+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 12. csütörtök, 09:56
A skandináv állam kormányfője olyan drasztikus intézkedéseket, bezárásokat jelentett be, amik még szerinte is vállalkozások tönkremeneteléhez és a munkanélküliség növekedéséhez vezethetnek.

Noha Skandináviában – a jó egészségügy és az idős emberek általában jó egészségi állapota miatt – kevéssé számítanak jelentős járványra, őket is elérte a koronavírus: Dániában például csak szerdán délutánra 30 százalékos növekedés volt a reggeli fertőzöttek számához képest. Szerda este az északi országban 442 koronavírus-fertőzöttet tartottak számon, és 1303 ember van karanténban megfigyelés miatt. A dániai német kisebbségi napilap, a Der Nordschleswiger már félezer feletti megfertőződésről tud.

 

Emiatt Mette Frederiksen, szociáldemokrata kormányfő szerdán radikális intézkedéseket jelentett be:

 

nem csak bezárnak az iskolák és az állami hivatalok, de a magánszektort is arra kérik: küldjék haza alkalmazottaikat.

 

Ez egyelőre nem kötelező előírás – mint Olaszországban –, de Frederiksen abban bízik: az emberek többsége otthonról tudja végezni a munkáját. Frederiksen is elismerte, hogy az intézkedések keményen érinthetik a gazdaságot:

 

„A vállalkozásoknak veszteségeket kell elviselniük, az alkalmazottak elvesztik a munkájukat”

 

idézte a kormányfőt a Der Nordschleswiger.

 

Két másik intézkedést is bejelentett Frederiksen, amelyekhez azonban még törvénymódosítás kell: egyrészt a száz fősnél nagyobb rendezvényeket kívánják betiltani – jelenleg csak ajánlást fogalmazhat meg e téren a kormány. Másrészt változhatnak az egészségügyben az ellátási garanciák is annak érdekében, hogy máshonnan is lehessen a koronavírus miatt orvosokat átrendelni. Ugyanakkor ez a többi beteg számára azt eredményezhetné, hogy lassabban juthatnak hozzá az eddigi kezelésekhez – ennek megelőzése érdekében lenne szükség törvénymódosításra.

 

NYITÓKÉP: Koppenhága / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás