+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. március 1. vasárnap, 09:45
Az MKÖ-sök szerint tiszta lap és egy magyar lista kell, a Híd szerint korai még erről beszélni, viszont kell róla beszélni.

Miután Bugár Béla még az éjszaka folyamán lemondott a Híd pártelnöki posztjáról, a szlovák közszolgálati rádió magyar adásában, a Pátria rádióban vasárnap reggel Bárdos Gyula, a Magyar Közösségi Összefogás listavezetője és Ravasz Ábel, a Híd kampányfőnöke értékelte a bukást. Sem a 3,9 százalékot elért MKÖ, sem a hajszállal 2 százalék fölött teljesítő Híd sem került be a pozsonyi parlamentbe, így ott a rendszerváltás után először nem lesz magyar képviselet. 

 

Bárdos Gyula szerint a jövőben egy lista kell, többször nem fordulhat elő az a fajta megosztottság, ami az elmúlt éveket jellemezte.

 

Szerinte az MKÖ kudarcához nagyban hozzájárult a Híd kampánybeli retorikája, miszerint a közvélemény-kutatások Bugárékat tartják bejutásra esélyesebbnek a magyar pártok közül, valamint az is, hogy a közvélemény-kutatások idén is felülmérték a Hidat, az MKÖ-t pedig alul. Ravasz Ábel elmondta, számára hatalmas csalódás az eredmény minden szinten, mind személyesen, mind a pártok részéről: ő ugyanis azt gondolta, valamelyik párt biztosan bekerül majd a parlamentbe. „Erről még korai most beszélni, az MKP és a többi magyar formáció természetes partner a Híd számára” – reagált Bárdos egy listát szorgalmazó szavaira a hidas politikus.

 

Az MKÖ listavezetője azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és közölte: az MKP és a Híd közötti tárgyalások azért akadtak meg tavaly nyáron, mert a Híd nem akarta elengedni a Smer kezét. „A Smer halálos ölelése most is, és korábban is mindenkit a politikai sírba vitt” – fogalmazott Bárdos Gyula. Szerinte ha a Híd kimondta volna a tárgyalásokon, hogy nem működne együtt a Smerrel, kemény tárgyalásokat követően meg tudtak volna egyezni a közös indulásról, amivel talán bejutottak volna most. Bárdos szerint Bugár végig magas lóról, a szlovák parlamentben betöltött alelnöki posztja adta dominanciáját éreztetve tárgyalt velük, és a választók ezt elégelhették meg, érzése szerint ezért pártolt át sok magyar választó a magyar pártoktól a győztes OĽaNO-hoz.

 

„Senkit nem érdekelnek a választás előtt nyomatott panelek a tárgyalásról és a maffiakormányról, ha ezeket ismételjük, oda fogunk jutni, ahol ősz előtt voltunk. Most senkit nem érdekelnek az évtizedes sérelmek, nem is fogok védekezni a felhozott vádakkal szemben, a magyar választóknak ugyanis elege van ebből”

 

– reagált Ravasz Ábel Bárdos Hidat támadó mondataira.

 

Bárdos viszont kötötte az ebet a karóhoz: szerinte igenis el kell mondani, hogy a most kialakult helyzetnek az az oka, amit ő az előbb elmondott. „Nagyon örülük, hogy most itt vagyok, mert ha nem lennék itt, el sem hinném, hogy még mindig ott tartunk, hogy ki kinek tud bevinni egy jobb- vagy egy balhorgost” – riposztozott Ravasz Ábel Bárdosnak, majd arról beszélt, hogy mivel nem került be kisebbségi érdeket képviselő párt, ezért nem kapnak sok teret a kisebbségi témák sem a következő parlamentben.

 

Bárdos Gyula a műsor végére, miután a műsorvezető figyelmeztette, hogy már csak egy perc van hátra az adásból, békülékenyebb hangnemre váltott, és közölte: érdemes lenne végiggondolni azt a magyar közösségben többször is hangoztatott nézőpontot, miszerint akkor lehet csak elkezdeni a felvidéki magyar politika újragondolását, ha sem a Híd, sem az MKP nem kerül be a parlamentbe, így ugyanis senki nem tudja lenyomni a másikat. „Le kell ülni együtt, tiszta lappal, és meg kell beszélni, hogyan tovább!”

 

Az Azonnali hamarosan helyszíni videóriporttal jelentkezik a témában!

 

CÍMLAPFOTÓ: Ravasz Ábel és Bárdos Gyula a választás estéjén. Fotók: Bakó Bea, Bukovics Martin / Azonnali, Pozsony.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyik Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás