+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 4. szerda, 09:01
XII. Piusz pápát sokszor vádolták azzal, hogy nem állt ki eléggé a zsidók mellett a világháború alatt. Ferenc pápa azt szeretné, ha a történészek tudnának e kérdésben ítélni, ezért teljesen szabadon kutathatóvá tette a több millió iratlapból álló forrásgyűjteményt.

Az 1939 és 1958 között a katolikus egyház élén álló XII. Piuszt egyesek zsidómentőnek, mások náci kollaboránsnak tartják. Az egyház az előbbi állásponton van, ezért is zajlik a boldoggá avatási eljárása. Azonban azért, hogy a történészi viták valós források körül folyhassanak, Ferenc pápa még tavaly elrendelte XII. Piusz eddig elzárt iratainak teljes nyilvánosságra hozását, hétfőtől kezdve

 

tizenötezer kartondoboznyi irat, levelezés, feljegyzés válik így szabadon kutathatóvá.

 

Az olasz születésű XII. Piusz 1939 tavaszán, pár hónappal Lengyelország németek általi lerohanása – és ezzel a második világháború kezdete – előtt lett pápa. Mivel a háború alatt végig ő állt a katolikus egyház élén, történészek őt tették felelőssé, amiért – legalábbis szerintük – a katolikus egyház nem lépett fel egységesebben és határozottabban a zsidóüldözések ellen.

 

XII. Piusz, aki 1958-as haláláig volt pápa, éppen ezért az újkori történelem talán legkétesebb hírnevű pápái közé tartozik, amit persze nem feltétlenül történelmi tények, mintsem inkább az érzelmek határoznak meg. Sokat ártott a pápáról kialakult világi képnek Constantin Costas-Gavras filmje, az Amen, amelyben gyakorlatilag egy a nácikat elfogadó, a zsidóüldözéseket nem (vagy nem kellően) elutasító pápa jelenik meg.

 

Ez persze nem feltétlenül felel meg a történelmi valóságnak, noha XII. Piusz pápa nyilvános megszólalásai valóban elsősorban a háború, valamint a túlzott etatizmus általános elítélésére szorítkoztak. Azonban felszólalt nemcsak a németek által megszállt lengyelekért, akik nem tudták esetleg gyakorolni a katolikus hitüket, de az eutanázia-programban megölt németekért vagy a zsidóságért is.

 

XII. Piusz amúgy a náciellenes koalíció elfogadtatásáért is tett,

 

amennyiben is újraértelmezte elődje Szovjetunió- és kommunizmus-ellenességét, mert abból valóban azt következett volna még, hogy a nyugati hatalmak nem foghattak volna össze Sztálinnal. XII. Piusz azonban különbséget tett országok kormányai és népei között, ami megnyitotta az utat főleg az amerikai katolikus egyház számára, hogy az orosz néppel való összefogásként értékelje és helyeselje a náciellenes koalíciót.

 

XII. Piusz leghatározottabb kiállásának az 1942-es karácsonyi rádióbeszéde számít, amiben a zsidóüldözésekről is beszélt – bár vitatott, hogy ezek mértékéről mennyire volt tudomása a Vatikánnak.

 

Éppen a személyét övező viták és kérdések miatt fontos, hogy mától szabadon kutathatóvá váltak a vatikáni levéltárban a XII. Piuszhoz köthető iratok, minden forrás, ami az ő idejéből származik.

 

Peter Gumbel német jezsuita szerzetes, aki XII. Piusz boldoggá avatási eljárását is felügyeli, az Avvenire olasz napilapnak azt nyilatkozta:

 

nem hiszi, hogy az új források között lenne „füstölgő pisztoly”,

 

szerinte XVI. Benedek pápa, aki nagyon támogatta XII. Piusz boldoggá avatását, meggyőződött korábban is már arról, hogy a zsidóüldözésekról való hallgatás vádja nem igaz.

 

Ferenc pápa eleve szeretné a vatikáni levéltárat körüllengő titkolózást oldani.

 

A titkosságot eddig a levéltár maga is hirdette, elvégre tavaly őszig az volt a nevük, hogy Vatikáni Titkos Levéltár

 

ezt változtatta Ferenc pápa Apostoli Levéltárra.

 

NYITÓKÉP: XII. Piusz pápa / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás