+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. március 13. péntek, 10:01
Milyen kezelést kap az, aki elkapja a koronavírust, és milyen esetben számít gyógyultnak? Mikor kell karanténba menned, és ki állja ennek költségeit? Elmondjuk, mi vár rád az egészségügyben, ha elkapod a vírust.

Először is érdemes tudni, hogy milyen tünetek lehetnek gyanúsak.

 

A koronavírusról szóló hivatalos kormányzati honlap szerint a leggyakoribb tünetek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés, de egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj.

 

A vírus terjedését könnyíti, hogy vannak olyan fertőzöttek, akiknél nem alakul ki semmilyen tünet.

 

Havasi Gábor, a főváros egészségügyi tanácsnoka, egyben a Momentum egészségügyi szakpolitikusa arról beszélt az Azonnalinak, hogy akinél felmerül a koronavírus alapos gyanúja (amihez az is kell, hogy az illető járvány által sújtott országban járt vagy kapcsolatba került gyaníthatóan koronavírus-fertőzött emberrel), annak telefonon kell jelentkeznie a háziorvosánál, aki kikérdezi az illetőt, és ha megalapozott a gyanú, mentőt hív.

 

Ezt követően az alábbiak történnek vele:

 

+ A mentő a budapesti Szent László Kórházba szállítja az érintettet, ahol az erre elkülönített helyiségben veszik fel a beteg anamnézisét és végzik el rajta a szükséges vizsgálatokat, például mintát vesznek az orr- és a garatnyálkahártyáról egy vattapálcával.

 

A koronavírusgyanús beteg addig nem hagyhatja el a kórházat, amíg ki nem derül, pozitív-e a tesztje.

 

+ Elképzelhető, hogy valakin nemcsak egy tesztet végeznek, hanem kettőt is.

 

Mi történik a kórházban?

 

„A nemzetközi adatok alapján a betegek nyolcvan százaléka semmilyen orvosi ellátásra nem szorul azon túl, hogy el kell őket különíteni”

 

– hangsúlyozta az Azonnalinak Havasi Gábor, így náluk esetleg láz- és fájdalomcsillapítás jöhet szóba.

 

Vagyis kezelni csak és kizárólag a súlyos eseteket kell. Például ha hányás, hasmenés következne be, vagy elhúzódó betegség és hosszantartó láz, akkor infúziót adhatnak, míg ha arra van szükség, támogatják a beteg légzését, bakteriális felülfertőzés esetén pedig antibiotikumot adhatnak. 

 

Ugyan jelenleg még nincsen a koronavírusnak gyógyszere, de Müller Cecília országos tisztifőorvos az Azonnali kérdésére azt mondta csütörtökön:

 

vannak olyan ígéretes gyógyszerek – korszerű antivirális szerek – amik rendelkezésre állnak a fővárosi Szent László kórházban is, és ezeket be is vetik a súlyos eseteknél.

 

A tisztifőorvos azt is mondta az Azonnalinak: gyógyultnak az fog számítani, akinek a laboratóriumi eredményre a koronavírusra negatív. Ám itt is előfordul, hogy van akinél kettő, vagy például akár három vizsgálat elvégzése is szükséges ennek kimondásához, például azért, mert a protokoll szerint olyan kockázati csoportba tartozik, ami ezt indokolja. 

 

Mikor kerülhetek házi karanténba?

 

A hatóságok jelenleg azoknál a magyar állampolgároknál rendelik el a kötelezően tizennégy napos otthon tartózkodást, akik valamilyen beutazási tilalommal sújtott országból érkeznek haza, amelyek az alábbiak: Olaszország, Kína, Dél-Korea és Irán.

 

Persze csak azok maradhatnak otthon házi karanténban, akiknél a fertőzés gyanúja nem merül fel, ugyanis akikről kiderül, hogy koronavírussal fertőzöttek, azokra kórház vár. 

 

A házi karantén egyébként ténylegesen azt jelenti, hogy nem szabad elhagyni lakást, tehát aki azért mégiscsak leugrana a kisboltba vagy a gyógyszertárba, az gondolja ezt újra, és ne tegye. Hogy miért? Nemcsak azért, mert természetesen a rendőrség bármikor ellenőrizheti, hogy otthon vagyunk-e, hanem leginkább azért, mert megfertőzhetünk másokat, például a leginkább veszélyeztetett idősebb korosztályt. 

 

Mit szólnak a polgármesterek a kialakult helyzethet?

 

„A Magyar Közlönyből tájékozódtunk mi is” – ezt még csütörtökön délben mondta az Azonnali kérdésére Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere azzal kapcsolatban, hogy a kormány elrendelte szerdán késő este: ha van olyan házi karanténra kötelezett személy, aki rászorul, annak ellátásáról az önkormányzatoknak kell gondoskodni.

 

Baranyi egyébként összehívta csütörtökre a teljes hivatalt, intézményeiket, hatóságaikat, hogy pandémiás tervet készítsenek, illetve megbeszéljék, hogyan tudja ellátni az önkormányzat a rájuk kiszabott új feladatokat. Elmondta, a felkészülésben nehézséget jelent, hogy egyelőre nem tudják, hány embert érinthet a hatósági karantén a kerületben.

 

Ki fizet? Hát az, akinek otthon kell maradnia

 

És hogy ki állja majd a hatóság által házi karanténra fogottak ellátásának számláját? Ezt az Azonnali megkérdezte az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára még azt mondta kérdésünkre: ha emberélet védelméhez szükséges forrásokról van szó, akkor a kormány azt rendelkezésre biztosítja, az operatív törzs döntése alapján nyolcmilliárd forintot már elkülönítettek a koronavírus elleni védekezésre. Vagyis túl sok konkrétummal nem szolgált az államtitkár.

 

Ám később viszont egy másik újságíró kérdésére Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője már érdemi információkat is mondott. Arról beszélt, csütörtökön egyeztettek az önkormányzati szövetségek vezetőivel, illetve a főpolgármesteri hivatal képviselőivel, és ott egyértelművé vált, hogy csak abban az esetben szükséges az önkormányzat segítsége, ha olyan személyekről van szó, akiknek egyébként másként nem oldható meg az ellátása (például ha nincsenek olyan hozzátartozói, akik tudnak róla gondoskodni).

 

És ekkor sem az önkormányzat költségén kell segítséget nyújtani, hanem a karantén alatt állók a saját pénzükből kell fedezzék az ellátást.

 

És hogy honnan fogják tudni a polgármesterek, hogy valakin segíteniük kell? Mint az Azonnali kérdésére Müller Cecília elmondta, a népegészségügyi hatóság tájékoztatja őket arról, ha van bárki olyan a hatóságilag elrendelt házi karanténban, aki ellátásra szorul.

 

FOTÓ: Felipe Esquivel Reed​ / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás