+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs & Varsányi Bence
2020. március 14. szombat, 08:08
Íme tíz, a koronavírushoz kapcsolódó dolog, amik segíthetnek abban, hogy felismerjük: a helyzet nem annyira rossz, mint gondoljuk.

Szerdán kihirdették hazánkban a veszélyhelyzetet, és egyre több környékbeli országban is szigorú intézkedéseket vezettek be a vírus miatt, úgyhogy összeraktunk egy listát, hogy miket ajánlunk arra az esetre, ha kénytelenek lennénk időnk nagy részét otthon tölteni: konkrétan tíz, a koronavírushoz így vagy úgy kapcsolódó dolgot  szedtünk össze, amelyek akár még segíthetnek is abban, hogy felismerjük:

 

a helyzet nem annyira szörnyű, mint sokszor hajlamosak lehetünk gondolni.

 

10. The Rain

 

 

A Netflix posztapokaliptikus sorozatában egy eső által hordozott vírus kiirt nagyjából mindenkit Skandináviában. Dán főszereplőink egy bunkerben húzzák meg magukat hat éven keresztül, hogy utána előjöjjenek, és az ellenszert keresve végigmasírozzanak Koppenhága kihalt utcáin, mi pedig megcsodálhassuk az északi főváros ikonikus helyszíneit tök üresen.

 

9. Tom Clancy’s The Division

 

FORRÁS: TOM CLANCY'S THE DIVISION / FACEBOOK

 

A The Divison egy, a közeljövő Amerikájában játszódó, elképzelt történeten alapuló videojáték. Az amerikaiak nagy része elkapta a fekete himlőt, ami a készpénzen keresztül terjedt, így Dollar Flu-nak, azaz dollárinfluenzának is hívják. A betegség már korábban megjelent, de egy fekete pénteken – amikor a legtöbben eszeveszetten próbálnak valami leárazott terméket vásárolni – terjedt el leginkább.

 

A kaotikus helyzettel az egészségügy nem tudott mit kezdeni, a betegség terjedését nem sikerült megállítani, így sokan fellázadtak a kormánnyal szemben, különböző csoportok indultak harcba a hatalom megszerzéséért, a vírus megállításáért vagy a krízis további fokozásáért: köztük a Cleaners nevű takarítóbrigád, akiket a New York City Department of Sanitation (higiéniáért felelős városi intézmény) korábbi tagjai alkotják.

 

A vezetőjük úgy látja,

 

csak ők állíthatják meg a vírus terjedését azzal, hogy mindent felégetnek, aminek a vírushoz köze van:

 

az épületeken, tárgyakon és a beteg embereken kívül még azokat is, akik csak a legapróbb szállal köthetőek a betegséghez, így ölve meg sok ártatlan, egészséges embert. Mellettük vannak még az ún. Utolsó Ember Zászlóalja nevű terroristacsoport, akiknek a célja a vírus terjesztése, mivel úgy gondolják, a civilizációt teljesen el kell törölni, hogy az emberiség egy tabula rasa után mindent újrakezdhessen a boldogság érdekében.

 

Ezt a helyzetet pedig a közvetlenül az elnök alá rendelt Division próbálja megoldani, akiknek célja a közbiztonság és a joguralom helyreállítása, aminek érdekében bármit megtehetnek.

 

8. Rejtő Jenő: Vesztegzár a Grand Hotelben

 

RÉSZLET A KÉPREGÉNY-ADAPTÁCIÓBÓL (FORRÁS: FACEBOOK)

 

Kétségkívül listánk legkönnyedebb alkotása, pedig még Fülig Jimmy, Senki Alfonz, Vanek úr és a többi klasszikus Rejtő-karakter sem szerepel benne. Van viszont egy bubópestis miatt lezárt szálloda, küzdelem a banánoxid képletének megszerzéséért, trónörökösök, exprimadonnák, arisztokraták, szélhámosok – és persze azok az indokolatlan párbeszédek, amikért imádjuk Rejtőt.

 

7. The Last of Us

 

FORRÁS: SKUSH / FLICKR

 

A The Last of Us egy 2033-ban, az Egyesült Államokban játszódó fiktív történeten alapuló videojáték. Az emberiség egy parazitás gombás fertőzés miatt két nagyobb csoportra oszlik: a fertőzöttekre, akik önkívületlen állapotban más élőlényekre támadnak és a még valamilyen társadalmi rendszert alkotó egészségesekre. Utóbbiak között viszont már több, egymással rivalizáló csoport jelenik meg: vannak a kormányzati felügyelet alatt álló, katonák által biztosított zónákban lévő emberek; a zónán kívül eső „portyázók”, akik a túlélés érdekében akár emberekre is vadásznak ellátmány és élelem reményében; illetve a Fireflies nevű paramilitáris szervezet, akik a kormányzati karanténok irányítását végző hatóságok ellen harcolnak, miközben akár terrortámadásként is értelmezhető akciókat hajtanak végre a zónák ellen.

 

A posztapokaliptikus történetben megmutatkozik, hogy mi történik akkor, amikor az egyén nem számíthat a kormányzat segítéségére és alkalmi koalíciók mentén próbál egyedül túlélni:

 

a kvázi katonai diktatúrában élő, csak a védelemre szervezett kormányzati zónákban a katonák gyakran visszaélnek a hatalmukkal, ezért sokan küzdenek ellenük, miközben mások inkább maradnak kiszolgáltatott helyzetben a saját biztonságuk érdekében. A társadalomra nemcsak a fertőzött emberek jelentenek veszélyt, hanem az egymással versengő, még egészéges szereplők is, miközben a járványtól való megtisztításra és a vakcinára már alig mutatkozik valamilyen esély.

 

6. Fertőzés

 

 

Az igazi sztárparádét felsorakoztató 2011-es filmben egy nő Hong Kongból hazatérve két nap alatt meghal, a járvány pedig rövidesen globálissá válik. Ugyan a filmben szereplő betegség sokkal veszélyesebb a koronavírusnál, mégis ez az egyetlen filmes alkotás az elmúlt évekből, amely egészen jól bemutatja egy világjárvány hatásait a társadalmakra és az államok intézményeire.

 

5. Pandemic

 

FORRÁS: BOARDGAMEGEEK

 

Az elmúlt tizenöt év egyik legnépszerűbb társasjátékában kivételesen

 

nem egymás ellen kell küzdeni, hanem egymással kooperálva kell megállítani a világtérképen rohamosan terjeszkedő vírust.

 

Mivel a játék ellen játszunk, így bizonyos idő után „kijátszható” a társas, viszont a készítők erre is gondoltak, már számtalan kiegészítő kapható az alapkészlethez, hogy felfrissítsük a játékmenetet.

 

4. Edgar Allan Poe: A vörös halál álarca

 

 

Az amerikai romantikus szerző egyik legkiválóbb novellájában Prospero herceg udvarának lovagjaival és hölgyeivel bezárkózik kastélyába egy fiktív járvány, a „vörös halál” elől menekülve. Álarcosbállal múlatják az időt, de az egyik álarc mögött nem várt vendég rejlik: maga a Vörös Halál.

 

3. A hetedik pecsét

 

ANTONIUS BLOCK (MAX VON SYDOW) SAKKOZIK A HALÁLLAL (BENGT EKEROT) / FACEBOOK

 

Ingmar Bergman kultikus filmjében egy keresztes lovag, Antonius Block tíz év után visszatér szülőhazájába, Svédországba, ahol a pestis kipusztította a lakosság jelentős részét. Rögtön találkozik is a Halállal és sakkjátszmára hívja, remélve, hogy a játék ideje alatt még életben maradhat. A film szomorú aktualitását adja, hogy a lovagot alakító Max von Sydow számára vasárnap véget ért a sakkjátszma, 90 éves korában elhunyt.

 

2. Plague Inc.

 

FORRÁS: STEAM

 

A 2012-ben megjelent, nagy sikerű játékban elég morbid módon különböző járványokat kell igazgatnunk, hogy minél jobban terjedjenek, de a játékmechanizmus annyira ki lett találva, hogy nem tudtuk nem feltenni a listánkra. Néhány youtuber mondjuk kicsit túlértékelte a működését, mert épp a koronavírus terjedését próbálják modellezni a játékkal, pedig a fejlesztők határozottan kijelentették, hogy az nem egy tudományos modellre épül.

 

A játék sikere megjelenése óta szinte minden platformon töretlen, a koronavírus hatására pedig visszatért az App Store legnépszerűbb fizetős játékainak listájának első helyére, a szokásos harmadik-negyedikről.

 

Kínában egyébként a hatóságok már február végén betiltották a játékot és eltávolíttatták az App Storeból és a Steamről is.

 

1. Stephen King: Végítélet

 

FOTÓ: VARSÁNYI BENCE / AZONNALI

 

A horror királyának egyik legnagyobb lélegzetvételű művében egy amerikai katonai bázisról elszabadul a Gikszer Kapitány névre keresztelt szuperinfluenza és miután kiirtotta a világ népességének 99,4 százalékát, a túlélők közül a Jó és a Rossz hadsereget toboroz, hogy megvívják Las Vegasban a Végső Csatát. King a szokásos receptjét használja itt is: fog egy klisés sztorit természetfeletti elemekkel, de az egészet csak arra használja, hogy különleges élethelyzetekben mutathasson be nagyon különböző és nagyon emberi sorsokat. A könyvről hamarosan recenzió is jön az Azonnalin!

 

MONTÁZS: Varsányi Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás