudni, meddig kéne fenntartani egy veszélyhelyzetet, márpedig nem lehet egy országot hónapokra levinni nullára.

 

Éppen ezért Rutte inkább abban látja a megoldást, hogy – ha a szakértők szerint is sokan elkaphatják a vírust – az egészségügyre kell koncentrálni, azt kell teljes mértékben felkészültté tenni.

 

Évekre velünk marad a koronavírus?

 

Rutte meglátásait erősítik meg az utrechti egyetem kutatásai is. A De Volkskrant idézi Hans Heensterbeek utrechti epidemológust, aki szerint ha áprilisig le is van zárva egy ország, az utána munkába visszatérő emberek újra fertőzni tudják egymást, mert a koronavírus nem fog addig teljesen eltűnni.

 

Azaz aki komolyan gondolja, hogy zárással lehet megelőzni a helyzetet, annak az utrechti szakértő szerint figyelembe kell vennie, hogy a koronavírus akár még évekig is velünk lesz. Heesterbeek szerint fel kell arra készülni ezért, hogy

 

ősszel ismét szükségesek lehetnek a mostanihoz hasonló intézkedések, ugyanis a vírus akkor megint felerősödhet.

 

Rutte beszédét többen is dicsérték, mert nem a pánikkeltést, hanem a helyzet valós bemutatásán alapuló megnyugtatást szolgálhatta: nem bizonytalan zárásokat, hanem egy még fejlettebb egészségügyet ígért.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Habony Árpád washingtoni pózolása és Tarlós István körhintázása után újabb fideszes politikus vonulhat be a Magyar Mémpantheonba.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás