Tisztifőorvos: negatív lett Pintér Sándor koronavírus-tesztje

Szerző: Illés Gergő
2020.03.16. 17:33

A belügyminiszter a koronavírus-fertőzött marokkói közlekedési miniszterrel érintkezett, de első laborvizsgálata alapján nem kapta el a járványt. Más is volt az operatív törzs sajtótájékoztatóján: lezárják a határokat, korlátozzák a boltok nyitvatartását, Kiskunhalason mobilkórház épül, az ország pedig belépett a csoportos megbetegedések időszakába. Részletek a cikkben!

Tisztifőorvos: negatív lett Pintér Sándor koronavírus-tesztje

Újabb szintre lépett a járvány Magyarországon: a koronavírus első szakasza, mikor egyéni esetekről beszélhettünk és csak kisebb közösségekben terjedt a fertőzés, befejeződött,

az elkövetkező napokban pedig belépünk a csoportos fertőzések szakaszába

– jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Ez azért nagy változás, mert eddig kontaktkutatással valamennyire meg lehetett mondani, hogyan és honnan indult a fertőzés, de a tömeges megbetegedéseknél már szinte lehetetlen lesz ennek a forrását kideríteni. Ahogyan Müller fogalmazott, „láthatatlan ellenséggel kell szembeszállnia Magyarország összes lakosának”.  Mindez pedig megköveteli, hogy az élet más legyen, mint eddig megszoktuk, emiatt minimalizálni kell a személyes kapcsolatokat, aki teheti, annak otthon kell maradnia, és minél kevesebbet érintkeznie másokkal, mivel minden személyes érintkezés veszélyforrást jelenthet. Müller hozzátette: aki teheti, ne menjen orvosi rendelőkbe, zsúfolt várótermekbe személyesen, aki viszont tüneteket észlel magán, azonnal forduljon orvoshoz.

Az időseket is szeretnék védeni a következő időszakban, a 65 év feletti egészségügyi dolgozókat – akik, mint Müller később újságírói kérdésre elmondta, akár a háziorvosi ellátás harmadát is kitehetik – kérik, hogy személyesen ne, de tudásukkal, tanácsaikkal például telefonon segítsék a járvány elleni harcot. Emellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a tömegközlekedés használatát mellőzni kell, ahogyan a nagyszülők látogatását is érdemes elhalasztani. Az országos tisztifőorvos azonban azt is elmondta,

„maszk használata egészséges emberek számára nem szükséges”, ezek hordására csak a betegeknek van szükségük.

Hogyan változik az egészségügy a tömeges megbetegedések szakaszában?

+ Müller Cecília arról is beszámolt, hogy az egészségügyi ellátórendszerben felfüggesztették az úgynevezett elektív műtéteket, vagyis mindazon beavatkozásokat, amelyek halaszthatóak. Ezekre csupán a járványveszély elmúlását követően kerül majd sor.

Ezen felül fontos változás, hogy a betegellátás helyszínei is változnak, immár laboratóriumi mintákat az eddigi fővárosi mellett hét további intézmény is ellát, valamint a vidéki infektológiai osztályokon is ellátják majd a koronavírusos betegeket.

A koronavírus-tesztekben, pontosabban a laborvizsgálatokban sem érdemes feltétlenül hinni: a tisztifőorvos szerint van, akinél több negatív minta után mutatják csak ki a járványt, mivel a laborvizsgálat a lappangási időszak végéig nem mutatja ki biztosan a vírust. Így megeshet, hogy az első minta negativitását követően lesz pozitív az eredmény.

Laborvizsgálatot abban az esetben készítenek valakinél, ha igazoltan pozitív koronavírusossal érintkezett szorosan: ezért volt indokolt Pintér Sándor koronavírus-tesztje is. A tisztifőorvos közölte: a koronavírus-fertőzött marokkói közlekedési miniszterrel érintkező belügyminiszter nem kapta el a koronavírust, az ő első tesztje legalábbis negatív lett.

Pozitív eredményt még egyetlen egészségügy dolgozó sem produkált, jelenleg ugyanakkor

„tízes nagyságrendben” egészségügyi dolgozók is vannak karantén alatt, mert szoros kontaktusban voltak a fertőzöttekkel.

A betegekről területi és korosztály szerinti bontást nem publikálnak, mert tiszteletben akarják tartani a személyiségi jogaikat.

Egy hónap múlva kész lehet egy 150 beteg befogadására képes, modern konténerkórház Kiskunhalason: a választás azért esett erre a helyszínre, mert a település még elég közel van a fővároshoz.

És az életünk miben változik majd meg?

Mint Orbán Viktor miniszterelnök ki is jelentette délelőtt az Országházban, Magyarország határait a személyforgalom előtt lezárják majd. Erre az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője, Lakatos Tibor rendőrezredes szerint azért van szükség, mert már nemcsak az országot, de a régiót is elérte a járvány.

Az országba csak magyar állampolgárok utazhatnak be ezentúl, a lezárás kiterjed a vasúti, légi, vízi és szárazföldi határátlépésekre is. Családokat ugyanakkor nem szakítanak szét, vagyis, ha valakinek a házastársa, szülője nem magyar állampolgár, akkor is beléphet az országba, már amennyiben igazolt tartózkodási helye, vagy erre engedélye van.

15 órától reggel 6 óráig a foglalkoztatottakon kívül nem tartózkodhat senki éttermekben, kávézókban, bárokban és boltokban. Kivételt képeznek és ezen túl is nyitva tarthatnak

az élelmiszerboltok, illatszerboltok, drogériák, patikák, valamint a háztartási tisztítószereket, vegyiárukat árusító üzletek, a benzinkutak és a dohányboltok.

Tilos lesz minden zenés-táncos rendezvény, például a fesztiválok, koncertek, színházi előadások, de a mozikban a vetítések sem kerülnek megtartásra. Bezárnak ezen felül a könyvtárak, múzeumok, közösségi színterek és közművelődési intézmények is. Kivételt képeznek a vallási ceremóniák, temetések és házasságkötések.

A munkáltató, aki a fenti zárva tartási szabályokat megszegi, 500 ezer forintos bírságban részesül.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felméri és nyilvántartásba veszi az egészségügyi szakképzésben részesülőket, valamint az ezzel kapcsolatos nappali tagozatos képzést végzőket, regisztrálja az adataikat. Ők szükség esetén az egészségügyi válsághelyzet kezelésébe bevonhatók lesznek.

A hétfői napon túlterheléses támadás érte a koronavírus kormányzati információs honlapját, a koronavirus.gov.hu -t. Az elkövető(k) büntetőjogi következményekkel is számolhatnak.

BORÍTÓKÉP: M1

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek