+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. március 10. kedd, 13:35
A jelenlegi szabályok szerint a koronavírus nem értelmezhető különleges esetnek, ezért többezer liter kerozint égetnek el feleslegesen.

Közleményben tájékoztatta az Európai Repülőtéri Koordinátorok Szövetsége a többi európai céghez hasonlóan a magyar reptéri koordinálásért és menetrendegyeztetésért felelős HungaroControlt, hogy

 

egyelőre nem értelmezhetik kivételes esetként az Európában is elszabadult koronavírus miatti helyzetet, és alkalmazni kell azokat az európai repülési szabályokat, amik miatt az elmúlt hetekben többezer liter kerozint égettek el utazók nélküli gépeken

 

– tájékoztatta az Azonnalit a HungaroControl Zrt. A repülőknek az európai repülési szabályok miatt kell akár üresen is felszállniuk sokszor, ami nem csak teljesen felesleges, de rettenetesen környezetszennyező is, ezért érdeklődtünk a HungaroControlnál, hogy ezt mégis mi indokolja.

 

A HungaroControl Azonnalinak küldött válaszában hivatkozott EU-s rendelet lényege szerint ha egy légitársaság nem repteti időben a menetrend szerinti járatainak legalább 80 százalékát, akkor elvesztheti a résidőit, vagyis az adott reptereken a le- és felszállásra eddig meglévő időkeretét. Ez alól a szabály alól csak olyan, vis maior jellegű esetek jelentenek kivételt, mint például repterek, vagy teljes légterek lezárása, bizonyos fajta repülőgépekre elrendelt felszállási tilalom, vagy az adott reptér súlyos működési zavara.

 

A koronavírus-járvány miatt ugyan rengeteg járatot töröltek, de mivel nem általános légtérlezárásról, vagy technikai alapú repülési tilalomról van szó, a helyzet nem esik bele a rendelet által felsorolt kivételek körébe.

 

A HungaroControl tájékoztatása szerint a szabályok hivatalos módosítása jelentené a helyzet megoldását: több alkalommal is volt már arra példa, hogy módosítást adtak ki a rendelet alkalmazásáról, például a SARS-vírus kitörésekor, vagy 2001. szeptember 11-én.

 

Tehát jelenleg ott tartunk, hogy „az Európai Repülőtéri Koordinátorok Szövetségének tagjai arról egyeztetnek, hogy a szervezet felkérje-e az Európai Bizottságot: minél előbb döntsön a szóban forgó szabály felfüggesztéséről és az erről rendelkező módosítás kiadásáról.” A kérelem továbbításáról döntés kedden várható.

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás