+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. március 17. kedd, 19:57
A járvány miatt most különösen kockázatos tömegközlekedéssel utazniuk az időseknek, de a BKK nem tervezi, hogy átmenetileg megvonja a kedvezményüket.

Somogyi Zoltán szociológus, a Political Capital alapítója hétfőn nyilvános Facebook-bejegyzésben javasolta a 65 év feletti nyugdíjasok ingyenes utazási lehetőségének megszüntetését a tömegközlekedési eszközökön.

 

„Ez ugyanis most megöli őket”

 

– írja Somogyi és rögtön meg is magyarázza, hogy miért írta bejegyzését: úgy látja, hogy a nyugdíjasok most többet utaznak tömegközlekedéssel, mint ami feltétlenül szükséges.

 

Somogyit telefonon értük utol kérdéseinkkel, és megtudtuk tőle, hogy amit kiírt, leginkább szociológusként írta. Szerinte

 

ha egy kormányzat el akarja érni, hogy az idősek ne menjenek ki az otthonukból, akkor ezzel teljesen ellentétes gyakorlat, hogy ingyen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön.

 

Ebből ugyanis az következik, hogy számos családnál úgy oldják meg a lehető legköltséghatékonyabban a dolgokat, hogy sok dolgot terhelnek a nagyszülőkre, akik gyakran nem is tudják, hogy pontosan mi a helyzet a világban. Elmenni vigyázni az unokára vagy bevásárolni pedig annak a legköltséghatékonyabb, aki a legkevesebbet költ utazásra a családon belül. Ezek az idős emberek ráadásul a legveszélyeztetettebbek a járványhelyzetben, ezért úgy véli, érdemes lenne elgondolkozni a javaslaton.

 

Hangsúlyozta, hogy normális helyzetben az ingyenes tömegközlekedés kérdése egy politikai vita lenne, amelybe ő nem is kívánna beleszólni, viszont a helyzet most messze van a normálistól, és csak az elkövetkező hetekről, hónapokról beszélt.

 

Hogyha valakiket az állam támogat más társadalmi csoportokkal szemben, akkor azok élni fognak a lehetőséggel ebben a helyzetben is, ez viszont ellentmond annak a jogos válságkommunikációnak, amelyet jelenleg folytat a kormány, hogy a családok megértsék: az idős embereknek otthon kell maradniuk. Ha ennek meg is akarják találni a módját, szerinte sürgősen be kéne jelenteni, hogy átmenetileg nem szabad megtenni ezt az engedményt az idősek felé.

 

„Az állam akkor kell, hogy fellépjen, ha meg kell valamit értetnie. Az államot azért tartjuk, hogy határokat szabjon, a szabadsághoz nem kell az állam, ahhoz kell, hogy edukáljon. Ha viszont edukál, azt most nagyon gyorsan kell, el kell juttatni az információt, hogy azok az idősek, akik nem értik meg, hogy meg kell valahogy szervezni az otthon maradásukat, meg fognak halni. Ilyen irányba megy a kormányzati és az önkormányzati cselekvés is, ahogy látom” – zárta telefonos interjúnkat a szociológus.

 

Somogyi ötlete kapcsán megkerestük a Budapesti Közlekedési Központot is.

 

A BKK az Azonnali kérdésére közölte: sem a 65 év felettiek ingyenes utazási lehetőségét, sem a 65 évnél fiatalabb nyugdíjasok félárú utazási kedvezményét nem tervezik átmenetileg felfüggeszteni.

 

A BKK azt is közölte, hogy terveznek viszont egyéb korlátozásokat a veszélyhelyzet idejére, folyamatosan vizsgálják a járműveik kihasználtságát, a kockázatokat is mérlegelik, és ezek alapján hozzák meg további döntéseiket.

 

Kérdésünkre, hogy otthonmaradásra felszólító tájékoztató kampánnyal készülnek-e járműveiken, nemleges választ kaptunk, illetve azt is megtudtuk, hogy a sofőröknek nem kötelező a maszk és a gumikesztyű használata, ugyanis az az „egészséges emberek számára még veszélyes is lehet”.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás