+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám & Vitárius Bence
2020. február 28. péntek, 11:03
Tamásnak a túlélésre sem adtak sok esélyt autóbalesete után, ehhez képest már járni tanul, mert Romániában hozzáférhető az exoskeleton nevű technológia. Egyelőre 33 millió forintba kerülne a szerkezet, de sokak életét tehetné jobbá az elterjedése.

Amikor az exoskeleton szót először hallottuk, természetesen nekünk is a Terminator ugrott be, ahol ugyebár az élő szövet alatti fémvázat hívják endoskeletonnak, de azért a Digital Health Summiten látott technológia sokkal jótékonyabbnak tűnik, mint a Skynet. A technológia széleskörű elterjedése ugyanis nagyban javíthatja használói életét: kerekesszékbe kényszerült emberek tanulhatnak meg a segítségével újra járni anélkül, hogy minden alkalommal fizioterapeutával kelljen találkozni.

 

A technológia lényege, hogy a külső vázat felvéve nem csak segíti az embert a járásban azzal, hogy egy botlás után azonnal megtartja, de közben minden létező adatot és izommozgást rögzít,

 

illetve a már tényleg realtime-kommunikációra képes mobilneten keresztül továbbítja is az ott sem lévő orvosnak.

 

A rendezvényen egyébként a Marosvásárhelyen élő Tamás mutatta be a szerkezetet, aki bár gondolkozott rajta, hogy Magyarországon kezeltesse magát, kiderült, hogy akkor nálunk egyáltalán nem volt ilyen gép, és most is csak az van, amit mi is kamerázhattunk, illetve egy hasonló a Pécsi Tudományegyetemen.

 

Mivel nincs, értelemszerűen a társadalombiztosítás sem támogatja, de ahogy Tamás elmondta, Romániában sem jobb a helyzet, és az állam gyakorlatilag semmi támogatást nem ad a mozgássérültek minél modernebb ellátására, pedig ő maga úgy tanul épp újra járni, hogy az orvosok még az életbenmaradására is csak öt százalékot adtak autóbalesete után.

 

Pedig támogatás kéne, hiszen egy exoskeleton jelenleg 100-150 ezer euróba, azaz minimum 33 millió forintba kerül, bár ahogy a Vodafone vezérigazgató-helyettese, Dr. Budai Gergő is elmondta, ez az ár azért a technológia terjedésével csökkenni fog.

 

A technológiák elterjedéséhez sokat fog hozzá tenni az 5G-hálózat elterjedése, mivel ez már stabilan és nagy kapacitással tudja tartani a gépek közti kommunikációt. Mostanában sokan tüntetnek az 5G ellen, mert szerintük beláthatatlan következményeket okoz a szupergyors mobilnet, másrészt viszont az egészségügyet forradalmasíthatja a technológia használata. Meg persze az is forradalmasíthatná, ha nem csak a Vodafone szállna be pénzzel, hanem akár a magyar állam is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás