+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 9. hétfő, 12:00
Több, mint tizenötmillió ember kerülhetett vesztegzár alá Olaszországban a koronavírus miatt, de ez azért nem jelent teljes zárlatot: munkaügyben és családi okokból továbbra is szabad utazni. Az Azonnalinak két padovai mondja el, hogyan érinti őket a zárlat. Közben nem csak Veneto legás tartományfőnöke lázad, de a börtönben a rabok is.

Szombatról vasárnapra virradóan írta alá Giuseppe Conte olasz kormányfő azt a szigorú rendeletet, amely a koronavírustól már sújtott olasz közéletet is meglepte: több mint tizenöt millió ember kerülhet vesztegzár alá.

 

Instagramon járjatok múzeumba!

 

A több, mint tízmilliós Lombardia régió mellett (amelynek fővárosa az olasz gazdaság szíve, Milánó) tizennégy további tartományt érint Veneto és Emilia-Romagna régókon belül a rendelkezés, amely többek között minden köz- és magáncélú sport-, kulturális vagy egyéb rendezvényt betilt, az iskolai tanítást (az egyetemeken is) felfüggeszti, a lakosságot otthonmaradásra buzdítja (azaz ez nem előírás, csak kérés), valamint

 

a ki- és beutazás csak munkavégzés miatt, vagy indokolt családi ügyben lehetséges. Tehát nincs teljes zárlat, ki lehet jutni, be lehet menni.

 

Inkább a városokon belüli élet lett kihalt: iskolák, múzeumok zárva, az olasz Kulturális Örökség Minisztériuma #iorestoacasa (azaz #otthonmaradok) hashtag alatt azt kéri az emberektől, hogy most az Instagramon nézegessék az olasz kulturális örökséget.

 

Azonban a munka nem állt meg, a boltok nagy része is – már ha a a tulajdonos nem dönt másképp – nyitva van. „Nincs mit tenni, otthon kell maradni“ – mondja az Azonnalinak a telefonban Nicola, aki a padovai egyetemen kutat. A héten a szüleihez ment volna haza Nápolyba, de önmaga mondta le, „a rendelet nem tiltotta volna meg“. Szerinte ugyanis a mostani zárlat legfőbb értelme az, hogy a vírus különösen a déli tartományokba ne terjedjék el:

 

„Padovában kiváló az egészségügy, itt nincs ok aggodalomra, de Nápoly környékén már összeomlás lenne, ha ennyi esetet kéne ellátni, mint most itt”

 

– mondja Nicola.

 

#OTTHONMARADOK NÉVEN INDÍTOTT KAMPÁNYT AZ OLASZ KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG MINISZTÉRIUMA A MÚZEUMLÁTOGATÁSOK ELLEN. KÉP FORRÁSA: MiBAC

 

A déli egészségügy nem bírna el egy ilyen vírust

 

A déli régiók vezetői is aggódnak, hogy nehogy bejöjjön hozzájuk a vírus, mert messze nem tudnának olyan jó ellátást biztosítani, mint Lombardia vagy Veneto. Appulia régiófőnöke, Michele Emiliano már vasárnap hajnalban, amikor megjelent a Conte-rendelet, azt kérte a Facebookon az appuliaiaktól, hogy ne induljanak sehova:

 

„Úgy szólok hozzátok, mintha a gyermekeim, testvéreim, unokáim lennétek, kérlek, álljatok meg, gyertek vissza.”

 

A felhíváshoz hét további délolasz tartomány is csatlakozott, több, északról Nápolyba tartó vonatot is a rendőrség megállított, az utasokat átvizsgálták. Appuliában mindenkit arra kérnek, aki északról érkezik, hogy kéthétes önkéntes karantént vállaljon.

 

Nicola eleve lemondta volna az útját Nápolyba a szüleihez, mert idősek, nem akarja veszélybe sodorni őket. A Párizsban élő, padovai származású Federicának, akivel szintén telefonon beszéltünk, nincsen rokonsága délen, ő ki is tudott nyugodtan utazni a vörös zónának nevezett lezárt padovai tartományból – de őt meg Párizsban várja karantén. Az egyetem, ahol tanít, arra kérte, ne menjen be, de ugyanúgy kapott a munkavégzés alól felmentést a párizsi lakótársa, akinek meg az UNESCO-nál közölték: aki olasszal került kapcsolatba az elmúlt időszakban, az otthonról dolgozzon.

 

Veneto ellenáll

 

Sokan valóban meglepődtek a Conte-rendelet szigora miatt, de annak tényleg az az értelme: amennyire lehet, Olaszországon belül meg kell akadályozni a virus terjedését, mert az északi és déli részek között jelentős fejlettségi különbség van, amely az egészségügyben is érezhető.

 

Északon azonban nem mindenkinek tetszenek a tiltások: Luca Zaia, Veneto legás tartományfőnöke szerint „nincs értelme” a Conte-rendeletnek, és a venetói gazdaságot félti a kiesések miatt. Zaia már vasárnap kora hajnalban levelet írt „Professzor Giuseppe Conte ügyvéd úrnak” címezve, és a sajtóban is megüzente:

 

őt nem érdekli a rendelet, „Veneto nem lesz izolálva, Veneto nem Lombardia, itt mindent kontroll alatt tartunk”.

 

Ez amúgy kicsit beszólás a szintén a Lega Nord vezette Lombardiának, ami inkább a két tartomány közötti rivalizálással, valamint a venetóiak híres beképzeltségével függhet össze.

 

Nicola azonban Padovában úgy gondolja, ez csak Zaia magánakciója, „a kiskereskedők a Lega szavazói, nekik akar tetszeni, de egy minisztertanácsi rendeletet ő sem írhat felül”, főleg, hogy – amint írtuk – a boltok most sincsenek mind zárva, és a ki- és beutazás tilalma csak egy javaslat. Zaia amúgy ennek kapcsán – és itt igaza van – kifogásolta, hogy a Conte-rendeletet eleve nem is lehet érteni, mert túl széles értelmezési keretet hagy.

 

Federica gunyorosan hozzáteszi a telefonban:

 

Zaia ne aggódjon, Venetóban baloldali városokat, mint Padovát és Velencét érint csak a zárlat.

 

Tény ugyanis, hogy a Padovával és Velencével ellentétben keményen jobbos Verona, a tartományi főváros nem került a zárlat hatálya alá.

 

VENETO LEGANORDOS TARTOMÁNYFŐNÖKE, ZAIA AZONNAL LEVÉLBEN KÉRTE CONTÉT, HOGY VONJA VISSZA A RENDELETET VENETO VONATKOZÁSÁBAN. FORRÁS: VENETO TARTOMÁNY

 

A rabok otthon izolálódnának inkább, nem a börtönben

 

Nem csak Zaia dühös, de elégedetlenek több börtönben is a fogvatartottak:

 

eddig három halálos áldozatot követeltek a börtönlázadások, amelyek az akadozó ellátás, valamint a látogatási tilalom miatt törtek ki.

 

Az első lázadás a délolasz Salerno börtönében tört ki, amikor közölték a rabokkal: mostantól csak Skype-on tarthatnak kapcsolatot a szeretteikkel. A frosinoi, a nápolyi és a modenai börtönben is lázongások törtek ki, Paviában pedig vasárnap két őrt összevertek a rabok. Itt a helyzet odáig fajult, hogy ma hajnalban tudta csak a rendőrség az erőszakot megfékezni, a börtönből lövések voltak hallhatóak, és az épület több része is lángolt.

 

Paviában a rabok megszerezték a kulcsokat, két őrt pedig bezártak, majd összevertek.

 

Modenában halálos áldozatot is követelt a lázadás: három rab halt meg, kettő pedig életveszélyes állapotban került kórházba. A rendőrség közlése szerint a rabok vasárnap kizavarták az őröket, ezután gyújtogatás kezdődött. Mire a rendőrség vissza tudta foglalni a börtönt, már a három rabot holtan találták – azaz vagy a társaik végeztek velük, vagy a lázadásban sérültek meg.

 

Jogvédő szervezetek viszont azt hangsúlyozzák: ahelyett, hogy a börtönben korlátozza a kormány a kommunikációt, inkább akként kéne a vírus megjelenését  a börtönben megakadályozni, hogy többeket is amnesztiában kéne részesíteni, valamint eleve el kéne halasztani minden új szabadságvesztési ítélet végrehajtását. Az Antigone jogvédő szervezet szerint „az olasz börtönökben hírhedten rossz a higiénia“, azaz

 

a vírust éppen nem a börtönök izolálásával, hanem a szabadságvesztések lerövidítésével, megkezdésük felfüggesztésével lehetne elkerülni.

 

Salvini dühös, Renzi korlátozná az északolaszok autonómiáját

 

A jobboldali ellenzék is a kormány ellenében használja fel a vírust. Matteo Salvini, a Lega vezetője szerint igenis a parlamentnek kéne szavaznia a Conte-rendeletről, nem lehet az ország egy jelentős részét rendeletileg lezárni. Ezen nyilatkozatában Antonio Tajani, az Európai Parlament volt elnöke, a berlusconista Forza Italia politikusa is támogatja.

 

A Berlusconi-család napilapja, az Il Giornale is a kormány ellen támad a vírus kapcsán. Hétfői számának címlapján a Conte-rendeletre utalva, amely bezár több tartományt, azt írja nagy betűkkel:

 

„Most már ezt a kormányt is zárjuk be”.

 

Matteo Salvini azt kéri Contétól, hogy ezen a héten fogadja a jobboldali pártokat, amelyek egy 30 milliárd eurós segély- és megelőzési programot dolgoztak ki, ennek anyagi hátterét hajlandóak megszavazni a római parlamentben.

 

Matteo Renzi volt kormányfő, aki már idén kormányválságot robbantott ki, amikor a kabinetből való kilépéssel fenyegetőzött, szintén hallatott magáról. A balliberális Italia Viva párt elnöke szerint „a mostani helyzetben egy valaki kell, aki parancsol”, és éppen ezért ő úgy látja – az északolasz, legás vezette tartományok akadékoskodásai miatt is –, hogy

 

meg kéne fontolni a válság idejére a régiók autonómiájának feloldását.

 

Olaszországban, ugyanis néhány régió – többek között Veneto is – a többinél szélesebb autonómiával rendelkezik.

 

Vasárnap estig Olaszországban 7375 fertőzöttet tartottak számon, ennek több mint ötödét a megelőző huszonnégy órában regisztrálták. Ezzel Olaszország lett Kína után a második legérintettebb ország (eddig Dél-Korea volt a második). Hatszázan gyógyultak meg eddig, valamint 366-ra nőtt a halálos áldozatok száma. Csak vasárnap 133 ember halt meg a koronavírusban, ennek túlnyomó többsége (113 ember) Lombardiában.

 

NYITÓKÉP: Padova egyik központi tere tavaly májusban. Az utcák tehát még nem a koronavírus miatt üresek, hanem mert reggel van. Fotó: Techet Péter / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás