+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. március 12. csütörtök, 10:36
A magyar kormány által március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet alapján látogatási tilalmat rendelnek el az egyetemeken. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Szerda délután Gulyás Gergely bejelentette, hogy az operatív törzs javaslatára a kormány veszélyhelyzetet hirdet ki, így az egyetemek is bezárják kapuikat már csütörtökön, de legkésőbb a hétfői napon.

 

Ennek megfelelően a legtöbb magyar felsőoktatási intézmény már jelezte is a diákoknak: az épületek csütörtöktől nem látogathatók,

 

március 12. és 13. között rektori szünetet rendeltek el, míg a tavaszi szünetet előrehozták március 16-ra, hogy ez idő alatt felkészülhessenek a távoktatás megszervezésére.

 

Így tett az ELTE, a BME, a PPKE, a Semmelweiss és a Corvinus is, de a vidéki egyetemek közül a Debreceni Egyetem, a kecskeméti Neumann János Egyetem, illetve a Pécsi Tudományegyetem is hasonlóan döntött. A Semmelweis Egyetem ezenkívül bejelentette: azokat a magyarul jól beszélő, hatodéves hallgatókat, akik mindenben megfelelnek a hatályban lévő járványügyi szabályoknak, a klinikavezetők önkéntes munkára várják.

 

Felkészülnek a távoktatásra

 

A rektori szünetet, illetve az előrehozott tavaszi szünetet egyrészt a kormány rendelete miatt hozták meg az egyetemek, másrészről pedig azért, hogy az így nyert idő alatt felkészülhessenek a távoktatásra, amire a legtöbb helyen már március 23-tól átállnak. Így tesz többek között a BME, a Corvinus, a Semmelweis és a Pázmány is, míg az ELTE-n március 26-tól kell „távolléti oktatásban” tanulniuk a hallgatóknak.

 

A legtöbb egyetem a már most is használt elektronikus rendszereiken – Moodle, Coospace vagy Neptun Meet Street – keresztül töltik fel az anyagaikat, míg az előadások és a szemináriumok megtartásáról a szünet alatt találják ki, miként tartsák meg őket.

 

A kollégiumok és a könyvtárak is bezárnak

 

Az ELTE belső rendszerükön, illetve honlapjukon jelezte a hallgatók felé: a kollégiumokat – a tájékoztató anyaggal ellentétben – nem március 13-ig, hanem csak 16-ig kell elhagyniuk a vidéki tanulóknak. Kivételt képeznek a külföldi hallgatók, illetve méltányossági alapon lehet maradni a kollégiumban. Azonban ennek a pontos jelentkezési módjáról és elbírálásáról csak a későbbiekben – vélhetően a hatályba lépés után, 12-én – fognak kidolgozni eljárásrendet.

 

A BME és a Corvinus is bezárja a legtöbb intézményét, így a kollégiumokat is: a BME kollégistáinak március 15-ig kell elhagyniuk az épületet, míg a Corvinusnál csak arra kérik a hallgatókat, hogy az oktatási szünet alatt utazzanak haza, és csak kivételesen indokolt esetben vegyék igénybe a kollégiumi szolgáltatást.

 

Mindkét intézményben csak a külföldi diákok maradhatnak az egyetem kollégiumaiban.

 

A kecskeméti Neumann János Egyetemben azonban már március 12-én 16 óráig ki kell költözni a magyarországi lakóhellyel rendelkező hallgatóknak, míg a Debreceni Egyetem arra kéri a hallgatókat, hogy amennyiben lehet, 13-ig költözzenek haza, ha pedig már vidéken tartózkodnak, ne térjenek vissza. Mindenesetre a kollégiumi férőhely továbbra is rendelkezésre áll, a személyes tárgyaikat és felszereléseiket ott hagyhatják a hallgatók.

 

Az egyetem látogatásának tilalma a könyvtárokra is kihat, ugyanis sok könyvtár az egyetem épületén belül helyezkedik el.  Emiatt

 

teljesen megszűnnek a helyben olvasás lehetőségei, de a kölcsönözni a legtöbb egyetemi könyvtárban még ugyanúgy lehetséges.

 

Tilos külföldre utazni, a rendezvények is elmaradnak

 

Az egyetemek legtöbbje a külföldre történő utazás tilalmát is elrendelte az oktatói és hallgatói számára, az egyetemen által vagy az egyetem épületein belül szervezett rendezvényeket pedig lemondták vagy elhalasztották a kormány rendelete alapján, ami a 100 főnél nagyobb beltéri, illetve az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket visszavonásig betiltja.

 

Bővebb információk az adott intézmény oldalán, illetve belső felületein találhatók.

 

NYITÓKÉP: Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának épülete / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás