+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. március 11. szerda, 07:55
Hivatalosan még az olimpiát és a foci-Eb-t sem halasztották el, de egyre valószínűbb, hogy hamarosan ezt is bejelentik.

Mostanra már nyíltan arról szólnak a hírek, hogy a koronavírusból világjárvány lesz, és az eddigi adatok alapján valószínűleg tényleg csak lassítani lehet a már most ezrek halálával járó vírust. Ez látványosan kihat a sportéletre is: Olaszországban zártkapus focimeccsek voltak, mostanra pedig szüneteltették is a bajnokságot, Bulgáriában annyira nem engednek embereket focimeccsre, hogy a minket érintő pótselejtezőt is zártkapussá tették, Szlovákiában pedig például két hétre zártak le minden hokiarénát és stadiont.

 

Mivel többek közt Orbán Viktor is arra számít, hogy a járvány júniusra fog tetőzni, felvetődik a kérdés, hogy mi lesz azzal a két sporteseménnyel, ami külön-külön kötné le pár hétre kicsit a világot nyáron: az labdarúgó Európa-bajnoksággal, és az idén Tokióban rendezett Olimpiával.

 

Csupa rossz hírünk van.

 

Olimpia

 

A Wall Street Journalnak a szervezőbizottság tagja, Takashi Harujuki elsőként beszélt nyíltan arról, hogy bőven benne van a tokiói olimpia eltolása: bár egyelőre úgy készülnek, hogy lesz rendezvény július végén, hiszen a testület az utolsó ülését még a járvány robbanása előtt tartotta decemberben, ha valami probléma lenne, valsózínűleg egy vagy két évvel halasztanák el.

 

Azért egy évvel, mert így nem ütne az olimpia más nagy eseményeket. Az biztos, hogy nézők nélkül nem fogják megtartani, hiszen iszonyatos bevételkiesést jelentene.

 

Hasimoto Szejko, a kormány olimpiaügyi minisztere legutóbb  úgy nyilatkozott, hogy Japán az eddigi terveknek megfelelően készül a nyári játékokra, s úgy fogalmazott, hogy az olimpia lemondása vagy elhalasztása elfogadhatatlan lenne a sportolók számára.

 

Foci-Eb

 

Jöjjön a Magyarországot jobban érintő kérdés: az Európa-bajnokság logisztikája a szokásosnál is bonyolultabb, hiszen nem egy ország rendezi, hanem tizenkét európai városban tartják Londontól egészen Bakuig. Minket közvetlenül érint, hiszen három meccset Budapesten játszanának a résztvevők. Talán a bonyolult helyzet miatt is tűnik magabiztosabbnak a korábbi időpont ellenére az UEFA: a szövetség kedden röviden annyit reagált az elmaradásról vagy elhalasztáról szóló hírekre, hogy 

 

„A 2020-as Eb június 12-én elkezdődik Rómában”, a tervezett menetrendet pedig nem kell módosítani.

 

Azért azon sokan meglepődtek, hogy a sportszervezet ennyire biztos abban, hogy júniusban egy jelenleg karantén alatt lévő országban fognak nemzetközi meccset rendezni, de úgy tűnik, a nemzeti szövetségek sem örülnek neki: több egyelőre meg nem nevezett szövetség is arra kérte az UEFA-t, halassza el az Eb-t, amire egyelőre annyi választ kaptak, megfontolják.

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt frakciójának egyik legbefolyásosabb politikusa is távozik az uniós politikai színtérről.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás