+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. március 6. péntek, 13:23
Hiába állnak elvileg egy oldalon, mégis eltűnt a győri polgármester tisztázó kommentje a KESMA-tulajdon Kisalföld oldaláról.

Nem egyszer cikkeztünk már a Kisalföld lejtmenetéről: az egykor országos összevetésben is nagyon olvasottnak számító Győr-Moson-Sopron megyei napilap azonban úgy tűnik, hogy pénteken megint szintet lépett: ahogy az Ugytudjuk.hu megírta, úgy tűnik, hogy még a fideszes polgármesterek kommentjei sincsenek biztonságban a KESMA által tulajdonolt kormánypárti napilap Facebook-oldalán.

 

Történt ugyanis, hogy interjút közöltek Mányi Józseffel, a másodosztályú, ott is elég gyengén muzsikáló ETO FC Győr tulajdonosával, amelyben Mányi elpanaszolta lapnak, hogy idén már nem kapnak százmillió forintokat támogatásként a várostól, mint a várost korábban irányító Borkai Zsolt alatt; és amelyben a tulajdonos egészen meglepően éles mondatokat idézett a polgármestertől és annak sportért felelő biztosától, Petrov Ivántól.

 

Lássuk, mit mondott Mányi szerint neki a fideszes polgármester és beosztottja:

 

+ „Szerdán fogadott Dézsi Csaba, Győr polgármestere, aki felvázolta, hogy a város nincs abban az anyagi helyzetben, hogy tovább támogassa az ETO-t.”

 

+ „A beszélgetésen részt vett Petrov Iván polgármesteri biztos, ő elmondta: a város ettől az évtől csak az élsportot kívánja támogatni, de a magyar foci nem tartozik ebbe bele, mert szerinte az élsportoló az, aki a napjának a nagyobb részét tölti felkészüléssel, mint pihenéssel, a futballisták pedig nem ezek.”

 

+ „Kérdeztem, hogy a kétszázkilencvenmilliós összegű, önkormányzat által kiírt sporttámogatásra nyújthatunk-e be pályázatot, mire azt válaszolta, nem érdemes.”

 

+ „A polgármester úr még hozzátette, hogy az ETO-nál különben sem mennek jól a dolgok, a játékosokban nincs szív és nem tudnak Győrért küzdeni.”

 

Ezek elég súlyos kijelentések egy polgármestertől (hát még egy fideszestől!) egy helyi klub ügyében, főleg az utolsó – ilyen esetben a szakmai sztenderdek szerint talán érdemes megszólaltatni a másik felet is, erre azonban információink szerint kísérletet sem tett a Kisalföld, tehát még csak azt sem kérdezték meg, hogy igaz-e, amit Mányi nekik mondott.

 

Az első csavar az, hogy nincs csavar. A Kisalföld helyett megkérdeztem én, és kiderült: lényegileg ilyesmit mondott Dézsi Csaba András a klubtulajnak, bár az idézetek nem egészen pontosak. A második csavar az, hogy

 

álláspontját tisztázandó a polgármester kommentelt a Kisalföld cikke alá Facebookon, a kommentet azonban úgy tűnik, hogy eltávolították:

 

DÉZSI CSABA ANDRÁS NEM VISSZAKOZOTT, KOMMENTBEN IS ELMONDTA A VÉLEMÉNYÉT A GYŐRI FOCISTÁKRÓL, DE KOMMENTJÉT TÖRÖLTÉK.

 

Nem ez az első jele annak, hogy a győri polgármester és az országos Fidesz között legalábbis feszült a viszony: már a választás éjszakáján elismerte az Azonnalinak Dézsi Csaba András, hogy volt némi konfliktus a kampánycsapat és a pártközpont között, valószínűleg például amiatt, hogy a kampány végén több ellenzéki lapnak is adott interjút a fideszes jelölt.

 

Azóta leköszönt a várost Borkait helyettesítve az elmúlt pár hónapban vezető Fekete Dávid az alpolgármesteri címről; és közös megegyezéssel távozott a Rómer Múzeum éléről a Feketével jó viszonyt ápoló Grászli Bernadett is, miután az új vezetés felfedezte, hogy a múzeum gazdálkodása legalábbis rendetlen. Egyikük sem menesztve vagy direkt félreállítva lett, de nehezen hihető, hogy itt nem a polgármester tudatos ténykedése érhető tetten – bár Fekete puhára esett: a Pannon-Víznél kapott vezető állást (őt is segítették egyébként a Lex Dézsivel), amivel valószínűleg az országgyűlési választásra kezdték el felépíteni.

 

Ezen felül a költségvetés megszavazásakor Dézsi a fideszes frakciót gyakorlatilag megkerülve befogadta az ellenzéki módosítókat,

 

a hivatalos magyarázat szerint azért, mert azok rosszul voltak megírva, így szavazni nem lehetett volna róluk, a nem hivatalos szerint viszont azért, mert a Fidesz-frakció nem szavazta volna meg őket, hiába találta azokat tartalmilag jónak a polgármester.

 

Az tehát, hogy a fideszes kézivezérléssel működő megyei lap most egyrészt meg sem kérdezi a fideszes városvezetőt egy olyan cikkhez, amelyben egy másik ember idéz tőle; majd a polgármester kommentjét törlik is az oldalról, az ebben a mintában vizsgálva inkább tűnik üzenetnek, mint egyszer véletlennek.

 

FOTÓ: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az aktív esetszám kevéssel, de ismét csökkent, kórházi ápolásra 430, lélegeztetőgépes kezelésre 25 fő szorul csak.

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás