+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. március 3. kedd, 13:47
A hétfői választás se hozott tényleges eredményt. Hiába futott be elsőnek Benjamin Netanjahu, a mögötte lévő szélsőjobboldali pártoknak nincs többségük. De nincs többsége az ellenoldalnak se, mert ott meg olyanok is vannak, akik semmiképpen sem tudnának egymással együttműködni.

Hétfőn tartották egy éven belül harmadszorra az újabb parlamenti választásokat Izraelben. Már az exit poll alapján is látni lehetett: Benjamin Netanjahu – aki mögött a Likud párt, az askenázi és szefárd ultaortodoxok, valamint a vallásos cionisták álltak össze – megszerezte ugyan az első helyet, de nincs többsége. Este még úgy tűnt: egy mandátum hiányzik, most már kettő mandátumra csúszott fel a hátrány.

 

Ahhoz, hogy Netanjahu kormányfő maradhasson, vissza kéne a táborába csalogatni az oroszajkú, vallástalan cionistákat képviselő Avigdor Liebermant.

 

Az ő szembefordulása miatt esett szét Netanjahu-koalíció tavaly. Lieberman viszont nem enged abból, hogy olyan kormányt, amely nem veszi el az ultraortodoxok előjogait, nem fog ezentúl etámogatni. Az ultraortodoxok 17 mandátumával szemben Liebermannak azonban csak 6 lett, azaz nem kérdéses, kit tart fontosabbnak Netanjahu.

 

A balközépnek nevezett ellentábor, amelyet a jobbközép, askenázi cionista Kékfehérek vezetnek, csak ötvennegy mandátumot szerzett – Liebermant ide se lehet odaszámolni, mert itt pedig neki az arabokkal van gondja. Amúgy a választás egyetlen győztesei az arabok, az ő balközép és nacionalista pártjai alkotta

 

Arab Közös Lista történelmi sikert ért el: tizenöt mandátuma lesz a százhúsz fős Knesszetben.

 

Mivel maradt a patthelyzet, ezt vagy csak az oldhatja fel, ha Netanjahu hátralép, vagy ha az ellentáborból valaki mégis elfogadja őt. Ez azonban már tavaly tavasszal és ősszel se jött össze, azaz jó esély van arra, hogy Izraelben negyedszerre is voksolni kell majd. A Haaretz baloldali napilap már arról ír: Netanjahu megkerülhetetlensége, ami híveinek pozitív, ellenfeleinek negatív, alkotmányos válságba taszíthatja az országot, mert nem látszik jelenleg kiút. Közben pedig Netanjahunak jövő héttől bíróság előtt kell felelnie korrupciós ügyekért.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az EP-mandátuma után a Fideszt is maga mögött hagyja a szexbotrányba keveredő Szájer.

Szerinte az a nemzet szégyene: több karakterben foglalkoztak egy rapperrel, mint azzal, ahogy átadott Orbánnal egy villamosvezetéket.

A német szélsőjobboldali párt tavasz óta nem találja a megfelelő stratégiát a koronavírus kapcsán. Ez a népszerűségén is meglátszik.

Jaroslav Haščák őrizetbe vételével Szlovákia legnagyobb, kilenc éve húzódó korrupciós botrányában is áttörés jöhet.

Felesleges, hasznavehetetlen, messzi földön gyártott ajándéktárgyak helyett kultúrértékkel bíró, elvitathatatlan funkcionalitású és finom dolgot a fa alá!

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás