+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szabó Zoltán
2020. március 12. csütörtök, 19:39
Szabó Zoltán borász éppen egy olaszországi bortúrán vett részt, mikor az olasz kormány úgy döntött, az egész országot lezárja. Nem volt más út, mint autóval hagyni el Itáliát: képriport az országból, ahol a koronavírus miatt teljesen leállt az élet.

Gondolom, senkinek nem kell vázolni az alaphelyzetet.

 

Ha leírom, hogy Olaszország, mostanság nem dimbes-dombos tájak jelennek meg lelki szemeink előtt olajfákkal, szőlővel, ódon kúriaépülettel és sudár ciprusfákkal. Még csak nem is az azúrkék tenger, esetleg a jobbnál-jobb borok, ételek és hasonló sztereotípiák,

 

hanem a hüllőagy átveszi az irányítást, és a koronavírussal kapcsolja össze a szót.

 

TILOS A TÖMEGES BELÉPÉS, EGY MÉTER TÁVOLSÁGOT KELL TARTANI EGYMÁSTÓL, ÜZENI AZ OLASZ DOHÁNYÁRUSOK FÖDERÁCIÓJA.

 

A félelem – főként az ismeretlentől – minden érzésünknél erősebb, ez egy velünk született túlélési mechanizmus (hiába, mi is csak állatok vagyunk ezen a földön), tisztában van ezzel a média és a politika egyaránt, ehhez igazodnak, profitálnak belőle és fordítják saját hasznukra. 

 

A MASZKOK ÉS A KÉZFERTŐTLENÍTŐK IS ELFOGYTAK EBBŐL A PATIKÁBÓL.

 

A közösségi médiában pedig már a tények látszatára se kell adni,

 

bárkiből lehet botcsinálta infektológus, politikai elemző vagy éppen önjelölt Nostradamus.

 

RIACE, A VILÁGFALU. EGY MÁSIK POTENCIÁLIS FŰTŐANYAG A FÉLELEMVONATON: AZ OLASZOK MÁR ELHAGYTÁK, HÁT MIGRÁNSOK NÉPESÍTETTÉK BE A TELEPÜLÉST. TÖBB INFÓ ITT.

 

SZINTÉN RIACE: EGY RÉGI ÉS EGY ÚJ VILÁG TALÁLKOZÁSA.

 

No de vissza Olaszországhoz. Ott jártam nemrégiben, déli régiókban töltöttem el egy hetet, maradtam is volna még néhány napot, majd beütött az olasz dekrétum: előbb a hangsúlyosan érintett területekre, majd az egész országra kiterjesztve. Mindennek semmi előjele nem volt, a döntéshez vélhetően hozzájárult az, hogy az emberek tömegesen elindultak északról dél felé, ezzel szerették volna elejét venni az esetleges vírusimportnak. Halkan megjegyezném, hogy az olasz miniszterelnök pugliai, azaz déli születésű, vélhetően érzékenyebben érintette a gondolat.

 

IRÁNY DÉL: MONDJA EZ A PUGLIAI BOROSCÍMKE

 

A késő esti hírekkel másnap szembesültünk. 

 

ZÁRJATOK BE MINDENT (DE TÉNYLEG): ÁLL A CÍMLAPON. FOTÓ: EGRI PÉTER

 

Még három napnyi tömény hedonizmus várt volna ránk, meg szerettünk volna merítkezni Dél-Olaszország megannyi látni-, enni- és innivalói nyújtotta áldásban borász kollégáimmal, de a helyzet kényszerű újratervezésre sarkallt minket. 

 

AKÁRHOL OLASZORSZÁGBAN.

 

Isten veled abruzzói ventricina, pecorino (itt ez nem csupán egy sajtot jelöl, egy szőlőfajtát is eképpen hívnak), montepulciano és társaik! Elmarad az aksitöltés a tavaszi nagy munkálatok előtt, a hagyományos „borásznyaralásunk”.

 

COSTA DEI TRABOCCHI – A TRABUCCÓK: A DÉL-OLASZORSZÁGI HALÁSZVISKÓK PARTJA.

 

A repülőnk 13-án jött volna vissza, a légitársaság hallgatózásba burkolózott, később kiderült – no nem általuk –, hogy töröltek minden járatot, a korábbiakat is, a magyar nagykövetség azt tanácsolta, hagyjuk el az országot, de segítséget nyújtani nem tudnak, köszönjük szépen.

 

ÓVINTÉZKEDÉSEK. FOTÓ: NÉMETH JÁNOS

 

Mérlegeltük a helyzetünket, szinte percenként érkeztek az otthoniak telefonhívásai, hol aggódva, hol megfeddve minket a felelőtlen hozzáállásunk miatt. Elhagyni az országot kizárólag autóval lehetséges, ez világossá vált. Volt egy bérelt autónk, amivel Bari repterére kellett volna visszamennünk, felhívtuk őket. Olaszországon kívül nincsenek kölcsönzőik, a határhoz legközelebb a trieszti reptéren tudtuk letenni a járgányt, némi felár fejében természetesen.

 

PARKOLÁS OLASZ MÓDRA: SZERENCSÉRE NEM A MI AUTÓNK.

 

Más megoldás nem lévén, nekivágtunk a 700 kilométeres útnak, előtte egy utolsó étkezés még némi védőitallal – szigorúan nem a sofőr számára, neki a kézfertőtlenítőben található alkohol jutott osztályrészül, külsőleg alkalmazva.

 

A PESCARÁHOZ KÖZELI ORTONÁBAN ALIG LÉZENGENEK MÁR.

 

Tankolást és egyéb szükségleteinket Marche déli részén ejtettük meg, ami még nem számít parakörzetnek, innen megállás nélkül, egy szusszal hajtottunk át a vörös zónákon a szintén nem különösebben érintett Friuli-Venezia-Giuliáig, hogy teletankolva adjuk le az autót.

 

A trieszti reptéren síri csend, egyetlen utas se volt.

 

A kulcsot bedobtuk a key boxba, egy másik autókölcsönző pultjánál taxit rendeltünk magunknak egészen a szlovén határig. Nem véletlenül oda, a horvátoknál és az osztrákoknál időközben kényszerű karanténnal riogattak, Szlovéniában is terveztek a szigorításokat. Azt a (dez)információt kaptuk, hogy hatalmas torlódásra, 15 km-es sorra kell számítanunk. A taxissal beszélgetve felkészültünk a hőkamerás lázmérésre, 37,5°C felett automatikus 20 napos elzárás. 

 

ITT IS MEGSZÁLLHATTUNK VOLNA, MOST KIHAGYTUK.

 

Ehhez képest az útszakaszon szinte senki, se torlódás, se rendőrség, semmi, senki, simán átvittek minket a határon. Posztfaktuális korunkban az ütősebb, többet ismételt tartalom megelőzi a hiteles forrásokat, a tény- és számszerű információkat, ezt első kézből tapasztalhattuk. A határon vártak minket és mentünk egyenesen haza Magyarországra. Édes hazánkban nem sokkal később kihirdették a vészhelyzetet, délután háromtól hatályba lépett a rendelet, miszerint két hetes önkéntes karanténba kell vonulni az idegen földről érkezőknek.

 

Mi viszont még előtte átléptük az országhatárt, azaz ránk nem vonatkozik. Aki ezzel vitatkozik, annak a kormánnyal, a hatályos törvényekkel van vitája, nem velünk.

 

Persze ettől még pont ugyanakkora eséllyel lehetünk vírushordozók, bár mindannyiunk teljesen tünetmentes, amerre megfordultunk, nem sokkalta nagyobb a százalékos fertőzöttek száma, mint idehaza. Sőt, mivel ott szigorúbban szűrik, akár fordítva is lehet mindez, nem tudhatjuk. Én például Pécsett tartózkodom, ahol közel 500 fős iráni közösség tanul vagy él, úgy gondolom, ez komolyabb veszélyforrás, mint elhagyatott, világvégi kalábriai falvakban lézengeni.

 

BADOLATO.

 

Bölcs népünk, akik számára létfontosságú a rettegés, a felelősséghárítás és a stigmatizálás, másképp gondolkodik. Kollégáim, barátaim és magam is kényszerkaranténba vonultunk. A fiamat, még mielőtt hazaértem volna, már két hétre eltiltották az iskolától (azóta tisztázódott és visszamehet), a többiek feleségeit – szintén férjükkel való érintkezés hiányában – lemondja a fodrász, a páciensek sorra jelentkeznek ki.

 

Termékeny talajra hullott a hiszterizálás, gyakorlatilag leprások lettünk és tartok tőle, hogy a két hét letelte után is azok maradunk.

 

 

Drága emberek, használjátok az agyatokat, már ha van, ellenőrizzétek az információkat, nézzétek meg a számokat, vessétek össze, mérlegeljetek, gondolkodjatok józanul. Nem csak e téren, az élet minden területén, ezt sajnos nem lehet megspórolni. Jobb félni, mint megijedni, tartja a mondás, de félelemben élni az életet éppúgy egészségtelen. 

 

 

Szabó Zoltán pécsi borász épp egy olaszországi bortúrán vett részt, mikor az olasz hatóságok bejelentették az egész országra kiterjedő lezárást. A borász tapasztalatairől ezen a képriporton kívül már bővebben beszélt a Helyzetben, az Azonnali podcastjánek rendkívüli adásában.

 

 
 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás