+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám & Vitárius Bence
2020. február 28. péntek, 11:03
Tamásnak a túlélésre sem adtak sok esélyt autóbalesete után, ehhez képest már járni tanul, mert Romániában hozzáférhető az exoskeleton nevű technológia. Egyelőre 33 millió forintba kerülne a szerkezet, de sokak életét tehetné jobbá az elterjedése.

Amikor az exoskeleton szót először hallottuk, természetesen nekünk is a Terminator ugrott be, ahol ugyebár az élő szövet alatti fémvázat hívják endoskeletonnak, de azért a Digital Health Summiten látott technológia sokkal jótékonyabbnak tűnik, mint a Skynet. A technológia széleskörű elterjedése ugyanis nagyban javíthatja használói életét: kerekesszékbe kényszerült emberek tanulhatnak meg a segítségével újra járni anélkül, hogy minden alkalommal fizioterapeutával kelljen találkozni.

 

A technológia lényege, hogy a külső vázat felvéve nem csak segíti az embert a járásban azzal, hogy egy botlás után azonnal megtartja, de közben minden létező adatot és izommozgást rögzít,

 

illetve a már tényleg realtime-kommunikációra képes mobilneten keresztül továbbítja is az ott sem lévő orvosnak.

 

A rendezvényen egyébként a Marosvásárhelyen élő Tamás mutatta be a szerkezetet, aki bár gondolkozott rajta, hogy Magyarországon kezeltesse magát, kiderült, hogy akkor nálunk egyáltalán nem volt ilyen gép, és most is csak az van, amit mi is kamerázhattunk, illetve egy hasonló a Pécsi Tudományegyetemen.

 

Mivel nincs, értelemszerűen a társadalombiztosítás sem támogatja, de ahogy Tamás elmondta, Romániában sem jobb a helyzet, és az állam gyakorlatilag semmi támogatást nem ad a mozgássérültek minél modernebb ellátására, pedig ő maga úgy tanul épp újra járni, hogy az orvosok még az életbenmaradására is csak öt százalékot adtak autóbalesete után.

 

Pedig támogatás kéne, hiszen egy exoskeleton jelenleg 100-150 ezer euróba, azaz minimum 33 millió forintba kerül, bár ahogy a Vodafone vezérigazgató-helyettese, Dr. Budai Gergő is elmondta, ez az ár azért a technológia terjedésével csökkenni fog.

 

A technológiák elterjedéséhez sokat fog hozzá tenni az 5G-hálózat elterjedése, mivel ez már stabilan és nagy kapacitással tudja tartani a gépek közti kommunikációt. Mostanában sokan tüntetnek az 5G ellen, mert szerintük beláthatatlan következményeket okoz a szupergyors mobilnet, másrészt viszont az egészségügyet forradalmasíthatja a technológia használata. Meg persze az is forradalmasíthatná, ha nem csak a Vodafone szállna be pénzzel, hanem akár a magyar állam is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

11 órás zárás ide vagy oda, a partivonatot aligha tudja megfékezni a kormány. De akkor mégis mi értelme van a korai zárásnak? Videó!

Az Európa Kulturális Fővárosa-program keretében a horvát tengerparti város egy toronyházára vörös üvegszilánkokból álló ötágú csillagot helyeztek ki.

Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Donald Tusk nem hiszi, hogy a Fideszt még meg lehetne győzni arról, hogy térjen vissza a néppárti elvekhez. És ami az EPP-elnök szerint nehezíti a dolgot: a pártok többsége lapít, mert a pártegységet félti.

Nagy a valószínűsége annak, hogy inkább emberi lustaság és tudatlanság áll a háttérben, mintsem a hatalom által irányított cenzúra és keresztényellenesség.

A franciaországi fertőzésszámok növekedése kihat a francia közvéleményre is: egy felmérés szerint hatalmas többség tartana elfogadhatónak egy legalább kéthetes (de akár hosszabb) teljes lockdownt.

Az október elsejétől életbe lépő szigorúbb szabályok a rendezvényeket, a maszkviselést és a vásárlást is érintik.

A hét kérdése

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás