Az első tavaszi napon rögtön kimentek a csehek tüntetni Babiš ellen

Szerző: Szakács András
2020.03.02. 09:50

Nem akarunk Magyarország és Lengyelország útjára térni: ez volt a tüntetés jelszava. Fotók!

Az első tavaszi napon rögtön kimentek a csehek tüntetni Babiš ellen

Körülbelül két-háromezer ember tüntetett vasárnap Prágában a „Védjük meg demokratikus intézményeinket” elnevezésű rendezvényen. Igaz, ezzel a szervezők jócskán alulmúlták korábbi rendezvényeik méretét, a mostani tünetést ugyanis ugyanaz a civil szerveződés szervezte (a Millió pillanat a demokráciáért), akik az elmúlt évben Prágában egy 120 ezres és egy 250 ezres tüntetést is összehoztak Andrej Babiš cseh kormányfő és oligarcha korrupciós ügyei ellen tiltakozva, új rekordot beállítva ezzel a Cseh Köztársaságban.

A mostani, „Nem akarunk Magyarország és Lengyelország útjára térni” jelszó mentén szerveződő tüntetés a várban vette kezdetét TGM szobra előtt. A cseh TGM – azaz Tomáš Garrigue Masaryk, itt lehet olvasni róla – ugyanis a modern és független cseh nemzetállam, az első világháború után még Csehszlovákiaként induló ország megalapítója és első köztársasági elnöke.

AZ EU ÚTJÁT AKARJUK JÁRNI, NEM ORBÁNÉT ÉS KACZYŃSKIÉT, ÁLL A TRANSZPARENSEN.

Neve szinte ismeretlen a magyar közegben, köszönhetően az őt követő Edvard Benešnek, aki tragikus kisebbségellenes politikájával gyakorlatilag teljesen kiradírozta a hazai emlékezetből a Csehországban egyébként utódjánál jobban tisztelt és elfogadott államalapítót. Nem véletlen tehát, hogy nem Beneš, hanem TGM demokráciáról vallott nézetei hangzottak el az Inception filmzenékjének zenei aláfestésével a színpadról a Staroměstské náměstín, ami a várból induló tüntetés célpontja is volt egyben.

A TÜNTETÉS MEGINDULT A VÁRBÓL.

DREAMTEAM A CSEH ÁLLAM- ÉS KORMÁNYFŐVEL, KÍNA ÉS OROSZORSZÁG VEZETŐIVEL.

A KÖZÉPOSZTÁLY TÜNTETÉSE A ROMÁN NAGYKÖVETSÉG ELŐTT IS ELHALADT.

A tüntetés mostani apropója egy kinevezés volt: a parlament alsóháza Stanislav Křeček 81 éves volt szociáldemokrata képviselőt, jogászt választotta meg az új cseh emberi jogi biztosnak. A civil szervezet szerint Křeček azonban nem alkalmas erre a posztra, mert szerintük Miloš Zeman államfő és Andrej Babiš kormányfő politikájának híve.

EGY MAGYAR TURISTÁK SZÁMÁRA IS ISMERŐS HELYSZÍN.

SKÓT ÉS EU-S KÉT JÓ BARÁT.

VÁROSNÉZŐ SÉTÁNAK IS BEILLETT A TÜNTETÉS.

Ugyanakkor az esemény előtt végig hangsúlyozták, hogy a demonstráció mégsem az ő személye ellen szól, inkább csak apropója egy demokráciapárti kiállásnak. Ezt a gondolatmenetet úgy tűnt, a tüntetők is magukévá tették, a tömegben csak elvétve volt látható Křečekkel kapcsolatos tábla, sokkal inkább a Babiš-ellenes, EU- és demokráciapárti transzparensek domináltak, és a tüntetők között is többször felcsendült a „Nem kell Agrofert!” rigmus, utalva ezzel Andrej Babiš miniszterelnök holdingjára, amellyel a mai napig tisztázatlan viszonyt tart fenn, miközben a cseh törvények szerint vezető politikusként semmilyen kapcsolata nem lehetne volt cégével.

A KORMÁNYFŐ JÖVŐJE A TÜNTETŐK SZERINT: LEMONDÁS, MAJD BÍRÓSÁGI TÁRGYALÁS.

FOTÓK: Szász Brigitta, Prága

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek