+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. március 4. szerda, 13:08
Nagyjából úgy csodálkozott rá Budapestre egy romániai újságíró, ahogy a magyar sajtóban szokás Bécsre, Zürichre vagy éppen Münchenre: működő tömegközlekedés, tiszta utcák és vécék, felújított épületek, büszke szobrok. De valami mégis elrontotta az összképet.

Mivel az Azonnali YouTube-csatornájának nézőszámai alapján a magyar olvasóközönséget sok más mellett kifejezetten érdekli, hogy hogyan látják a magyarokat külföldön – a legnézettebb videóink azok, amikor Bukarestben, Bécsben vagy Pozsonyban kérdeztük ezt meg az ottani járókelőktől –, nem tudjuk nem megosztani azt a friss cikket, amit a Republica véleményportálra írt Budapestről a lap egyik szerzője, Bogdan-Radu Brînzan

 

Mivel csak pozitív benyomásokat olvastam Budapestről, ezért saját szememmel néztem meg a „magyar csodát”: ezt (nem) szeretem Budapestben címmel.

 

A szerző a párnapos városnézése alatt alapvetően mindent szeretett a magyar fővárosban: „Megerősítést nyert, amit hallottam, sőt, felül is múlták őket a látottak. Egy különleges város rengeteg régi – de felújított! – épülettel, kimagasló építészettel, száz évvel ezelőtt jól átgondolt infrastruktúrával, a Duna mindkét partján járó villamosokkal, közvetlenül a víz melletti utakkal, látványos hidakkal. Terek, járdák, sétálóövezetek, mindez magas értékű térkövekkel és ízléses utcabútorokkal ellátva” – lelkendezik a cikkében. 

 

Mi tetszett neki még?

 

+ Hogy Budapesten a turizmus ki van találva: a turisták bevonzásával, a helyi termékek eladásával és a lokális, valamint a nemzeti történelem promotálásával nem igazán van további teendő. 

 

+ Hogy rengeteg büszke szobrot látott, amelyek a magyar nemzeti hősök emlékét ápolják a monarchiabeli épületek között.

 

+ A tömegközlekedés. Hogy minden pontosan jár, a buszok, metrók nagyrésze új, és pár villamos ugyan retróhatású kívülről, de belülről teljesen rendben van, fel van újítva, karban van tartva.

 

+ A tisztaság. A Fővám téri Központi Vásárcsarnoknál kiemeli, hogy az ablakokon át friss levegő jött be a csarnokba, a járólapokat tisztán tartották, majd külön leírta, hogy látott két folyamatosan járó takarítógépet is a piacon. A Váci utcán felfigyelt arra, ahogy épp a kirakat üvegét tisztították, a reptéri vécében pedig arra, hogy nemcsak jól nézett ki, de még a szagok is teljesen rendben voltak.

 

+ Meg hát eleve minden, a teljes összkép. „Az utazásom összbenyomása egy működő és civilizált állam, egy nemzet, amely tudja, mit akar, és milyen irányba megy” – írta Bogdan-Radu Brînzan.

 

És mi nem tetszett neki Budapestben?

 

A lomtalanítás látványa.

 

A lomtalanítással ugyanis láthatóan nem tudott mit kezdeni a szerző, aminek az oka vélhetően az, hogy ez az intézmény Romániában egész egyszerűen nem létezik. Bogdan-Radu Brînzan ezért így írja le az általa látottakat: „Az például nem tetszett nekem, hogy egyes lakók – noha egy kifejezetten turistás városról van szó – nem látnak problémát abban, hogy megőrizzék azt a hagyományt, hogy hétvégenként kihelyezzék a szemetet az utcasarokra.” Az pedig pláne nem, hogy a lomtalanított cuccok között megjelentek a lomisok meg a többi kíváncsi lakó, és turkálnak a sok szemét között. „Egy olyan show-t kreálnak így, ami nem túl kellemes a szemnek. De a lakosoknak láthatóan nincs gondjuk ezzel, mindenhol a városban látni lehetett a halomban álló régi cuccokat. És aztán másnap el is viszik mindezt, de mégis, egy napon keresztül ott áll ez a sok szemét a járdán.”

 

(A cikk alatti kommentekben aztán több olvasó is elmagyarázza a szerzőnek, pontosan hogyan is működik a lomtalanítás, és hogy ez alapvetően irigylendő, hiszen ezek szerint a magyaroknak már vannak olyan értékeik, amikre nincs többé szükségük.)

 

ÍGY NÉZETT KI AZ IDEI LOMTALANÍTÁS AZ AZONNALI SZERKESZTŐSÉGÉTŐL JÓ ÖTVEN MÉTERRE, A BUDAPESTI VÁCI UTCÁN. FOTÓ: ILLÉS GERGŐ / AZONNALI

 

Ezt követően rögtön a hazaútjáról ír, mármint arról a 230 kilométerről, amit kisbusszal tett meg a bukaresti repülőtér és lakóhelye, a Duna-parti Galac között. „Mivel nem én vezettem, és mert egy olyan országból jöttem épp, ahol feltűnt a tisztaság, volt időm kielemezni, mennyiféle szemét hever nálunk az útszélen, a települések elejénél, végénél, az erdőkben, a települések központjában.”

 

Mit lehet minderre írni? Ilyen látvány sajnos van bizony nálunk is, egyébként pedig várjuk vissza bármikor a szerzőt Budapestre!

 

Nekem egyébként nagyon tetszik Bukarest is. Olvasd el, hogy miért!

 

CÍMLAPFOTÓ: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyik Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás