+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. február 26. szerda, 09:06
Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál, aki bezzeg kisajátít.

Ahogy arról az Azonnalin beszámoltunk, január végén abszolút többséggel nyert a burgenlandi választáson Hans Peter Doskozil: a szocdem politikus így koalíciós partnerre se szorul Ausztria Magyarországgal határos tartományában. Doskozil a sikerét annak köszönheti, hogy pártja, az SPÖ progresszív irányvonalától finoman elhatárolódik, migrációkritikus álláspontot képvisel, és 1700 eurós minimálbért vezetett be a közigazgatásban és az állami (tartományi) vállalatoknál.

 

Nem akarsz minimálbért fizetni? Menj Orbánhoz Magyarországra!

 

Most a Neue Zürcher Zeitungnak azt mondta: ezt a minimálbért további szektorokra is kiterjesztené. Egyúttal azt üzente az emiatt költségnövekedéstől tartó cégeknek, hogy vagy vágjanak a bevételeikből, vagy

 

települjenek át Magyarországra. „Jó szórakozást kívánok nekik Orbánnál,

 

aki a parasztok birtokait rövid úton kisajátítja, vagy épp új útdíjakat vezet be.”

 

Bővebben nem fejtette ki, hogy mire utalt a kisajátítással, de valószínűleg arra, hogy Orbánék a külföldiek magyarországi földvásárlását és a zsebszerződéseket próbálták felszámolni (amiben különösen sok osztrák érintett) az általuk hozott földforgalmi törvénnyel, amit 2018-ban egyébként elkaszált az Európai Bíróság, mert kártalanítás nélkül szüntették meg a nem egyenesági rokonok közti haszonélvezeti szerződéseket – ez jogilag nem kisajátítás, de gyakorlatilag annál rosszabb, mert a kisajátításért legalább mindig jár kártalanítás.

 

Migrációügyben szigorú, de a kvótát támogatná

 

Orbán kedvenc témájával, a menekültüggyel kapcsolatban a tartományfőnök abban hisz, hogy védeni kell a külső határokat, ki kell toloncolni a jogosulatlan menedékkérőket, és el kell osztani a menekülteket az EU-ban. Utóbbiról nem csak a magyar kormány, de az osztrák kancellár, Sebastian Kurz is máshogy vélekedik. Doskozil mondjuk azt is hozzátette: az elosztás azért nem működik gyakorlatilag, mert „Brüsszel” nem igazán vállalja fel a menekültkérelmet elutasító döntések végrehajtását és a kitoloncolást. (Ezek egyébként tagállami hatáskörbe tartoznak.) 

 

Doskozil arról beszél:

 

a migrációs válság nem ért véget, hiába „ámítja Kurz azzal az osztrákokat évek óta, hogy lezárta a balkáni útvonalat”.

 

Érdemes összehasonlításként hozzátenni: Orbán ugye mindeközben egyszerre kommunikálja azt, hogy lezárta a határt, de migrációs válság is van.

 

FOTÓ: Hans Peter Doskozil / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nógrádi György az LMBT-közösség politikai pozícióit elemzi, Gödön meg még mindig áll a bál. Kezdünk!

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás