Most akkor elítélnek emberölésért, ha kiszöktem a karanténból?

Szerző: Ésik Sándor
2020.03.08. 15:47

A büntetőjog logikája az, hogy ha járvány dúl vagy készül dúlni, akkor a hatóságnak kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy fertőző vagy fertőzésgyanús embereket a bíróságokra hurcoljon.

Most akkor elítélnek emberölésért, ha kiszöktem a karanténból?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Olvasom, hogy az operatív törzs sajtótájékoztatóján az hangzott el, hogy aki nem tartja be a karantén szabályait, az bűncselekményt követ el. Ez eddig rendben is volna, de az is elhangzott hogy ez a bűncselekmény fertőzés esetén súlyos testi sértés illetve halál esetén emberölés is lehetne. Valóban így van ez? Nem tudom. Elég biztos vagyok ugyanis abban, hogy Magyarországon még nem vádoltak meg senkit azért testi sértéssel vagy emberöléssel, mert járvány idején megfertőzött valakit.

Nem azért, mert a magyar hatóságok ennyire lágyszívűek, hanem mert erre a cselekményre a Btk. másik tényállását kell alkalmazni, ezt:

Járványügyi szabályszegés

361. § Aki

a) a zárlati kötelezettség alá tartozó fertőző betegség behurcolásának vagy terjedésének megakadályozása végett elrendelt járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat vagy ellenőrzés szabályait megszegi,

b) járvány idején az elrendelt járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat vagy ellenőrzés szabályait megszegi,

c) a fertőző állatbetegségek vagy növényi zárlati károsítók be- és kihurcolásának, valamint terjedésének megakadályozása vagy előfordulásának felszámolása végett elrendelt növény-egészségügyi vagy állatjárványügyi intézkedés szabályait megszegi,
vétség miatt elzárással büntetendő.

Illetve a szabálysértési törvény is tartalmaz erre rendelkezést, ezt:

193. Fertőző betegség elleni védekezés elmulasztása

239. § (1) Aki

a) a védőoltásra, a fertőző betegségekre, a fertőző betegekre vagy a fertőzésre gyanús személyekre - ideértve a gümőkóros, a nemibeteg, a trachomás vagy erre gyanús személyeket is -, továbbá a járványügyi megfigyelésre vagy ellenőrzésre és a fertőtlenítésre vonatkozó egészségügyi jogszabályt, vagy az ilyen jogszabály alapján kiadott egészségügyi rendelkezést, továbbá

b) a rágcsáló és rovarirtásra vonatkozó egészségügyi jogszabályt, vagy az ilyen jogszabály alapján kiadott egészségügyi rendelkezést
megszegi, szabálysértést követ el.

(2) * Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt az eljárás az egészségügyi államigazgatási szerv hatáskörébe tartozik.

(3) * Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője is szabhat ki helyszíni bírságot.

Elméletileg van olyan, hogy valaki másnak a szándékosan fertőzést okoz és ezért meg kell büntetni. A magyar jogirodalom és joggyakorlat ilyennek tekinti azt, ha valaki nemibetegséggel fertőz meg mást. Az 1940. évi VI. tc. például így rendelkezett:

50. § A büntetőtörvények alkalmazása szempontjából testi sértésnek kell tekinteni azt is, ha valaki mást szándékosan vagy gondatlanul nemibetegséggel megfertőz. Ha a cselekményt házastárs sérelmére követték el, büntető eljárásnak az 1878:V. tc. 302. §-a szerint büntetendő súlyos testisértés bűntette vagy vétsége esetében is csak a sértett fél indítványára van helye.

Ahhoz azonban, hogy valakit testi sértésért vagy emberölésért elítéljenek, tudni kell, hogy mikor, pontosan milyen elkövetési magatartással követte el a bűncselekményt, tehát például a karanténból kiszökő hol és mikor fertőzte meg a sértettet. Nem lehet-e, hogy valaki mástól kapta el? 
Elméletileg tehát nem kizárt, hogy ezzel valakit megvádoljanak, de hogy el is ítéljék, ahhoz elég bonyolult bizonyítás lenne szükséges. Melynek végén lehet már az eljárás valamennyi résztvevője fertőzött lenne...

Felmerül a kérdés, hogy miért ilyen lágyszívű a büntető törvénykönyv és csak elzárással rendeli büntetni, aki megszegi a járványügyi szabályokat? Azért mert a büntetőjog logikája itt az, hogy ha járvány dúl vagy készül dúlni, akkor a hatóságnak kisebb gondja is nagyobb annál, mint hogy fertőző vagy fertőzésgyanús embereket a bíróságokra hurcoljon. Ez egy kvázi-statáriális eljárás: kiszöktél, elkaptunk, bezárunk. Nem a börtönbe, hanem az elkülönítőbe.

Nincs idő arra és főleg nem tehető ki a bíróságra bejáró tömeg annak, hogy ott hosszasan bizonyítgassanak egy fertőzésgyanús ember jelenlétében.

Persze a büntetőjog, mint minden jogág folyamatosan alakul és holnap már az lesz az álláspont, hogy STS-t vagy emberölést kell ilyenkor megállapítani.

De ennél sokkal fontosabb, hogy tanúsítsunk jogkövető magatartást. Nem azért, mert szabálysértési vagy büntetőjogi felelősség terhel minket. Hanem azért, mert a járvány elleni védekezés alapeleme a fegyelem. Kezet mosunk, betartjuk az óvintézkedéseket, és azt csináljuk, amit az orvos vagy a vezetőink mondanak.

Az írás eredetileg Dr. Ésik Sándor ügyvéd Facebookján jelent meg.

FOTÓ: Pixabay

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek