+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. március 2. hétfő, 18:52
Ha a Videoton focicsapatánál gondok voltak szakmailag, az edző elment egyet sonkázni Orbán Viktorhoz. Vajon a nemzeti oligarchaszcéna azért képes megmosni a kezét pisilés után?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Arról már tanulmányok és véleménycikkek ezrei születtek, hogy Magyarországnak mennyire fontos egy Kádár János-szerű apafigura, és ezt a szerepet mennyire jól tölti be Orbán Viktor, de arra gondolni sem mertem volna, hogy ez ennyire tetten érhető a hétköznapokban.

 

Történt ugyanis, hogy a Videoton (most éppen MOL Fehérvár) futballcsapatának egykori edzője, José Gomes interjút adott a portugál Tribuna Expressónak (ezt fedezte fel a 24.hu), ahol elmesélte, milyen viszonyok uralkodtak az állam három kiemelt futballcsapatának egyikénél, és mivel itt egy olyan országról van szó, ahol nem Mészáros Lőrinc birtokolja a sajtót, Gomes válaszolt is.

 

„Elég jól sikerült a belépőm a csapatnál, jól is fogadtak, rögtön jó eredményeket értünk el.

 

A következő idényben azonban problémáink akadtak. Amikor problémám volt, felhívtam a miniszterelnököt, akinek egy kilométerre laktam a házától. A kamrájában sonkát ettünk, megbeszéltük, mi a teendő.

 

Voltak gondok a szervezettséggel, a menedzsmenttel, az átigazolásokkal, olyan dolgok, amelyeket jó lett volna alaposan átbeszélni a klubon belül, de végül nem igazán jártam sikerrel. A klubban volt egy befektető, aki szeretett hegyet mászni, de semmit sem értett a futballhoz. Aztán volt egy közgazdász, aki teniszezni szeretett, de ő sem tudott semmit a futballról. Aki megoldotta a problémákat, az a miniszterelnök volt. Ő tudott beszélni a tulajdonossal, én hiába próbáltam volna, mert nem tudott angolul” – mondta Gomes, hozzá téve, hogy ő igazából egy sportigazgatót szeretett volna a klubhoz, aki közvetít a tulajdonosi kör és közte. Tulajdonképpen ezt helyettesítette Orbán.

 

Olyat már hallottunk sokszor főleg Kelet-Európából és Olaszországból, hogy a klubok ultracsoportjainak akkora hatalma volt, hogy még az átigazolásokba is beleszólhattak, de azért az mégiscsak egészen új szint, hogy a 2010-es években egy európai ország miniszterelnöke leül sonkázni a székesfehérvári profi focicsapat edzőjével,

 

és átbeszélik az ügyeket úgy, hogy ugye elvileg Orbán Viktornak semmiféle pozíciója nincs a Videotonnál.

 

A miniszterelnök persze kicsit egy közülünk, hiszen engem is jobban érdekelne a kedvenc focicsapatom sorsa, mint mondjuk a tőlem állandóan interjút kérő kritikus sajtó hülye kérdései, de hát én valahogy nem lettem miniszterelnök sem.

 

A magyar foci politikai hátszele eddig sem volt kérdéses, és az eredmények figyeléséből nagyon jól kirajzolódik, hogy mik azok a kiszemelt klubok, amiknek a sikereihez kicsit több nemzeti érdek fűződik, mint a mezőny maradékához,

 

de az azért egészen új szint, hogy az ország kábé leggazdagabb klubja olyan stábot rakott össze, ahol Orbán Viktornak kell odatelefonálni, ha szarok az igazolások.

 

Felmerül a kérdés, hogy van-e egyáltalán Magyarországon bármi, ami Orbán Viktor nélkül is működne? Azt már rég látni, hogy a Fideszen belül nincs, de most nagyon úgy tűnik, hogy az erővel felemelt nemzeti oligarchaszcéna sem képes megmosni a kezét pisilés után, ha nem szól nekik a miniszterelnök külön. Gomes nyilatkozatából ugyanis nem csak az derül ki, hogy Orbán Viktor rendezte el a Vidi ügyeit, hanem az, hogy például Garancsi István azért nem tudott beszélgetni vele, mert nem tud angolul.

 

Nem mintha nem lehetne boldogan élni az angol nyelv ismerete nélkül, de azért ezek a részinformációk mégis sokat árulnak el arról, hogy Orbán milyen téglákból építette fel a Nemzeti Együttműködés Rendszerének várát. Olyanokból, mint például Mészáros „nemközszereplő” Lőrinc, vagy persze Garancsi, akit a világ összes közbeszerzése sem készített fel egy olyan végzetes veszélyre, mint hogy a Videoton edzője szeretne beszélgetni vele a csapatnál uralkodó szakmai problémákról.

 

Óriási szerencse amúgy, hogy Orbán ért a focihoz is, hiszen nagyon nehéz nem összekötni a rendszeres egyeztetésekkel azt, hogy

 

épp José Gomes edzősége ideje alatt lépett pályára egy szépreményű fiatal tehetség, Orbán Gáspár is a Videoton felnőtt csapatában 10 perc erejéig.

 

A miniszterelnök fia azóta már felhagyott a futballal, hogy utána egy kis ideig megteremtse a hazai hipszterkereszténység alapjait.

 

Szóval óriási mázlija van ennek az országnak Orbán Viktorral: ha ő nincs, nagyon úgy tűnik, hogy még mindig botokkal próbálnánk tüzet csiholni a barlangunk előtt. De ha ez kicsit túlzás is, az biztos, hogy azóta is mutogatva próbálná José Gomes elmagarázni a klubvezetésnek, hogy szeretne egy sportigazgatót a csapathoz.

 

Olvass még több cikket Fekő Ádámtól az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás