Másfél nap alatt három demokrata jelölt is visszalépett

2020.03.02. 22:05

Amy Klobuchar, Pete Buttigieg és Tom Steyer sem kampányol tovább: nagyot tisztult a mezőny a kritikus szuperkeddi előválasztások előtt, aminek leginkább Joe Biden örülhet.

Másfél nap alatt három demokrata jelölt is visszalépett

Szombaton Joe Biden, Obama volt alelnöke tekintélyes különbséggel megnyerte Dél-Karolinát, az exit pollok beérkezése után pedig felfüggesztette a kampányát Tom Steyer filantróp milliárdos, aki nagyon sok erőforrást költött az államra, de harmadik lett, delegált nélkül.

Nem tudta legyűrni a Demokrata Párt gerontokráciáját Pete Buttigieg sem, aki harmincnyolc évesen, egy indianai kisváros polgármestereként indult harcba a jelöltségért, az első nyíltan meleg elnökjelölt-aspiránsként kampányolva az előválasztások történetében. Egy sikeres iowai szereplés azonban nem volt elég, hogy afroamerikai és latinó szimpatizánsokat is megnyerjen magának, Dél-Karolinában a feketék alig három százaléka szavazott rá.

Abban a pártban, aminek a sokszínűség az egyik hívószava, és a választóinak a harminc százaléka afroamerikai vagy latinó, a kisebbségek között mért népszerűség komolyan befolyásolja egy jelölt esélyeit. Talán ezért is állt be nyíltan Joe Biden mögé Buttigieg hétfőn este Buttigieg is, aki a volt alelnök jelenlétében kijelentette: számára Donald Trump legyőzése fontosabb, mint saját elnökjelölti kampánya, ezért is támogatja Joe Bident.

Buttigieg és Biden hosszasan dícsérték egymást, az exalelnök még azt is kijelentette a volt South Bend-i polgármesterrel kapcsolatban, hogy

Buttigieg a fiára, Beau Bidenre elmékezteti, ez pedig „a legnagyobb bók, amit bárkinek is adni tudok”

– jelentette ki.

Amy Klobuchar hétfő délelőtt Denverben tartott volna kampányeseményt, ám a félig összerakott színpadot tizenegy órakor bontani kezdték. Minnesota első női szenátorának kampánya elárulta:

este Dallasban fog színpadra lépni Joe Biden mellett, endorseolva őt, felfüggesztve ezzel a saját kampányát.

Így Buttigieg mellett immár az eddig bár szerényen teljesítő, de mindeddig versenyben maradó minnesotai szenátor is beállt Biden mögé.

Miért most léptek vissza?

Mindhárom jelölt nehezen boldogult a kisebbségek körében, ami a szuperkedden választó Kaliforniában és Texasban elég kínos eredményt tudott volna számukra produkálni: Kaliforniában például tizenötszázalékos küszöb van, aki nem éri el, azt a delegáltak elosztásánál úgy veszik, mintha nem is indult volna. Buttigiegnek itt kilenc-tíz százalékot mértek, Klobucharnak és Steyernek hármat-hármat.

Azzal hogy most kiléptek, azt is demonstrálják a demokrata pártelitnek, hogy csapatjátékosok, és esélyt adnak maguknak, hogy később még labdába rúghassanak a Demokrata Párton belül.

Hetek óta cikkezik a mainstream sajtó arról, hogy mennyire fél Sanders jelöltségétől a pártelit, és az, hogy gyakorlatilag négyfelé oszlottak a mérsékelt szavazatok (Biden, Klobuchar, Bloomberg, Buttigieg), a legjobb dolog volt, ami a Bernie-kampánnyal történhetett.

Az, hogy Pete Buttigieg ilyen fiatalon, a várakozásokat felülmúlva idáig eljutott, és a döntő pillanatban félreáll, most nagyon sok pirospontot szerez neki a demokrata pártelitnél: nem túl valószínű, hogy ezek után majd visszatér a kisvárosi polgármesterkedéshez, ehelyett simán lehet, hogy egy esetleges Biden elnökség alatt (már ha megveri Trumpot), nagykövet lesz az ENSZ-nél, esetleg az adminisztrációban kap majd valami pozíciót, ahonnan – még mindig nagyon fiatalon, de már tapasztaltabban – célozhatja meg újra a Fehér Házat.

Amit most látunk, az a háttéralkuk és informális hatalmi csoportok alkujainak a felszíne, és ez így is van rendjén: hiába hívják előválasztásnak a kiválasztási folyamatot, ez még mindig egy párt belsős ügyeinek az eldöntésére szolgál, amiben ugyan az emberek preferenciáit is felmérik, de ettől még nem említhetőek egy lapon egy elnökválasztás legitimációjával. 

Mi lesz most?

Egy sokkal szorosabb szuperkedd, mint azt pár napja gondoltuk volna, és ami még fontosabb,

nagyon valószínű, hogy egy nyílt jelölőkongresszus lesz nyáron: így hívják azt, amikor egyetlen jelöltnek sem sikerül összegyűjtenie a delegáltak abszolút többségét az előválasztó államokban, és az ún. szuperdelegáltak döntenek.

Az ő mandátumuk pedig nem kötött, személyes preferencia alapján szavaznak. Paradoxonnak tűnik, hogy a mezőny tisztulásával az abszolút többség megszerzésének az esélye csökken, de a fentebb említett küszöb az oka: a három mérsékelt kilépésével az éppenhogy tizenöt százalék alatt lévő jelölteket lökhetik az érvényességi küszöb fölé a kilépett jelöltek egykori szimpatizánsait, tovább aprózva a delegáltakat.

Győri Boldizsár január közepe óta az előválasztások aktuális helyszíneiről tudósítja az Azonnalit a Sanders-kampány tagjaként.

NYITÓKÉP: Amy Klobuchar, Tom Steyer, Pete Buttigieg (Facebook)

Győri Boldizsár
Győri Boldizsár az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek