+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. március 4. szerda, 20:59
A Jobbik EP-képviselője az Azonnalinak reagálva szólt vissza az LMP-alapító Jobbikot önfeladással vádoló soraira.

„Megértem Schiffer András minden frusztrációját, hiszen

 

lassan két éve a Fidesz-sajtót megszégyenítő lendülettel ekézi a teljes ellenzéki oldalt,

 

ami – minden hibája ellenére – nemhogy gyengülne, de megtalálta az egypártrendszer leváltásához vezető utat. A véleményét tiszteletben tartom, és csak remélni tudom, hogy Schiffer András politikai állásfoglalása nem annak függvényében változik, hogy ügyvédként hány állami megbízást kap” – így reagált az Azonnalinak a Jobbik európai parlamenti képviselője, Gyöngyösi Márton az LMP-alapító szerdai Facebook-posztjára. Hogy Schiffernek milyen vélt állami megbízásaira gondol, nem részletezte.

 

Schiffer – akinek a vezetése alatt az LMP nem volt hajlandó belemenni semmiféle ellenzéki összefogásba, ehelyett egy harmadik, ökopolitikai-rendszerkritikai pólus megteremtését tűzte ki célul – alapvetően a komplett ellenzéket melegebb éghajlatra küldte a posztjában, mondván az egészében eldékásodott. Az LMP és a Jobbik külön megkapta tőle a magáét: „Önfeladásban persze a neoJobbik az LMPMZP-t is veri: az euró bevezetése után már a határon túliak szavazati jogát is megpiszkálnák. Ma már azon sem lepődnék meg, ha egyszer személyesen Gyöngyösi Márton antiszemitázna le” – írta.

 

Gyöngyösi ennek kapcsán külön megjegyezte, hogy „fájó látni, hogy [Schiffer] – egykori énjét meghazudtoló módon – a véleménye kialakításakor is a lakájmédia valóságszintjéhez igazodott, ugyanis a Jobbikra vonatkozó állításai közül egyik sem igaz”. Az Európai Parlamentben függetlenként, egyik frakcióban sem helyet foglaló Gyöngyösi szerint a Jobbik az euró idő előtti bevezetését például soha nem szorgalmazta, kizárólag a gazdasági felzárkóztatást, bérfelzárkóztatást követően látják ennek realitását.

 

Noha Jakab Péter Jobbik-elnök nemrég egy interjúban felvetette, hogy legitim vita tárgya lehet a határon túliak szavazati jogának megvonása, Gyöngyösi szerint ez nem jelenti rögtön azt, amit Schiffer írt: „A határon túli magyarok szavazati jogát mindig támogattuk, még akkor is, amikor világossá vált, hogy ez a Fidesz számára nem egy nemzetegyesítő, hanem kizárólag szavazatszerző aktus.”

 

Az EP-képviselő végül kitért Schiffer azon megjegyzésére is, miszerint azon se lepődne meg, ha egyszer Gyöngyösi antiszemitázná le. Ezzel az ügyvéd arra utalt, amikor a politikus 2012-ben a zsidó származású országgyűlési képviselők listázását javasolta a parlamentben. (Gyöngyösi erről később szintén egy interjúban azt mondta, ez alapvetően Vona Gábor ötlete volt, ő ellenezte ezt, mégis el kellett mondania.) „Soha nem voltam antiszemita, és ezt Schiffer András tudja a legjobban, hiszen jól ismerjük egymást. Máig hálával tartozom neki azért, amiért nem állt be a szinte teljes kormánypárti-ellenzéki virtuális kivégzőosztagba 2012 novemberében. Többek között ezért sem értem mostani kirohanását...”

 

Schiffer posztjára az LMP is reagált már az Azonnalinak.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A miniszter a kormányinfón azt is elmondta, hogy majd akkor hozza meg a kormány a határozatot a Lánchíd felújítására adott kormányzati forrásról, ha már egy „kapavágás” történik végre.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

Az iskolák nagy részében meg bevezetik a távoktatást.

A McKinsey kutatása azt is kimutatta, hogy a kis- és közepes vállalkozások egytizede arra számít, fél éven belül csődbe fog menni.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás