Női fociligát indít Szaúd-Arábia a reformkor keretében

Szerző: Fekő Ádám
2020.02.26. 08:26

Mohamed bin Szalman látványosan enyhít az ország női lakosságát szívató elviselhetetlen szabályokon, de rá is van szorulva országa a pozitív PR-ra.

Női fociligát indít Szaúd-Arábia a reformkor keretében

Elsőre nem tűnik akkora hírnek, de mégis különösen nagy dolog van készülőben: a nők jogai szempontjából az egyik legrosszabb helyen álló ország, Szaúd-Arábia bejelentette,

hamarosan női fociliga indul náluk, amit az ország fővárosában, Rijádban tartanak, illetve még két meg nem nevezett településen.

Bár a részletekről még nem tudni, a szaúdi összsport-szövetség szerint nagy változások lesznek emiatt: „A bajnokság elindítása ösztönzi a női lakosság sportolását, és növeli a nők sportteljesítményének elismerését is” – áll a közleményben.

Ez már a sokadik pozitívnak tűnő reform a szigorú törvényektől hemzsegő Szaúd-Arábiában: két évvel ezelőtt még az is hír volt, hogy elkezdtek nőket is beengedni sporteseményekre, illetve letehették a jogosítványt, 2019 óta pedig a férjük nélkül is utazhatnak nők külföldre, lehetőségük van hotelszobát foglalni,

a bíróságokat pedig jogszabály kötelezi arra, hogy legalább sms-ben értesítsék azokat a nőket, akiktől elvált a férjük.

A lazítás nem véletlen, hiszen Mohamed bin Szalman koronahercegnek nagyon fontos valami pozitívumot felmutatni az újságíró, Dzsamál Hasogdzsi 2018-as brutális meggyilkolása után, akit bizonyítottan az ő emberei kínoztak és öltek meg, de legutóbb február 16-án került a hírekbe az ország, akkor azzal, hogy Jemenben civileket bombáznak.

Szaúd-Arábia az USA egyik legfontosabb szövetségese, amihez az is hozzá járul, hogy a fegyvereik 61 százalékát onnan vásárolják, márpedig ez a 61 százalék sokat jelent, ha hozzá tesszük, hogy ez az ország a világ legnagyobb fegyverimportőre, ami ráadásul 2019-ben megjavította saját eredményét, és több fegyvert vásárolt, mint bármikor előtte.

FOTÓ: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek