+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 13. péntek, 10:00
Bajorország mellett a nyugatnémet Saar-vidék tartomány döntött még csak így Németországban, Berlinben fokozatos lesz a bezárás, de a német fővárosban már most lekapcsolták teljesen a kulturális életet.

Amint a Süddeutsche Zeitung értesült müncheni kormánykörökből: megszületett a döntés, miszerint a 13 milliós lakosságú

 

Bajorországban hétfőtől öt hétre minden bölcsöde, óvoda és középfokú iskola bezár.

 

Ez azt jelenti, hogy április 3-ig kényszerszünet lesz – ezt pedig április 19-ig a rendes húsvéti szünet követi eleve is.

 

Németországban az oktatás alapvetően tartományi hatáskör, ezért várható volt, hogy nem lesz (legalábbis azonnal) egységes szabályozás az egész országban. Markus Söder keresztényszociális bajor miniszterelnök hétfőn folytatott megbeszélést a többi tartományi vezetővel, és már ott jelezte: pártja, a CSU ki szeretne dolgozni egy tervet arra, hogy miként lehet az otthon maradó gyerekekről gondoskodni, elvégre szüleik vélhetően még munkába járnak.

 

Bajorországban jelenleg több, mint félezer koronavírus megbetegedésről lehet tudni, ezzel a déli tartomány az északnyugati, 18 millió fős Észak-Rajna-Vesztfália és a szomszédos, 11 millió lakosú Baden-Württemberg mellett a leginkább érintett a járványban.

 

Eddig azonban a bajorokon kívül – őket is megelőzve – csak a kicsi, francia határ melletti, 1 milliós lakosságú Saar-vidék tartomány jelentette be szintén, hogy teljesen bezárják az iskolákat. Szintén péntek reggel közölte azonban Michael Müller, a 3,8 milliós Berlin szociáldemokrata tartományfőnöke, hogy a német fővárosban is „fokozatosan” a jövő héttől elkezdik bezárni az iskolákat, ezzel Berlin a harmadik ilyen tartomány lenne a tizenhatból.

 

Németországban, noha Angela Merkel azzal számol, hogy akár hatvanmilliónyian is megfertőződhetnek, a környező államokhoz képest nincsenek még jelentős megszorítások. Jens Spahn kereszténydemokrata egészségügyi miniszter a héten csak javaslatként fogalmazta meg egyelőre, hogy legyenek lemondva az ezer főnél látogatottabb rendezvények – már eleve az ezerfős korlát is elég magas, tekintve, hogy például Ausztriában beltéren már száz főnél többen se jöhetnek össze.

 

Különösen Berlinben hoztak már azonban most is drasztikus intézkedéseket a kulturális rendezvények kapcsán, amelyeket teljes mértékben le kellett mondani:

 

ma a német főváros esténként kulturálisan kihalt, nincsenek színházi előadások, koncertek, a mozik nagyrésze is bezárt, ahogy a múzeumok és a könyvtárak se nyitnak ki.

 

Berlinben jelenleg majdnem 150 fertőzöttről tudni, de azok száma, akik potenciálisan vírushordozók, a szakértők szerint már ezer feletti.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vádemeléshez az kell, hogy tisztázzák az Európai Parlamenttel, mi a helyzet Szájer mentelmi jogával, mondta a szóvivő az Azonnalinak.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás