+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. március 12. csütörtök, 12:44
Nem a gyerekeket, hanem az idős tanárokat kell félteni a koronavírustól a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint.

A kormány március 11-én kihirdetett veszélyhelyzete alapján az egyetemeket is bezárják már csütörtökön, de legkésőbb a hétfői napon. Hogy ez mivel jár a gyakorlatban, arról itt írtunk.

 

A határozatlan időre szóló veszélyhelyzet azonban nem vont maga után hasonló intézkedést a közoktatási intézmények, illetve az óvodák esetében: mindezt azzal indokolta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy

 

egyelőre az orvosszakmai és az operatív törzs véleménye szerint nem szükséges az iskolákat is bezárni, illetve hogy ez a második tanítási félév megismétléséhez is vezethetne.

 

A PDSZ szerint viszont veszélyes a vírus az elöregedő pedagógusokra

 

Egyáltalán nem ért egyet a fenti érveléssel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, ami szerint igenis be kéne zárni az iskolákat. Szűcs Tamás, a PDSZ elnöke az Azonnalinak ezt azzal indokolta, hogy a gyerekek maguk ugyan tünetmentesek, de ők is ugyanúgy elkaphatják és terjeszthetik egymás között, illetve tanáraik körében a vírust.

 

És ha valakikre potenciálisan veszélyes a koronavírus, azok pont az igencsak magas átlagkorú pedagógusok:

 

„A 170 ezer pedagógusnak több, mint fele, 80 ezer ember ötven év fölött jár már, sokan közülük nyugdíjasok” – mondja a PDSZ elnöke.

 

Az Azonnalinak küldött sajtóközleményében a PDSZ egyébként egy, a medRxiv nevű egészségügyi szakportálon megjelent cikkre hivatkozik (ez a portál arra vállalkozik, hogy az előzetesen elkészült, de még nem publikált kutatási eredményeket közzétegye).

 

A kínai kutatók által jegyzett cikk a kínai Sencsen városában azonosított 391 koronavírus-fertőzött esetét vizsgálja a hozzájuk kapcsolható 1286 kontaktszeméllyel együtt. A cikk tanúsága szerint a tíz év alatti gyerekek is ugyanolyan valószínűséggel kapták el a vírust, mint a felnőttek, csak ők éppen egyáltalán nem vagy jóval enyhébb tüneteket produkáltak.

 

Ráadásul háztartáson belül majdnem ötven százalék esély van rá, hogy az embert megfertőzze a vírus. Így a gyerek is nagy eséllyel megfertőződhet, amennyiben a szűk környezetében valaki koronavírusos lesz,

 

csak mivel nála nehezebben azonosítható a vírus jelenléte, ezért aztán iskolai környezetben is könnyedén továbbadhatja azt akár diáktársainak, akár a tanároknak.

 

„Nagyon fontos lenne minden fronton a megelőzés, az, hogy a gyermekek, az óvoda, iskola ne legyen terjesztője a vírusnak” – áll a PDSZ közleményében.

 

Gulyás Gergely nagyot lódított

 

Legalábbis a PDSZ szerint „a közvéleményt megtévesztő, fölösleges és pánikkeltő állítás” volt a miniszter azon mondata, hogy az iskolák bezárását már csak azért is vetették el, mert az a második tanítási félév megismétléséhez is vezethetne. Mint arra a PDSZ felhívja a figyelmet, erre törvényileg semmilyen kötelezettségük nincs az iskoláknak.

 

Sőt, az iskolaigazgató a köznevelési törvény értelmében – a Klebesberg Intézményfenntartó Központ egyetértésével – „elrendelheti a hat tanítási napból álló tanítási hét megszervezését, valamint a tanuló heti kötelező óraszámát meghaladó tanítás megszervezését, ha a rendkívüli tanítási szünet miatt az előírt követelmények átadását, elsajátítását nem lehet megoldani.”

 

Szóval elméletben lenne eszköz az igazgatók és a KLIK kezében arra, hogy az esetleges iskolabezárások miatt kieső tanítási napokat a tanéven belül is pótolni tudják, azonban a veszélyhelyzet intézkedéseit részletező rendeletben ezt a lehetőséget elvették az iskolaigazgatóktól.

 

De erre nem is lenne feltétlen szükség akkor, ha – az egyetemekhez hasonlóan – távoktatásra állnának át a közoktatási intézményekben is.

 

Viszont ha semmiképpen sem lehet bepótolni a rendkívüli tanítási szünet miatt kieső órákat, a végső döntés akkor is a kormány kezében van – hívja fel a figyelmet PDSZ. Mint közleményükben írják: a tanév rendjéről szóló miniszteri rendeletet nyugodtan lehet módosítani, és szükség esetén a tanítási év rövidíthető.

 

NYITÓKÉP: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A posztszovjet térség nagy figurái mellett Irán és Szváziföld fért be a megszavazható listára, de a végső döntés a tiéd lesz ebben a történelmi versenyben!

Van-e olyan beteg, akit már nem érdemes intenzív osztályra küldeni? Nagyon mást gondol erről az olasz és a holland egészségügy. Mennyit ér meg egy élet az államnak?

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

Melyik magyar stadiont lehetne itthon a koronavírussal fertőzötteknek átalakítani? Szavazz a cikkben!

Siófok rendelt ötezer maszkot
az új rendelet betartatásához,
de akinek nincs, az akár sállal vagy kendővel is eltakarhatja majd a száját és az orrát.

A bukovinai Szucsávában korábban egy kórházat is be kellett zárni: a romániai koronavírusosok negyede itteni.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás