+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter & Szabó Sára & Bukovics Martin
2020. március 10. kedd, 20:21
Nem viccnek szánta, a volt román államelnök bevallottan jó barátja Orbánnak.

Noha az Európai Parlament szinte kong az ürességtől a héten a koronavírus-járvány miatt, az Azonnali azért talált számos, nem csupán odahaza ismert EP-képviselőt, hogy meginterjúvolja őket. Ilyen politikus például a Romániát 2004 és 2014 között elnöklő, majd a konzervatív Népi Mozgalom Pártot (PMP) megalapító, és annak színeiben 2019-ben EP-képviselői mandátumot nyert Traian Băsescu.

 

Őt is a koronavírusról kérdeztük, és elmondta, hogy a helyzet szerinte is súlyos, és arra kéri az Olaszországban tartózkodó romániaiakat, hogy ne menjenek haza, hanem vonuljanak karanténban ott, majd üzent egyet a magyar olvasóközönségnek is:

 

reméli, hogy személyes jó barátja, Orbán Viktor ugyanolyan hatékonyan állítja majd meg a koronavírust is, ahogy a migrációt tette.

 

 

(A migráció megállítását a horvát-magyar és a szerb-magyar határra kerítést építő Orbán mellett magának vindikálja egyébként a balkáni menekültútvonalat Nikola Gruevszki akkori macedón kormányfővel lezárató Sebastian Kurz osztrák kancellár, és a Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel való, a menekülteket Törökországban tartó EU-Törökország dealt tető alá hozó Angela Merkel német kancellár is.)

 

Romániában eddig 28 embernél mutatták ki a koronavírust a legfrissebb adatok szerint, Magyarországon a kedd délutáni adatok szerint 12-nél – keleti szomszédunknál, ahol többszázezren kényszerülnek Olaszországban vendégmunkáskodni, már egy héttel előbb megjelent a Kínából elindult világjárvány, mint nálunk. Romániában több, mint ötvenen kórházi karanténban, több, mint 11 ezren pedig otthoni karanténban vannak, március 22-ig pedig bezárják az összes óvodát és iskolát.

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami egy ismeretlen Sanders-aktivistától származik. Mutatjuk a legjobb mémeket Britney elvtársról!

A Twitteren már meg is indult a szóváltás a kizárást követelők és Deutsch Tamás között.

Milyen hatása van annak az ígéretesnek tűnő gyógyszernek a koronavírusos betegekre, amit Kínától kaptunk? Hogyan védekezzünk, ha szerelőt kell hívni a lakásba? Ezekről is beszélt az operatív törzs kedden.

Hétfőről keddre kilencen haltak meg, így összesen már 47 áldozata van a betegségnek Magyarországon: grafikonokon mutatjuk, hol áll a járvány itthon.

A német közéletben is vitatott, hogy szükségesek-e a jelenlegi szigorú intézkedések a járvány megfékezésére. Orvosok, közgazdászok ki is dolgoztak egy alternatív javaslatot, miként lehetne megindítani lassan a visszatérést a normalitásba.

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

A magyar kormány 200 ezer maszkot küldött Szerbiának, és 100 ezret Horvátországnak a koronavírus elleni harcban.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás