+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. március 13. péntek, 21:41
Péntek késő este Orbán Viktor bejelentette, hogy az általános- és középiskolák átállnak az ún. tantermen kívüli digitális munkarendre, illetve Izraelre is kiterjesztette a beutazási tilalmat.

Orbán Viktor péntek este Facebookon jelentette be a kormány újabb intézkedéseit, amelyek közül a legfontosabb, hogy március 16-tól, hétfőtől új oktatási munkarend, az ún. tantermen kívüli digitális munkarend lép életbe, azaz

 

az egyetemek után az általános- és középiskolák is bezárják a kapuikat.

 

A bejelentés alapján az idei tanrend változatlan: Orbán reményét fejezte ki, hogy lehetőleg a szokott rendben és időben lesznek megtartva az érettségik, amikre online oktatásban készítik fel a tanulókat a tanárok.

 

Az óvodák bezárásáról Orbán nem beszélt, viszont kéréssel fordult a szülőkhöz a kormányfő: lehetőleg ne a nagyszülők vigyázzanak a gyerekekre, hanem valaki más, hiszen „a gyerekeket és a magamkorúakat nem veszélyezteti, akkor egy átlagos influenza megpróbáltatását kell elszenvednünk”, addig a nagyszülők tekintetében már életveszélyes is lehet a vírus. Amennyiben a szülők nem tudják megoldani a gyerekek őrzését, akkor a kormány biztosít egy kiscsoportos megőrzést az iskolákba járó gyerekek számára, de „jobb lenne, ha a gyerekek otthon maradnának.” 

 

A védekezési eszközök száma elegendő

 

A miniszterelnök Facebook videójában reagált arról is beszélt, hogy szerinte elegendő eszköz áll rendelkezésre a hatékony védekezésre: Orbán szerint kesztyűből 22 millió pár, maszkból 1,2 millió (igaz, ez sebészi maszk, ami nem véd teljesen), de ezenkívül 1 millió műtéti-sebészi maszk is érkezik még. Lélegeztető- és altatógépből két-kétezer áll rendelkezésre, ami Orbán szerint sok tízezer megbetegedés esetén is elegendő ellátást nyújtanak.

 

Orbán ezenkívül bejelentette, hogy a kormány új eszközök és gépek beszerzéséről is döntött.

 

Magyarország jelenlegi laborkapacitása több ezer mintavételre alkalmas. Arról, hogy kitől vesznek mintát, a WHO protokollját követik, tette hozzá a kormányfő.

 

Izrael is felkerült a tiltott országok listájára

 

Emellett Orbán Viktor még arról is beszélt, 

 

hogy a kormány Izraelre is kiterjesztette a beutazási tilalmat, mivel az egyik magyar koronavírussal fertőzött beteg Izraelből érkezett be.

 

Ezalól csak a magyar állampolgárok jelentenek kivételt, de hazaérésük után őket is „önkéntes kéthetes automatikus vesztegzárra” kötelezik.

 

10 új akciócsoport a hatékonyabb védekezés érdekében

 

Ezenkívül a kormányfő bejelentette, hogy a hatékonyabb védekezés miatt a kormány 10 akciócsoportot hozott létre:

 

+ oktatásért felelős akciócsoport, vezetője: Maruzsa Zoltán,

 

+ járványügyi mobil-konténerkórház felépítéséért felelős akciócsoport, vezetője: Tóth Tamás vezérőrnagy,

 

+ létfontosságú vállalatok biztonságáért felelős, vezetője: Benkő Tibor tábornok,

 

+ nemzetközi koordinációért felelős akciócsoport, vezetője: Menczer Tamás,

 

+ kommunikációs akciócsoport, vezetője: Kovács Zoltán,

 

+ rendkívüli jogrendért felelős akciócsoport, vezetője: Gulyás Gergely,

 

+ pénzügyi akciócsoport, vezetője: Varga Mihály,

 

+ gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport, vezetője: Bártfai-Mager Andrea,

 

+ orvosi kutatócsoport, vezetője: Jakab Ferenc professzor,

 

+ határellenőrzésért felelős akciócsoport, vezetője Balog János altábornagy.

 

 

Az ezekről szóló rendeleteket a következő két napra ígérte a kormányfő.

 

 

FOTÓ: Magyarország kormánya (Facebook)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás