+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 12. csütörtök, 09:56
A skandináv állam kormányfője olyan drasztikus intézkedéseket, bezárásokat jelentett be, amik még szerinte is vállalkozások tönkremeneteléhez és a munkanélküliség növekedéséhez vezethetnek.

Noha Skandináviában – a jó egészségügy és az idős emberek általában jó egészségi állapota miatt – kevéssé számítanak jelentős járványra, őket is elérte a koronavírus: Dániában például csak szerdán délutánra 30 százalékos növekedés volt a reggeli fertőzöttek számához képest. Szerda este az északi országban 442 koronavírus-fertőzöttet tartottak számon, és 1303 ember van karanténban megfigyelés miatt. A dániai német kisebbségi napilap, a Der Nordschleswiger már félezer feletti megfertőződésről tud.

 

Emiatt Mette Frederiksen, szociáldemokrata kormányfő szerdán radikális intézkedéseket jelentett be:

 

nem csak bezárnak az iskolák és az állami hivatalok, de a magánszektort is arra kérik: küldjék haza alkalmazottaikat.

 

Ez egyelőre nem kötelező előírás – mint Olaszországban –, de Frederiksen abban bízik: az emberek többsége otthonról tudja végezni a munkáját. Frederiksen is elismerte, hogy az intézkedések keményen érinthetik a gazdaságot:

 

„A vállalkozásoknak veszteségeket kell elviselniük, az alkalmazottak elvesztik a munkájukat”

 

idézte a kormányfőt a Der Nordschleswiger.

 

Két másik intézkedést is bejelentett Frederiksen, amelyekhez azonban még törvénymódosítás kell: egyrészt a száz fősnél nagyobb rendezvényeket kívánják betiltani – jelenleg csak ajánlást fogalmazhat meg e téren a kormány. Másrészt változhatnak az egészségügyben az ellátási garanciák is annak érdekében, hogy máshonnan is lehessen a koronavírus miatt orvosokat átrendelni. Ugyanakkor ez a többi beteg számára azt eredményezhetné, hogy lassabban juthatnak hozzá az eddigi kezelésekhez – ennek megelőzése érdekében lenne szükség törvénymódosításra.

 

NYITÓKÉP: Koppenhága / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás