+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. március 6. péntek, 13:23
Hiába állnak elvileg egy oldalon, mégis eltűnt a győri polgármester tisztázó kommentje a KESMA-tulajdon Kisalföld oldaláról.

Nem egyszer cikkeztünk már a Kisalföld lejtmenetéről: az egykor országos összevetésben is nagyon olvasottnak számító Győr-Moson-Sopron megyei napilap azonban úgy tűnik, hogy pénteken megint szintet lépett: ahogy az Ugytudjuk.hu megírta, úgy tűnik, hogy még a fideszes polgármesterek kommentjei sincsenek biztonságban a KESMA által tulajdonolt kormánypárti napilap Facebook-oldalán.

 

Történt ugyanis, hogy interjút közöltek Mányi Józseffel, a másodosztályú, ott is elég gyengén muzsikáló ETO FC Győr tulajdonosával, amelyben Mányi elpanaszolta lapnak, hogy idén már nem kapnak százmillió forintokat támogatásként a várostól, mint a várost korábban irányító Borkai Zsolt alatt; és amelyben a tulajdonos egészen meglepően éles mondatokat idézett a polgármestertől és annak sportért felelő biztosától, Petrov Ivántól.

 

Lássuk, mit mondott Mányi szerint neki a fideszes polgármester és beosztottja:

 

+ „Szerdán fogadott Dézsi Csaba, Győr polgármestere, aki felvázolta, hogy a város nincs abban az anyagi helyzetben, hogy tovább támogassa az ETO-t.”

 

+ „A beszélgetésen részt vett Petrov Iván polgármesteri biztos, ő elmondta: a város ettől az évtől csak az élsportot kívánja támogatni, de a magyar foci nem tartozik ebbe bele, mert szerinte az élsportoló az, aki a napjának a nagyobb részét tölti felkészüléssel, mint pihenéssel, a futballisták pedig nem ezek.”

 

+ „Kérdeztem, hogy a kétszázkilencvenmilliós összegű, önkormányzat által kiírt sporttámogatásra nyújthatunk-e be pályázatot, mire azt válaszolta, nem érdemes.”

 

+ „A polgármester úr még hozzátette, hogy az ETO-nál különben sem mennek jól a dolgok, a játékosokban nincs szív és nem tudnak Győrért küzdeni.”

 

Ezek elég súlyos kijelentések egy polgármestertől (hát még egy fideszestől!) egy helyi klub ügyében, főleg az utolsó – ilyen esetben a szakmai sztenderdek szerint talán érdemes megszólaltatni a másik felet is, erre azonban információink szerint kísérletet sem tett a Kisalföld, tehát még csak azt sem kérdezték meg, hogy igaz-e, amit Mányi nekik mondott.

 

Az első csavar az, hogy nincs csavar. A Kisalföld helyett megkérdeztem én, és kiderült: lényegileg ilyesmit mondott Dézsi Csaba András a klubtulajnak, bár az idézetek nem egészen pontosak. A második csavar az, hogy

 

álláspontját tisztázandó a polgármester kommentelt a Kisalföld cikke alá Facebookon, a kommentet azonban úgy tűnik, hogy eltávolították:

 

DÉZSI CSABA ANDRÁS NEM VISSZAKOZOTT, KOMMENTBEN IS ELMONDTA A VÉLEMÉNYÉT A GYŐRI FOCISTÁKRÓL, DE KOMMENTJÉT TÖRÖLTÉK.

 

Nem ez az első jele annak, hogy a győri polgármester és az országos Fidesz között legalábbis feszült a viszony: már a választás éjszakáján elismerte az Azonnalinak Dézsi Csaba András, hogy volt némi konfliktus a kampánycsapat és a pártközpont között, valószínűleg például amiatt, hogy a kampány végén több ellenzéki lapnak is adott interjút a fideszes jelölt.

 

Azóta leköszönt a várost Borkait helyettesítve az elmúlt pár hónapban vezető Fekete Dávid az alpolgármesteri címről; és közös megegyezéssel távozott a Rómer Múzeum éléről a Feketével jó viszonyt ápoló Grászli Bernadett is, miután az új vezetés felfedezte, hogy a múzeum gazdálkodása legalábbis rendetlen. Egyikük sem menesztve vagy direkt félreállítva lett, de nehezen hihető, hogy itt nem a polgármester tudatos ténykedése érhető tetten – bár Fekete puhára esett: a Pannon-Víznél kapott vezető állást (őt is segítették egyébként a Lex Dézsivel), amivel valószínűleg az országgyűlési választásra kezdték el felépíteni.

 

Ezen felül a költségvetés megszavazásakor Dézsi a fideszes frakciót gyakorlatilag megkerülve befogadta az ellenzéki módosítókat,

 

a hivatalos magyarázat szerint azért, mert azok rosszul voltak megírva, így szavazni nem lehetett volna róluk, a nem hivatalos szerint viszont azért, mert a Fidesz-frakció nem szavazta volna meg őket, hiába találta azokat tartalmilag jónak a polgármester.

 

Az tehát, hogy a fideszes kézivezérléssel működő megyei lap most egyrészt meg sem kérdezi a fideszes városvezetőt egy olyan cikkhez, amelyben egy másik ember idéz tőle; majd a polgármester kommentjét törlik is az oldalról, az ebben a mintában vizsgálva inkább tűnik üzenetnek, mint egyszer véletlennek.

 

FOTÓ: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott.

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

Olaszországban is folyamatosan növekszik a fertőzésszám. Noha a kormány azt ígéri: sem az iskolákat nem fogja bezárni, sem kijárási tilalmat nem fog bevezetni, egyes régiók megtették ezeket a lépéseket.

Egy tiroli szállodatulajdonos felvetette: ha novemberben nem jön részleges lockdown a nyugat-ausztriai tartományban, a fertőzések növekedése nem állítható meg, ami a téli síszezon teljes összeomlását jelentené.

Közben a lakhatási támogatások 90 százaléka jómódú családokhoz kerül. Interjú a Habitat for Humanity Magyarország ügyvezetőjével.

A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás