+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. március 13. péntek, 17:15
Péntek délután tartott sajtótájékoztatót az operatív törzs, ahol Lakatos Tibor, a törzs vezetője elmondta, jelenleg a járvány első fázisában vagyunk, ezért nem indokolt Budapest vagy más területek vesztegzár alá helyezése.
Ismételten három fővel nőtt a koronavírussal fertőződött betegek száma csütörtökről péntekre, így már összesen 19 magyarországi fertőzöttje van a koronavírusnak

 

– mondta Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője a péntek délután tartott sajtótájékoztatón.

 

Lakatos ezenkívül a péntek délután tartott sajtótájékoztatóján elmondta, amióta visszaállították a határellenőrzést, már 11 437 magyar állampolgárt ellenőriztek a határon, amiből 166 magyar állampolgárnál rendeltek el hatósági karantént, egy külföldi állampolgárt szállítottak kórházba és 204 fővel szemben tagadták meg az országba lépés lehetőségét. A hatósági karanténba vonulókat személyesen rendőrök ellenőrzik.

 

Az operatív törzs vezetője ezenkívül hangsúlyozta, álhír, hogy Budapestet vesztegzár alá helyeznék,

 

amit már korábban Gulyás Gergely is megcáfolt a kormányinfón. Lakatos szerint a közeljövőben nem kell ilyen rendelkezést meghozni, mert jelenleg a járvány első stádiumában járunk, azaz nincsenek gócpontok, csak egyedi esetek vannak.

 

Lakatos ezenkívül azt is elmondta, hogy a jelenlegi rendelkezések szerinte elegendőek, hogy lassíthassák a vírus terjedését. Ennek érdekében a járványügyi hatóságokkal innentől kezdve a rendőrség is együtt fog működni.

 

A karanténba vonulás kötelezettsége nem mindenkire vonatkozik: egyelőre csak azoknak az országokból érkező embernek kötelező, akik gócországokból érkeznek és a WHO szerint is annak számít.

 

A beutazási tilalomból érkező országokból (Kína, Dél-Korea, Irán, Olaszország) az se léphet az ország területére, akiknek letelepedési engedélye van, csak abban az esetben, ha magyar állampolgár.

 

Lakatos ezenkívül elmondta, hogy a rendőrséggel együttműködve küzdenek az álhírek ellen, amiben a sajtó segítségét is kérte, hogy a hiteles tájékoztatás érdekében folyamatosan osszák meg az operatív törzs és a magyar kormány által készített tájékoztatókat és videókat. Ezenkívül emlékeztetett, hogy az álhírek terjesztése bűncselekménynek számít, jelenleg pedig már négy esetben indult eljárás. Lakatos hozzátette, a bűncselekmény kategóriáját nem kimerítő álhírek ellen is harcolnak, hogy az ilyenfajta hamis tartalmakat eltüntessék.

 

Nem most zárják be az iskolákat

 

Újságírói kérdésre Lakatos elmondta, hogy napirenden van az iskolák bezárása, azonban jelenleg nem gondolják indokolt lépésnek. Lakatos szerint az iskolák bezárásának döntésében az esetszám, a tapasztalat és területi kiterjedés a meghatározó. Amíg egyedi esetek fordulnak elő, addig nem érzik szükségesnek nagyobb korlátozások meghozatalára, így az iskolák bezárására sem.

 

Elegendő a védőfelszerelés az egészségügynek

 

Lakatos azt is elmondta, hogy a büntetővégrehajtó intézetekben napi 25 ezer maszkot készítenek, amik elsősorban az egészségügyi dolgozók számára készülnek, mindössze korlátozott mennyiségben elérhető a lakosság számára. A maszkok árai azért nőttek, mert az előállítási költségek megváltoztak: egyrészt megdrágult az import alapanyag, másrészről pedig a büntetővégrehajtó intézményekben átálltak a három műszakos gyártásra. Azonban felkészültek arra, hogy ellenőrizzék az árdrágulásokat, de hatósági árak bevezetéséről jelenleg nem esett szó. Lakatos szerint elegendő felszerelés áll rendelkezésre az orvosoknak és az ápolóknak, hiszen a szükség esetén van tartalék az egészségügyi ellátás számára.

 

Ezenkívül a sajtótájékoztató végén a 444 újságírója kérdezte Lakatostól, mi értelme van úgy a mindennapi sajtótájékoztatóknak, ha járványügyi szakember vagy orvos nem áll a sajtó elé: Lakatos azt mondta, jelenleg az operatív törzs munkáját a tervezésben segítik ezek a szakemberek, ezért nem volt alkalmuk a mai nap folyamán a média rendelkezésére állni. Majd felhívta a figyelmet, hogy a csütörtöki napon másfél órán keresztül, korlátlanul kérdezhették az illetékeseket a sajtótájékoztatón.

 

 

FOTÓ: Magyarország Kormánya (Facebook)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Néha már úgy érzed, kívülről fújsz mindent, amit a koronavírusról lehet tudni? Akkor itt az ideje bizonyítani!

Orbán Viktoron kívül Gulyás Gergely, Szijjártó Péter és Kunhalmi Ágnes szolgáltatta a híranyagot a héten.

Thomas Schäfer holttestét egy vasúti sínen találták meg, a rendőrség az idegenkezűséget kizárja. A FAZ idézett a búcsúlevélből, de utóbb törölte.

Aki már átesett rajta, nagyon valószínűtlen, hogy két éven belül újra elkapja vagy megfertőz másokat.

Összefoglalónk az Operatív Törzs vasárnapi sajtótájékoztatójáról: kórházparancsnokok érkeznek, fiatalok és gyerekek is vannak a fertőzöttek között, tizennégy ember van lélegeztetőgépen.

A Számok névre hallgató propagandaoldal hónapok óta a kormányközeli véleményvezérek kedvenc forrásainak egyike, de most véletlenül tényleg számokat mutattak be.

Puebla állam kormányzója, Luis Miguel Barbosa valószínűleg megnyerte a félretájékoztatási versenyt online beszédében.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás