Egy tiroli síparadicsomból terjedt el a vírus északabbra, Ausztria nem lépett időben

Szerző: Techet Péter
2020.03.17. 12:38

Megvan a koronavírus egyik európai gócpontja: Skandináviába és Németország több pontjára is a tiroli Ischglből terjedhetett el a vírus, ahol túl későn rendelték el a teljes karantént. Amikor már tudvalevő volt a fertőzés, akkor is folytatódtak a síelés utáni bulik számos helyen – a túlzsúfolt fülledtségben többen is elkapták a koronavírust.

Egy tiroli síparadicsomból terjedt el a vírus északabbra, Ausztria nem lépett időben

Jelenleg az osztrák Tirol tartományban a legszigorúbb a kijárási tilalom, számos alpesi falu vidékét már több napja – amikor még másutt szabad volt a mozgás – a bécsi kormány karantén alá helyezte. Jó okuk volt erre, ugyanis a feltételezések szerint

több tiroli síparadicsomban is – leginkább Ischgl városkában – már februárban megjelenhetett a koronavírus.

De megkésettek voltak a reakciók, mert többszáz német és skandináv turista tudott már visszamenni hazájába, közülük többeknek aztán pozitív is lett a koronavírus-tesztjük. Feltételezhetően legalább ezer fertőzés Tirolig követhető vissza. A német T-Online és a Die Welt cikkei most kemény szemrehányásokat fogalmaznak meg a tiroli és osztrák válságkezeléssel kapcsolatban, igaz, a németek se reagáltak elég hamar. A svájci Neue Zürcher Zeitung egyenesen azt írja:

„Tirol mára az egyik legveszélyesebb vírushordozó hellyé vált. Felelőssé ezért a partizó turisták gondatlansága és a hivatalok késlekedése tehető.”

Ischglből indulhatott a koronavírus, egészen Izlandig jutott

Február végén izlandi turisták tartottak vissza Münchenből repülőn a szigetország felé, előtte Ischglben voltak síelni. A repülőn már ott volt a koronavírus, az egyik utas vélhetően egy olasztól kaphatta el (az ő tesztjét március elsején végezték el Izlandon), de másoknak is pozitív lett aztán a tesztjük. Amikor az izlandi hatóságok ezt – március első hetében – jelezték az osztrákoknak, csak azt a választ kapták, hogy vélhetően az olaszoknál megfertőzött utas fertőzte meg a többi utastársát a repülőút során.

Március 5-én Izland már Tirolt Vuhan, Észak-Olaszország és Irán mellett vírusveszélyes vidéknek nyilvánította,

azaz mindenkit, aki onnan érkezett, kéthetes karanténba küldött. Tirol ekkor azonban még azt válaszolja, hogy „orvosi szempontból nézve nem valószínű, hogy Tirolban fertőzések lennének”.

Március első hetében Norvégia is lépett, ők ugyanis figyelembe vették az izlandiak figyelmeztetését. A Tirolból visszatért norvég turisták között találnak is koronavírus-pozitívat,

a jelenleg több, mint ezer norvég fertőzöttből legalább 500 Tirolból hordozta be a vírust.

Tirol bagatellizálni próbálta a veszélyt

Tirolban azonban először maradt minden, mint addig; jöttek-mentek a turisták, a falvakban zajlottak az après-ski-partik. Majdnem két hétnek kellett eltelnie, amíg Németország is lépett, elvégre a tiroli turisták több, mint fele német. Március közepéig számosan már vissza is tértek.

Március 13-án este a Robert Koch Intézet, amely többek között a koronavírust figyeli, kiadta végre a jelzést: innentől Tirol is veszélyes területnek számít, ahova nem javasolják a kiutazást, az onnan érkezőknek pedig karanténba kell vonulniuk. Miközben Izland ezt már március elején megtette – szintén Tirolból behurcolt esetek kapcsán –

a németeknél majdnem két hétig szabadon tudtak Tirolból bejönni az emberek, csak most keresik fel őket az utazási irodák.

De ha most vonulnak karanténba, az elmúlt időszakban találkoztak már annyi emberrel, hogy a koronavírus terjedése már nem lesz megakadályozható.

Ausztria csak a német Robert Koch Intézet döntésének másnapján, március 14-én lépett: a bécsi kormány felszólított mindenkit, aki február 28-tól Tirolban tartózkodott, hogy vagy azonnal hagyja el a térséget, vagy – ha ezt már megtette – vonuljon karanténba. De a megkésett intézkedés miatt itt se lehetett már a fertőzés terjedését megakadályozni.

Március első két hetében szabadon fertőzött a vírus

Az intézkedés annyira megkésett volt, hogy a tiroli Ischglben is már március első hetében – tehát amikor az izlandiak és norvégok szóltak – megvolt az első pozitív teszt: egy német turista kapta el a hely egyik ismert szórakozóhelyén.

A hüttebeli après-ski-partik esti fülledtsége és zsúfoltsága ideális a vírus terjedésének.

Azonban Tirol az első eset után is azt közli: kizárható, hogy bárkire átterjedne a vírus. Másnap mégis kiderül: a szórakozóhely további tizenöt munkatársa fertőzött.

Már március első hetében Németországból is jöttek a hírek arról, hogy többeknél, akik Ischglből tértek vissza, pozitív lett a teszt eredménye. Közben Dánia is bejelentette azon a héten: több, mint száz fertőzött van a Tirolból visszatért turisták között, Ausztria azonban nem adott kielégítő tájékoztatást a dánok kérdéseire. Ekkor már egyetlen német tartományként Hamburg is megszólalt, és azt kérte a szövetségi kormánytól: nyilvánítsák Tirolt vírusveszélyes vidékké.

Tirol tartomány március 10-én – tehát tíz nappal az izlandi jelzések után, és pár nappal az első megbetegedések után – bezáratta aztán valóban a bulihelyeket, a síliftek azonban még mindig működtek.

Csak március közepén lett végleges: Tirolban az osztráknál is szigorúbb kijárási tilalom lép életbe.

Közben a berlini Der Tagesspiegel arról ír, hogy egy újabb Ischgl fenyeget, ugyanis egy szomszédos tiroli településen március elején – tehát amikor már tudni lehetett a térség fertőzöttségét – egy nagy sportorvosi kongresszus zajlott le, a résztvevők azóta nyugodtan már haza is tértek, azaz ha elkapták a vírust, jelenleg szabadon fertőznek. A település nem tartozik azok közé Tirolban, amelyeket a bécsi kormány teljes egészében karantén alá helyezett volna.

Hibázott Tirol?

A skandinávok szerint igen, mert ők február végén szóltak. Tirol még március 8-án is, amikor egy norvég is megbetegedett ugyanazon bárt meglátogatva, azt közölte a Facebook-oldalán, hogy nincs semmiféle további veszély. A tiroli tartományi egészségügyi kormányzat szerint azonban ők igenis időben cselekedtek, a bezárások is azonnal megtörténtek (a valóságban: csak tíz nappal az izlandiak jelzése után), és mostanra teljes a zárlat.

Az egyik legfertőzöttebb bár tulajdonosa elmondta a T-Online-nak: szerinte sokkal nagyobb káosz lett volna, ha azonnal lemondanak mindent. Mások szerint viszont sokkal inkább arról van szó, hogy a helyi turizmus az utolsó percekig, amíg lehetett, ki akarta még használni a szezont. Tirolban ugyanis majdnem minden a turizmustól függ, a szezon pedig még legalább áprilisig tartott volna, azaz most egy legalább hathetes leállás van. Sokak szerint ez jelentős elbocsátásokhoz fog vezetni (mint ismeretes: a tiroli szállodákban számos magyar is dolgozik),

több szálloda egyenesen csődöt lesz kénytelen jelenteni.

Noha Sebastian Kurz osztrák kancellár azonnali négymilliárd eurós segélycsomagot jelentett be – de nem csak Tirolnak, hanem az egész országnak.

FOTÓ: Ischgl egyik felvonója. Forrás: Wikimedia Commons.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek