+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. március 12. csütörtök, 10:36
A magyar kormány által március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet alapján látogatási tilalmat rendelnek el az egyetemeken. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Szerda délután Gulyás Gergely bejelentette, hogy az operatív törzs javaslatára a kormány veszélyhelyzetet hirdet ki, így az egyetemek is bezárják kapuikat már csütörtökön, de legkésőbb a hétfői napon.

 

Ennek megfelelően a legtöbb magyar felsőoktatási intézmény már jelezte is a diákoknak: az épületek csütörtöktől nem látogathatók,

 

március 12. és 13. között rektori szünetet rendeltek el, míg a tavaszi szünetet előrehozták március 16-ra, hogy ez idő alatt felkészülhessenek a távoktatás megszervezésére.

 

Így tett az ELTE, a BME, a PPKE, a Semmelweiss és a Corvinus is, de a vidéki egyetemek közül a Debreceni Egyetem, a kecskeméti Neumann János Egyetem, illetve a Pécsi Tudományegyetem is hasonlóan döntött. A Semmelweis Egyetem ezenkívül bejelentette: azokat a magyarul jól beszélő, hatodéves hallgatókat, akik mindenben megfelelnek a hatályban lévő járványügyi szabályoknak, a klinikavezetők önkéntes munkára várják.

 

Felkészülnek a távoktatásra

 

A rektori szünetet, illetve az előrehozott tavaszi szünetet egyrészt a kormány rendelete miatt hozták meg az egyetemek, másrészről pedig azért, hogy az így nyert idő alatt felkészülhessenek a távoktatásra, amire a legtöbb helyen már március 23-tól átállnak. Így tesz többek között a BME, a Corvinus, a Semmelweis és a Pázmány is, míg az ELTE-n március 26-tól kell „távolléti oktatásban” tanulniuk a hallgatóknak.

 

A legtöbb egyetem a már most is használt elektronikus rendszereiken – Moodle, Coospace vagy Neptun Meet Street – keresztül töltik fel az anyagaikat, míg az előadások és a szemináriumok megtartásáról a szünet alatt találják ki, miként tartsák meg őket.

 

A kollégiumok és a könyvtárak is bezárnak

 

Az ELTE belső rendszerükön, illetve honlapjukon jelezte a hallgatók felé: a kollégiumokat – a tájékoztató anyaggal ellentétben – nem március 13-ig, hanem csak 16-ig kell elhagyniuk a vidéki tanulóknak. Kivételt képeznek a külföldi hallgatók, illetve méltányossági alapon lehet maradni a kollégiumban. Azonban ennek a pontos jelentkezési módjáról és elbírálásáról csak a későbbiekben – vélhetően a hatályba lépés után, 12-én – fognak kidolgozni eljárásrendet.

 

A BME és a Corvinus is bezárja a legtöbb intézményét, így a kollégiumokat is: a BME kollégistáinak március 15-ig kell elhagyniuk az épületet, míg a Corvinusnál csak arra kérik a hallgatókat, hogy az oktatási szünet alatt utazzanak haza, és csak kivételesen indokolt esetben vegyék igénybe a kollégiumi szolgáltatást.

 

Mindkét intézményben csak a külföldi diákok maradhatnak az egyetem kollégiumaiban.

 

A kecskeméti Neumann János Egyetemben azonban már március 12-én 16 óráig ki kell költözni a magyarországi lakóhellyel rendelkező hallgatóknak, míg a Debreceni Egyetem arra kéri a hallgatókat, hogy amennyiben lehet, 13-ig költözzenek haza, ha pedig már vidéken tartózkodnak, ne térjenek vissza. Mindenesetre a kollégiumi férőhely továbbra is rendelkezésre áll, a személyes tárgyaikat és felszereléseiket ott hagyhatják a hallgatók.

 

Az egyetem látogatásának tilalma a könyvtárokra is kihat, ugyanis sok könyvtár az egyetem épületén belül helyezkedik el.  Emiatt

 

teljesen megszűnnek a helyben olvasás lehetőségei, de a kölcsönözni a legtöbb egyetemi könyvtárban még ugyanúgy lehetséges.

 

Tilos külföldre utazni, a rendezvények is elmaradnak

 

Az egyetemek legtöbbje a külföldre történő utazás tilalmát is elrendelte az oktatói és hallgatói számára, az egyetemen által vagy az egyetem épületein belül szervezett rendezvényeket pedig lemondták vagy elhalasztották a kormány rendelete alapján, ami a 100 főnél nagyobb beltéri, illetve az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket visszavonásig betiltja.

 

Bővebb információk az adott intézmény oldalán, illetve belső felületein találhatók.

 

NYITÓKÉP: Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának épülete / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt frakciójának egyik legbefolyásosabb politikusa is távozik az uniós politikai színtérről.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás