+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. március 14. szombat, 16:44
Karácsony Gergely mindezt sajtótájékoztatóján jelentette be, azzal indokolva az intézkedéseket, hogy a járványhelyzet idején „amennyire csak lehet, álljon le a város”.

„A lehető legrosszabbra készülünk annak érdekébe, hogy a lehető legrosszabbat el tudjuk kerülni” – kezdte szombat délután sajtótájékoztatóját Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, ahol bejelentette:

 

vasárnaptól bezárnak a budapesti gyógyfürdők és az állatkert is, hétfőtől követik őket az óvodák és bölcsődék, a közbringákat pedig szinte ingyen lehet majd használni.

 

 

Karácsony elmondta, Budapestnek van egy kis előnye azzal, hogy a járvány ide kicsit később fog elérni, de kétségkívül a fővárost is komolyan eléri majd a koronavírus. Addig pedig Budapest tanulna más városok tapasztalataiból, ahogyan Karácsony azt is hozzátette: „amennyire csak lehet, álljon le a város”, maradjunk otthon és kerüljük a másokkal való találkozást amellett, hogy természetesen nem feledkezünk meg másokról.

 

A főpolgármester sajtótájékoztatóján konkrét intézkedéseket is bejelentett:

 

Hétfőtől az iskolák mellett zárva lesznek a fővárosi és kerületi irányítású bölcsődék és óvodák. Ez kicsit kacifántos, hiszen Orbán Viktor pénteken csak az iskolabezárásokról beszélt, de Karácsony szerint „figyelve a híreket a kormány ezt a jogi helyzetet is elő fogja készíteni”, nem lesz tehát akadálya az intézmények bezárására.

 

Azoknak, akik nem tudnák másképp megoldani gyermekük elhelyezését, a főváros ügyeleti rendszert biztosít majd.

 

A rászorulók számára a közétkeztetést is biztosítják a továbbiakban. Méghozzá pont a hétfőtől bezárt iskolaépületekben.

 

Vasárnap már nem nyitnak ki a budapesti gyógyfürdők, csak az egészségügyi ellátáshoz nélkülözhetetlen feladatokat látnák csak el, de erről még egyeztetni kell.

 

Szintén nem nyit ki a Fővárosi Állat- és Növénykert sem, Karácsony szerint annak további nyitvatartása nem indokolt.

 

+ Mint arról az Azonnali is beszámolt, a buszokra hétfőtől nem lehet majd az első ajtón felszállni, az a söfőrök védelme érdekében el lesz kerítve az utasok elől.

 

Bár jogi kikötések miatt teljesen ingyenessé nem lehet majd tenni, de hétfőtől jelképes, havi 100 forintos összegért lehet majd használni a budapesti közbringarendszert, a Bubit.

 

Karácsony mindezek mellett elmondta, négy munkacsoportot hoz létre a budapesti operatív törzsön belül: ezt Tüttő Kata főpolgármester-helyettes vezeti, míg a munkacsoportokat a másik négy főpolgármester-helyettes. A városon belüli önkéntes felajánlásokkal Kerpel-Fronius Gábor, gazdasági és költségvetési kérdésekkel Kiss Ambrus, a szociális ellátórendszerrel Gy. Németh Erzsébet, a közlekedéssel pedig Dorosz Dávid foglalkozik majd.

 

A főpolgármester azt is hozzátette: a fővárosi önkormányzat hétfőtől délután 3 órától naponta tart majd sajtótájékoztatókat a koronavírussal kapcsolatban. Újságírói kérdésre hozzátette: egyelőre még nincs álláspontja a Budapesten megrendezendő atlétikai vb-ről, amelyet a Momentum a koronavírus miatt szeretne elhalasztani.

 

BORÍTÓKÉP: Karácsony Gergely / Facebook

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás