+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. március 11. szerda, 07:55
Hivatalosan még az olimpiát és a foci-Eb-t sem halasztották el, de egyre valószínűbb, hogy hamarosan ezt is bejelentik.

Mostanra már nyíltan arról szólnak a hírek, hogy a koronavírusból világjárvány lesz, és az eddigi adatok alapján valószínűleg tényleg csak lassítani lehet a már most ezrek halálával járó vírust. Ez látványosan kihat a sportéletre is: Olaszországban zártkapus focimeccsek voltak, mostanra pedig szüneteltették is a bajnokságot, Bulgáriában annyira nem engednek embereket focimeccsre, hogy a minket érintő pótselejtezőt is zártkapussá tették, Szlovákiában pedig például két hétre zártak le minden hokiarénát és stadiont.

 

Mivel többek közt Orbán Viktor is arra számít, hogy a járvány júniusra fog tetőzni, felvetődik a kérdés, hogy mi lesz azzal a két sporteseménnyel, ami külön-külön kötné le pár hétre kicsit a világot nyáron: az labdarúgó Európa-bajnoksággal, és az idén Tokióban rendezett Olimpiával.

 

Csupa rossz hírünk van.

 

Olimpia

 

A Wall Street Journalnak a szervezőbizottság tagja, Takashi Harujuki elsőként beszélt nyíltan arról, hogy bőven benne van a tokiói olimpia eltolása: bár egyelőre úgy készülnek, hogy lesz rendezvény július végén, hiszen a testület az utolsó ülését még a járvány robbanása előtt tartotta decemberben, ha valami probléma lenne, valsózínűleg egy vagy két évvel halasztanák el.

 

Azért egy évvel, mert így nem ütne az olimpia más nagy eseményeket. Az biztos, hogy nézők nélkül nem fogják megtartani, hiszen iszonyatos bevételkiesést jelentene.

 

Hasimoto Szejko, a kormány olimpiaügyi minisztere legutóbb  úgy nyilatkozott, hogy Japán az eddigi terveknek megfelelően készül a nyári játékokra, s úgy fogalmazott, hogy az olimpia lemondása vagy elhalasztása elfogadhatatlan lenne a sportolók számára.

 

Foci-Eb

 

Jöjjön a Magyarországot jobban érintő kérdés: az Európa-bajnokság logisztikája a szokásosnál is bonyolultabb, hiszen nem egy ország rendezi, hanem tizenkét európai városban tartják Londontól egészen Bakuig. Minket közvetlenül érint, hiszen három meccset Budapesten játszanának a résztvevők. Talán a bonyolult helyzet miatt is tűnik magabiztosabbnak a korábbi időpont ellenére az UEFA: a szövetség kedden röviden annyit reagált az elmaradásról vagy elhalasztáról szóló hírekre, hogy 

 

„A 2020-as Eb június 12-én elkezdődik Rómában”, a tervezett menetrendet pedig nem kell módosítani.

 

Azért azon sokan meglepődtek, hogy a sportszervezet ennyire biztos abban, hogy júniusban egy jelenleg karantén alatt lévő országban fognak nemzetközi meccset rendezni, de úgy tűnik, a nemzeti szövetségek sem örülnek neki: több egyelőre meg nem nevezett szövetség is arra kérte az UEFA-t, halassza el az Eb-t, amire egyelőre annyi választ kaptak, megfontolják.

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás