+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 17. kedd, 17:38
Noha Hollandiát is elérte a koronavírus, az ország liberális kormányfője szerint nem kell követni a többi európai országot. Szerinte nem a teljes leállásra, hanem az egészségügyi készültségre kell figyelni, mert így is, úgy is sokan kapják majd el a vírust.

Utoljára 1973-ban, az olajválság idején fordult elő, hogy egy holland kormányfő rendkívüli televíziós beszédben forduljon a nemzethez. Mark Rutte, Hollandia jobboldali liberális kormányfője hétfőn most megtette ezt a koronavírus miatt. Mivel Hollandiában – összehasonlítva más európai államokkal – relatív kis mértékben korlátozták az eddigi életmódot, Rutte ennek okait akarta elmagyarázni. Több, mint hétmilliónyian nézték.

 

Hollandiában is ettől a héttől zárva vannak a bölcsödék, óvodák, iskolák és egyetemek, de a bárok, éttermek, boltok felé egyelőre csak kérésként fogalmazódott meg, hogy zárjanak be, ha tehetik. Hollandia határzárat se vezetett be, amint például hétfőtől Németország – igaz, éppen a német-holland határon most is szabad az áthaladás.

 

Hollandia tehát láthatóan nem kapcsolt teljes veszélyhelyzetbe, Rutte Hollandiát nem szállította le – ahogy Sebastian Kurz saját országa kapcsán mondta – „veszélyüzemmódba”. Ezt hétfői beszédében azzal indokolta a Politico beszámolója szerint, hogy

 

eleve nem lehet tudni, meddig kéne fenntartani egy veszélyhelyzetet, márpedig nem lehet egy országot hónapokra levinni nullára.

 

Éppen ezért Rutte inkább abban látja a megoldást, hogy – ha a szakértők szerint is sokan elkaphatják a vírust – az egészségügyre kell koncentrálni, azt kell teljes mértékben felkészültté tenni.

 

Évekre velünk marad a koronavírus?

 

Rutte meglátásait erősítik meg az utrechti egyetem kutatásai is. A De Volkskrant idézi Hans Heensterbeek utrechti epidemológust, aki szerint ha áprilisig le is van zárva egy ország, az utána munkába visszatérő emberek újra fertőzni tudják egymást, mert a koronavírus nem fog addig teljesen eltűnni.

 

Azaz aki komolyan gondolja, hogy zárással lehet megelőzni a helyzetet, annak az utrechti szakértő szerint figyelembe kell vennie, hogy a koronavírus akár még évekig is velünk lesz. Heesterbeek szerint fel kell arra készülni ezért, hogy

 

ősszel ismét szükségesek lehetnek a mostanihoz hasonló intézkedések, ugyanis a vírus akkor megint felerősödhet.

 

Rutte beszédét többen is dicsérték, mert nem a pánikkeltést, hanem a helyzet valós bemutatásán alapuló megnyugtatást szolgálhatta: nem bizonytalan zárásokat, hanem egy még fejlettebb egészségügyet ígért.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kifejezés a Szovjetunió által megszállt területek határzárára, és a kelet-nyugati világ között feszülő ideológiai ellentétre egyaránt utalt. De honnan származik ez a név?

A bölcsődéket nyitva hagyják, de lehet, hogy később bezárják. A virágboltok nőnap után zárnak, míg „az élethez nem szükséges” szolgáltatások már hétfőtől.

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás