+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. március 2. hétfő, 13:32
A Politico szerint egyes érzékeny témákhoz felsőbb engedélyt kell kapni a közmédiában ahhoz, hogy cikk szülessen róluk, az MTVA szerint viszont csak szerkesztői döntésről van szó, „ugyanúgy, mint minden más szerkesztőségben a világon”.

Előzetes, felsőbb engedély nélkül nem szabad cikket írni Greta Thunberg 16 éves svéd klímaaktivistáról a magyar közmédiának, sőt, arra is volt példa, hogy nem engedtek lehozni a kormány által Soros-szervezeteknek titulált NGO-kkal, az Amnesty Internationallel és a Human Rights Watch-csal kapcsolatos anyagokat  – többek közt ezt állította a Politico a hozzájuk eljutó közmédiás levelezésekre hivatkozva hétfőn. Ám az MTVA azt válaszolta az Azonnalinak az őket ért kritikákkal kapcsolatban: a napi szerkesztők mindössze a hatályos belső kommunikációs szabályzat alapján járnak el.

 

A Politico cikkében arról is írt, a közmédiában vannak bizonyos érzékeny témák, amelyek kapcsán születő cikkekhez különleges engedélyt kell kérni, ám hogy ezt az engedélyt ki adja meg, azt az újságírók nem tudják. Ilyen témának számít például „Brüsszel”, a migráció, az európai terror kérdése, vagy éppen a Greta Thunberg svéd klímaaktivistával kapcsolatos hírek. 

 

Mit szól mindehhez az MTVA?

 

Az Azonnali a közmédiához fordult, és többek közt arról kérdeztük őket, mely témák számítanak náluk érzékenynek, kiknek kell jóváhagynia azok megjelenését, miért számít érzékenynek ennyire Greta Thunberg személye, illetve hogy kormányzati nyomás hatására nem hoztak-e le az Amnesyt Internationallel és Human Rights Watch-csal kapcsolatos anyagokat. A köztévé konkrét válaszok helyett összefoglalóan azt írta:


„Az összeesküvés-elméleteken alapuló hazugságok helyett az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet. A napi szerkesztőnek a hatályos belső kommunikációs szabályzat alapján témától függetlenül kell látnia minden anyagot

 

és koordinálnia a Duna Médiaszolgáltató és az MTI között a napi tematikát.”

 

Azt is hozzátették: hogy milyen téma, milyen formában, mekkora terjedelemben és a közmédia melyik felületén jelenik meg, az szerkesztői döntés kérdése, „ugyanúgy, mint minden más szerkesztőségben a világon”.

 

FOTÓ: M1 Híradó / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

Noha többségük már március óta gyűjtötte a lájkokat és osztotta a hülyeséget, az amerikai konszern csak most lépett fel ellenük.

Három párt belső mérése is a függetlenként induló múzeumigazgatót, Soós Zoltánt hozta ki győztesnek.

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

Korábban napokkal előre beharangozták, hogy Európa utolsó diktátora leteszi hivatali esküjét. Ez most elmaradt.

Két mondatban összefoglalva ez az Európai Bizottság új terve.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás