+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. március 17. kedd, 19:57
A járvány miatt most különösen kockázatos tömegközlekedéssel utazniuk az időseknek, de a BKK nem tervezi, hogy átmenetileg megvonja a kedvezményüket.

Somogyi Zoltán szociológus, a Political Capital alapítója hétfőn nyilvános Facebook-bejegyzésben javasolta a 65 év feletti nyugdíjasok ingyenes utazási lehetőségének megszüntetését a tömegközlekedési eszközökön.

 

„Ez ugyanis most megöli őket”

 

– írja Somogyi és rögtön meg is magyarázza, hogy miért írta bejegyzését: úgy látja, hogy a nyugdíjasok most többet utaznak tömegközlekedéssel, mint ami feltétlenül szükséges.

 

Somogyit telefonon értük utol kérdéseinkkel, és megtudtuk tőle, hogy amit kiírt, leginkább szociológusként írta. Szerinte

 

ha egy kormányzat el akarja érni, hogy az idősek ne menjenek ki az otthonukból, akkor ezzel teljesen ellentétes gyakorlat, hogy ingyen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön.

 

Ebből ugyanis az következik, hogy számos családnál úgy oldják meg a lehető legköltséghatékonyabban a dolgokat, hogy sok dolgot terhelnek a nagyszülőkre, akik gyakran nem is tudják, hogy pontosan mi a helyzet a világban. Elmenni vigyázni az unokára vagy bevásárolni pedig annak a legköltséghatékonyabb, aki a legkevesebbet költ utazásra a családon belül. Ezek az idős emberek ráadásul a legveszélyeztetettebbek a járványhelyzetben, ezért úgy véli, érdemes lenne elgondolkozni a javaslaton.

 

Hangsúlyozta, hogy normális helyzetben az ingyenes tömegközlekedés kérdése egy politikai vita lenne, amelybe ő nem is kívánna beleszólni, viszont a helyzet most messze van a normálistól, és csak az elkövetkező hetekről, hónapokról beszélt.

 

Hogyha valakiket az állam támogat más társadalmi csoportokkal szemben, akkor azok élni fognak a lehetőséggel ebben a helyzetben is, ez viszont ellentmond annak a jogos válságkommunikációnak, amelyet jelenleg folytat a kormány, hogy a családok megértsék: az idős embereknek otthon kell maradniuk. Ha ennek meg is akarják találni a módját, szerinte sürgősen be kéne jelenteni, hogy átmenetileg nem szabad megtenni ezt az engedményt az idősek felé.

 

„Az állam akkor kell, hogy fellépjen, ha meg kell valamit értetnie. Az államot azért tartjuk, hogy határokat szabjon, a szabadsághoz nem kell az állam, ahhoz kell, hogy edukáljon. Ha viszont edukál, azt most nagyon gyorsan kell, el kell juttatni az információt, hogy azok az idősek, akik nem értik meg, hogy meg kell valahogy szervezni az otthon maradásukat, meg fognak halni. Ilyen irányba megy a kormányzati és az önkormányzati cselekvés is, ahogy látom” – zárta telefonos interjúnkat a szociológus.

 

Somogyi ötlete kapcsán megkerestük a Budapesti Közlekedési Központot is.

 

A BKK az Azonnali kérdésére közölte: sem a 65 év felettiek ingyenes utazási lehetőségét, sem a 65 évnél fiatalabb nyugdíjasok félárú utazási kedvezményét nem tervezik átmenetileg felfüggeszteni.

 

A BKK azt is közölte, hogy terveznek viszont egyéb korlátozásokat a veszélyhelyzet idejére, folyamatosan vizsgálják a járműveik kihasználtságát, a kockázatokat is mérlegelik, és ezek alapján hozzák meg további döntéseiket.

 

Kérdésünkre, hogy otthonmaradásra felszólító tájékoztató kampánnyal készülnek-e járműveiken, nemleges választ kaptunk, illetve azt is megtudtuk, hogy a sofőröknek nem kötelező a maszk és a gumikesztyű használata, ugyanis az az „egészséges emberek számára még veszélyes is lehet”.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Megúszhatod-e a karácsonyt iszonyatos ökológiai lábnyom és teletömött kuka nélkül? Igen, és még élvezni is fogod!

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás