+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. március 5. csütörtök, 16:07
Miért tartja korrektnek az MSZP budapesti elnöke, Molnár Zsolt, hogy Horváth Csaba szocialista polgármester a DK-s Gyurcsány Ferenccel ebédel? Elárulta az Azonnalinak.
Ön szokott Gyurcsány Ferenccel vacsorázni?

 

– így kérdezett vissza az Azonnalinak az MSZP-s Molnár Zsolt csütörtöki, Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettessel tartott sajtótájékoztatóján, miután megkérdeztük, hogy ők szoktak-e a DK elnökével étkezni. Ugyanis a 444 a napokban írta meg: az MSZP-s zuglói polgármester, Horváth Csaba együtt ebédelt Gyurcsánnyal.

 

Utóbbinak leginkább azért van hírértéke, mert nemrég a DK két budapesti szocialista polgármestert is igazolt, amivel elérték: már nagyobb frakciójuk van a fővárosi közgyűlésben a DK-soknak, mint az MSZP-seknek. Vagyis ezek után nyilván felmerülhet a kérdés, miért ebédel egy szocialista polgármester Gyurcsány Ferenccel, pláne egy olyan időszakban, amikor tele a város olyan pletykákkal, hogy a DK további nagy igazolásokra készül.

 

Az Azonnali újságírója arra hívta fel a figyelmet, hogy – Molnárral ellentétben – ő nem az MSZP budapesti elnöke és egyben pártigazgatója, mire Molnár azt mondta, ez kétségtelen, és ha azt kérdezzük, hogy van-e az ellenzéki vezetők között párbeszéd, akkor az a válasza, hogy mind a DK elnökével, mind az ellenzék többi vezetőjével szoktak ellenzéki politikusok találkozni, beszélgetni.

 

Szerinte viszont a közéletnek nincsen dolga azzal, ha két ember együtt étkezik, ez ugyanis magánéleti jellegű kérdés, bizalmas dolog.

 

Hogy ezek szerint a 444-en megjelent Gyurcsány-Horváth-ebéddel sincs dolga a közéletnek, arra azt mondta Molnár Zsolt: nincs. Ugyan azt nem tudta megmondani, hogy magánéleti beszélgetést folytatott-e a zuglói szocialista polgármester Gyurcsánnyal, hiszen nem volt ott: „jól láthatóan nem vagyok ott a fotón”. „Azt tudom, hogy Horváth Csaba több, mint 15 éve szokott találkozni Gyurcsány Ferenccel, akkor is, mikor még a Demokratikus Koalíció nem létezett, és akkor is, mikor az még egyszázalékos párt volt. Horváth Csaba nem változtatott ezen a szokáson, és ezt én korrektnek is tartom.”

 

Végül a kérdésre, hogy ő és Tüttő mikor lépne át a DK-ba, arra Molnár Zsolt úgy válaszolt: 

 

„ez egy vicces kérdés, természetesen csak ön után”. Az első lépés az, hogy ön belép a Demokratikus Koalícióba, és utána majd gondolkodunk ezen”.

 

Egyébként abból a szempontból Molnár Zsolt felvetése nem volt életszerűtlen, hogy az Azonnalinak van olyan újságírója, aki valóban belépett a DK-ba, hogy megtudja, hogyan néz ki belülről egy párt felvételi folyamata.

 

Ezt követően hiába szerettünk volna még kérdéseket feltenni ebben a témában, nem volt rá lehetőség, elvették a szót az Azonnalitól, miután nem ez volt Molnárék sajtótájéékoztatójának eredeti témája, és témán kívül csak egy kérdést engedtek. Ugyanakkor a kormánypárti Magyar Hírlap azért még meg tudta kérdezni: megkeresték-e a politikusokat a DK-tól, hogy lépjenek át. Erre Molnár Zsolt azt mondta: soha ilyen fel nem merült. 

 

Eredetileg mit is jelentett be az MSZP?

 

Persze a szocialisták nem a Gyurcsányékkal való kapcsolatukról tartottak sajtótájékoztatót, hanem hogy bejelentsék: aláírásgyűjtést kezdeményeznek „új utakon címmel”. Azt szeretnék elérni, hogy az üzemanyag árából a költségvetésbe befolyó jövedéki adó – amely ma teljes egészében az államhoz kerül – harminc százalékát megkapják az önkormányzatok. Ebből szerintük Budapesten évi 40-45 milliárd forint jöhetne be, amit útfelújításra, bringautakra és zöldítésre költenének. 

 

Az Azonnali kérdésére, hogy hány aláírással lennének elégedettek, Molnár Zsolt azt mondta: elégedettek akkor lennének, ha minden felnőtt állampolgár aláírná, de nyilván ez irreális, tippelésbe pedig nem mennek bele. Szerintük inkább az a fontos, hogy az állampolgárok és az önkormányzatok is álljanak melléjük, és olyan ellenzéki ügy legyen ebből, ami folyamatosan nyomás alatt tartja a kormánypártokat. Arra a kérdésre, hogy mi lesz az aláírások sorsa azon túl, hogy az MSZP tudja építeni a szimpatizánsi adatbázisát, azt mondta:

 

nyilvánvalóan minden adatkezelési szabályt be fognak tartani, szó sincs arról, hogy adatbázist akarnának építeni.

 

Egyébként az önkormányzatokat és a kormányt is tájékoztatni fogják az aláírók számáról. Ha a szocialisták javaslata átmenne, akkor nemcsak a fővárosi önkormányzat, de a kerületek is kapnának a befolyó adóból nagyjából fele-fele arányban.

 

FOTÓ: Hutter Marianna / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás