+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. március 2. hétfő, 13:32
A Politico szerint egyes érzékeny témákhoz felsőbb engedélyt kell kapni a közmédiában ahhoz, hogy cikk szülessen róluk, az MTVA szerint viszont csak szerkesztői döntésről van szó, „ugyanúgy, mint minden más szerkesztőségben a világon”.

Előzetes, felsőbb engedély nélkül nem szabad cikket írni Greta Thunberg 16 éves svéd klímaaktivistáról a magyar közmédiának, sőt, arra is volt példa, hogy nem engedtek lehozni a kormány által Soros-szervezeteknek titulált NGO-kkal, az Amnesty Internationallel és a Human Rights Watch-csal kapcsolatos anyagokat  – többek közt ezt állította a Politico a hozzájuk eljutó közmédiás levelezésekre hivatkozva hétfőn. Ám az MTVA azt válaszolta az Azonnalinak az őket ért kritikákkal kapcsolatban: a napi szerkesztők mindössze a hatályos belső kommunikációs szabályzat alapján járnak el.

 

A Politico cikkében arról is írt, a közmédiában vannak bizonyos érzékeny témák, amelyek kapcsán születő cikkekhez különleges engedélyt kell kérni, ám hogy ezt az engedélyt ki adja meg, azt az újságírók nem tudják. Ilyen témának számít például „Brüsszel”, a migráció, az európai terror kérdése, vagy éppen a Greta Thunberg svéd klímaaktivistával kapcsolatos hírek. 

 

Mit szól mindehhez az MTVA?

 

Az Azonnali a közmédiához fordult, és többek közt arról kérdeztük őket, mely témák számítanak náluk érzékenynek, kiknek kell jóváhagynia azok megjelenését, miért számít érzékenynek ennyire Greta Thunberg személye, illetve hogy kormányzati nyomás hatására nem hoztak-e le az Amnesyt Internationallel és Human Rights Watch-csal kapcsolatos anyagokat. A köztévé konkrét válaszok helyett összefoglalóan azt írta:


„Az összeesküvés-elméleteken alapuló hazugságok helyett az alábbiakra hívjuk fel a figyelmet. A napi szerkesztőnek a hatályos belső kommunikációs szabályzat alapján témától függetlenül kell látnia minden anyagot

 

és koordinálnia a Duna Médiaszolgáltató és az MTI között a napi tematikát.”

 

Azt is hozzátették: hogy milyen téma, milyen formában, mekkora terjedelemben és a közmédia melyik felületén jelenik meg, az szerkesztői döntés kérdése, „ugyanúgy, mint minden más szerkesztőségben a világon”.

 

FOTÓ: M1 Híradó / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Megúszhatod-e a karácsonyt iszonyatos ökológiai lábnyom és teletömött kuka nélkül? Igen, és még élvezni is fogod!

Újabb 180 fokot fordult Varsó álláspontja. Valami nincs rendben a lengyel jobboldali kormánykoalícióban.

Mit érne Budapest Varsó nélkül? Medve-Bálint Gergőt, a téma szakértőjét kérdeztük.

Mit is tervez pontosan az új jobboldali mozgalom? Interjú az alapító Bencsik Jánossal!

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás