Operatív törzs: álhír, hogy vesztegzár alá kerülne Budapest

2020.03.13. 17:15

Péntek délután tartott sajtótájékoztatót az operatív törzs, ahol Lakatos Tibor, a törzs vezetője elmondta, jelenleg a járvány első fázisában vagyunk, ezért nem indokolt Budapest vagy más területek vesztegzár alá helyezése.

Operatív törzs: álhír, hogy vesztegzár alá kerülne Budapest
Ismételten három fővel nőtt a koronavírussal fertőződött betegek száma csütörtökről péntekre, így már összesen 19 magyarországi fertőzöttje van a koronavírusnak

– mondta Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője a péntek délután tartott sajtótájékoztatón.

Lakatos ezenkívül a péntek délután tartott sajtótájékoztatóján elmondta, amióta visszaállították a határellenőrzést, már 11 437 magyar állampolgárt ellenőriztek a határon, amiből 166 magyar állampolgárnál rendeltek el hatósági karantént, egy külföldi állampolgárt szállítottak kórházba és 204 fővel szemben tagadták meg az országba lépés lehetőségét. A hatósági karanténba vonulókat személyesen rendőrök ellenőrzik.

Az operatív törzs vezetője ezenkívül hangsúlyozta, álhír, hogy Budapestet vesztegzár alá helyeznék,

amit már korábban Gulyás Gergely is megcáfolt a kormányinfón. Lakatos szerint a közeljövőben nem kell ilyen rendelkezést meghozni, mert jelenleg a járvány első stádiumában járunk, azaz nincsenek gócpontok, csak egyedi esetek vannak.

Lakatos ezenkívül azt is elmondta, hogy a jelenlegi rendelkezések szerinte elegendőek, hogy lassíthassák a vírus terjedését. Ennek érdekében a járványügyi hatóságokkal innentől kezdve a rendőrség is együtt fog működni.

A karanténba vonulás kötelezettsége nem mindenkire vonatkozik: egyelőre csak azoknak az országokból érkező embernek kötelező, akik gócországokból érkeznek és a WHO szerint is annak számít.

A beutazási tilalomból érkező országokból (Kína, Dél-Korea, Irán, Olaszország) az se léphet az ország területére, akiknek letelepedési engedélye van, csak abban az esetben, ha magyar állampolgár.

Lakatos ezenkívül elmondta, hogy a rendőrséggel együttműködve küzdenek az álhírek ellen, amiben a sajtó segítségét is kérte, hogy a hiteles tájékoztatás érdekében folyamatosan osszák meg az operatív törzs és a magyar kormány által készített tájékoztatókat és videókat. Ezenkívül emlékeztetett, hogy az álhírek terjesztése bűncselekménynek számít, jelenleg pedig már négy esetben indult eljárás. Lakatos hozzátette, a bűncselekmény kategóriáját nem kimerítő álhírek ellen is harcolnak, hogy az ilyenfajta hamis tartalmakat eltüntessék.

Nem most zárják be az iskolákat

Újságírói kérdésre Lakatos elmondta, hogy napirenden van az iskolák bezárása, azonban jelenleg nem gondolják indokolt lépésnek. Lakatos szerint az iskolák bezárásának döntésében az esetszám, a tapasztalat és területi kiterjedés a meghatározó. Amíg egyedi esetek fordulnak elő, addig nem érzik szükségesnek nagyobb korlátozások meghozatalára, így az iskolák bezárására sem.

Elegendő a védőfelszerelés az egészségügynek

Lakatos azt is elmondta, hogy a büntetővégrehajtó intézetekben napi 25 ezer maszkot készítenek, amik elsősorban az egészségügyi dolgozók számára készülnek, mindössze korlátozott mennyiségben elérhető a lakosság számára. A maszkok árai azért nőttek, mert az előállítási költségek megváltoztak: egyrészt megdrágult az import alapanyag, másrészről pedig a büntetővégrehajtó intézményekben átálltak a három műszakos gyártásra. Azonban felkészültek arra, hogy ellenőrizzék az árdrágulásokat, de hatósági árak bevezetéséről jelenleg nem esett szó. Lakatos szerint elegendő felszerelés áll rendelkezésre az orvosoknak és az ápolóknak, hiszen a szükség esetén van tartalék az egészségügyi ellátás számára.

Ezenkívül a sajtótájékoztató végén a 444 újságírója kérdezte Lakatostól, mi értelme van úgy a mindennapi sajtótájékoztatóknak, ha járványügyi szakember vagy orvos nem áll a sajtó elé: Lakatos azt mondta, jelenleg az operatív törzs munkáját a tervezésben segítik ezek a szakemberek, ezért nem volt alkalmuk a mai nap folyamán a média rendelkezésére állni. Majd felhívta a figyelmet, hogy a csütörtöki napon másfél órán keresztül, korlátlanul kérdezhették az illetékeseket a sajtótájékoztatón.

FOTÓ: Magyarország Kormánya (Facebook)

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek