+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. március 13. péntek, 17:15
Péntek délután tartott sajtótájékoztatót az operatív törzs, ahol Lakatos Tibor, a törzs vezetője elmondta, jelenleg a járvány első fázisában vagyunk, ezért nem indokolt Budapest vagy más területek vesztegzár alá helyezése.
Ismételten három fővel nőtt a koronavírussal fertőződött betegek száma csütörtökről péntekre, így már összesen 19 magyarországi fertőzöttje van a koronavírusnak

 

– mondta Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője a péntek délután tartott sajtótájékoztatón.

 

Lakatos ezenkívül a péntek délután tartott sajtótájékoztatóján elmondta, amióta visszaállították a határellenőrzést, már 11 437 magyar állampolgárt ellenőriztek a határon, amiből 166 magyar állampolgárnál rendeltek el hatósági karantént, egy külföldi állampolgárt szállítottak kórházba és 204 fővel szemben tagadták meg az országba lépés lehetőségét. A hatósági karanténba vonulókat személyesen rendőrök ellenőrzik.

 

Az operatív törzs vezetője ezenkívül hangsúlyozta, álhír, hogy Budapestet vesztegzár alá helyeznék,

 

amit már korábban Gulyás Gergely is megcáfolt a kormányinfón. Lakatos szerint a közeljövőben nem kell ilyen rendelkezést meghozni, mert jelenleg a járvány első stádiumában járunk, azaz nincsenek gócpontok, csak egyedi esetek vannak.

 

Lakatos ezenkívül azt is elmondta, hogy a jelenlegi rendelkezések szerinte elegendőek, hogy lassíthassák a vírus terjedését. Ennek érdekében a járványügyi hatóságokkal innentől kezdve a rendőrség is együtt fog működni.

 

A karanténba vonulás kötelezettsége nem mindenkire vonatkozik: egyelőre csak azoknak az országokból érkező embernek kötelező, akik gócországokból érkeznek és a WHO szerint is annak számít.

 

A beutazási tilalomból érkező országokból (Kína, Dél-Korea, Irán, Olaszország) az se léphet az ország területére, akiknek letelepedési engedélye van, csak abban az esetben, ha magyar állampolgár.

 

Lakatos ezenkívül elmondta, hogy a rendőrséggel együttműködve küzdenek az álhírek ellen, amiben a sajtó segítségét is kérte, hogy a hiteles tájékoztatás érdekében folyamatosan osszák meg az operatív törzs és a magyar kormány által készített tájékoztatókat és videókat. Ezenkívül emlékeztetett, hogy az álhírek terjesztése bűncselekménynek számít, jelenleg pedig már négy esetben indult eljárás. Lakatos hozzátette, a bűncselekmény kategóriáját nem kimerítő álhírek ellen is harcolnak, hogy az ilyenfajta hamis tartalmakat eltüntessék.

 

Nem most zárják be az iskolákat

 

Újságírói kérdésre Lakatos elmondta, hogy napirenden van az iskolák bezárása, azonban jelenleg nem gondolják indokolt lépésnek. Lakatos szerint az iskolák bezárásának döntésében az esetszám, a tapasztalat és területi kiterjedés a meghatározó. Amíg egyedi esetek fordulnak elő, addig nem érzik szükségesnek nagyobb korlátozások meghozatalára, így az iskolák bezárására sem.

 

Elegendő a védőfelszerelés az egészségügynek

 

Lakatos azt is elmondta, hogy a büntetővégrehajtó intézetekben napi 25 ezer maszkot készítenek, amik elsősorban az egészségügyi dolgozók számára készülnek, mindössze korlátozott mennyiségben elérhető a lakosság számára. A maszkok árai azért nőttek, mert az előállítási költségek megváltoztak: egyrészt megdrágult az import alapanyag, másrészről pedig a büntetővégrehajtó intézményekben átálltak a három műszakos gyártásra. Azonban felkészültek arra, hogy ellenőrizzék az árdrágulásokat, de hatósági árak bevezetéséről jelenleg nem esett szó. Lakatos szerint elegendő felszerelés áll rendelkezésre az orvosoknak és az ápolóknak, hiszen a szükség esetén van tartalék az egészségügyi ellátás számára.

 

Ezenkívül a sajtótájékoztató végén a 444 újságírója kérdezte Lakatostól, mi értelme van úgy a mindennapi sajtótájékoztatóknak, ha járványügyi szakember vagy orvos nem áll a sajtó elé: Lakatos azt mondta, jelenleg az operatív törzs munkáját a tervezésben segítik ezek a szakemberek, ezért nem volt alkalmuk a mai nap folyamán a média rendelkezésére állni. Majd felhívta a figyelmet, hogy a csütörtöki napon másfél órán keresztül, korlátlanul kérdezhették az illetékeseket a sajtótájékoztatón.

 

 

FOTÓ: Magyarország Kormánya (Facebook)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nógrádi György az LMBT-közösség politikai pozícióit elemzi, Gödön meg még
mindig áll a bál. Kezdünk!

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás