+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. március 1. vasárnap, 09:45
Az MKÖ-sök szerint tiszta lap és egy magyar lista kell, a Híd szerint korai még erről beszélni, viszont kell róla beszélni.

Miután Bugár Béla még az éjszaka folyamán lemondott a Híd pártelnöki posztjáról, a szlovák közszolgálati rádió magyar adásában, a Pátria rádióban vasárnap reggel Bárdos Gyula, a Magyar Közösségi Összefogás listavezetője és Ravasz Ábel, a Híd kampányfőnöke értékelte a bukást. Sem a 3,9 százalékot elért MKÖ, sem a hajszállal 2 százalék fölött teljesítő Híd sem került be a pozsonyi parlamentbe, így ott a rendszerváltás után először nem lesz magyar képviselet. 

 

Bárdos Gyula szerint a jövőben egy lista kell, többször nem fordulhat elő az a fajta megosztottság, ami az elmúlt éveket jellemezte.

 

Szerinte az MKÖ kudarcához nagyban hozzájárult a Híd kampánybeli retorikája, miszerint a közvélemény-kutatások Bugárékat tartják bejutásra esélyesebbnek a magyar pártok közül, valamint az is, hogy a közvélemény-kutatások idén is felülmérték a Hidat, az MKÖ-t pedig alul. Ravasz Ábel elmondta, számára hatalmas csalódás az eredmény minden szinten, mind személyesen, mind a pártok részéről: ő ugyanis azt gondolta, valamelyik párt biztosan bekerül majd a parlamentbe. „Erről még korai most beszélni, az MKP és a többi magyar formáció természetes partner a Híd számára” – reagált Bárdos egy listát szorgalmazó szavaira a hidas politikus.

 

Az MKÖ listavezetője azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és közölte: az MKP és a Híd közötti tárgyalások azért akadtak meg tavaly nyáron, mert a Híd nem akarta elengedni a Smer kezét. „A Smer halálos ölelése most is, és korábban is mindenkit a politikai sírba vitt” – fogalmazott Bárdos Gyula. Szerinte ha a Híd kimondta volna a tárgyalásokon, hogy nem működne együtt a Smerrel, kemény tárgyalásokat követően meg tudtak volna egyezni a közös indulásról, amivel talán bejutottak volna most. Bárdos szerint Bugár végig magas lóról, a szlovák parlamentben betöltött alelnöki posztja adta dominanciáját éreztetve tárgyalt velük, és a választók ezt elégelhették meg, érzése szerint ezért pártolt át sok magyar választó a magyar pártoktól a győztes OĽaNO-hoz.

 

„Senkit nem érdekelnek a választás előtt nyomatott panelek a tárgyalásról és a maffiakormányról, ha ezeket ismételjük, oda fogunk jutni, ahol ősz előtt voltunk. Most senkit nem érdekelnek az évtizedes sérelmek, nem is fogok védekezni a felhozott vádakkal szemben, a magyar választóknak ugyanis elege van ebből”

 

– reagált Ravasz Ábel Bárdos Hidat támadó mondataira.

 

Bárdos viszont kötötte az ebet a karóhoz: szerinte igenis el kell mondani, hogy a most kialakult helyzetnek az az oka, amit ő az előbb elmondott. „Nagyon örülük, hogy most itt vagyok, mert ha nem lennék itt, el sem hinném, hogy még mindig ott tartunk, hogy ki kinek tud bevinni egy jobb- vagy egy balhorgost” – riposztozott Ravasz Ábel Bárdosnak, majd arról beszélt, hogy mivel nem került be kisebbségi érdeket képviselő párt, ezért nem kapnak sok teret a kisebbségi témák sem a következő parlamentben.

 

Bárdos Gyula a műsor végére, miután a műsorvezető figyelmeztette, hogy már csak egy perc van hátra az adásból, békülékenyebb hangnemre váltott, és közölte: érdemes lenne végiggondolni azt a magyar közösségben többször is hangoztatott nézőpontot, miszerint akkor lehet csak elkezdeni a felvidéki magyar politika újragondolását, ha sem a Híd, sem az MKP nem kerül be a parlamentbe, így ugyanis senki nem tudja lenyomni a másikat. „Le kell ülni együtt, tiszta lappal, és meg kell beszélni, hogyan tovább!”

 

Az Azonnali hamarosan helyszíni videóriporttal jelentkezik a témában!

 

CÍMLAPFOTÓ: Ravasz Ábel és Bárdos Gyula a választás estéjén. Fotók: Bakó Bea, Bukovics Martin / Azonnali, Pozsony.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma a szavahihetőségével kapcsolatban.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő Mihai Tudose már tudni véli azt, amit sokan nem.

Az EP-mandátuma után a Fideszt is maga mögött hagyja a szexbotrányba keveredő Szájer.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás