+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2020. február 26. szerda, 09:06
Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál, aki bezzeg kisajátít.

Ahogy arról az Azonnalin beszámoltunk, január végén abszolút többséggel nyert a burgenlandi választáson Hans Peter Doskozil: a szocdem politikus így koalíciós partnerre se szorul Ausztria Magyarországgal határos tartományában. Doskozil a sikerét annak köszönheti, hogy pártja, az SPÖ progresszív irányvonalától finoman elhatárolódik, migrációkritikus álláspontot képvisel, és 1700 eurós minimálbért vezetett be a közigazgatásban és az állami (tartományi) vállalatoknál.

 

Nem akarsz minimálbért fizetni? Menj Orbánhoz Magyarországra!

 

Most a Neue Zürcher Zeitungnak azt mondta: ezt a minimálbért további szektorokra is kiterjesztené. Egyúttal azt üzente az emiatt költségnövekedéstől tartó cégeknek, hogy vagy vágjanak a bevételeikből, vagy

 

települjenek át Magyarországra. „Jó szórakozást kívánok nekik Orbánnál,

 

aki a parasztok birtokait rövid úton kisajátítja, vagy épp új útdíjakat vezet be.”

 

Bővebben nem fejtette ki, hogy mire utalt a kisajátítással, de valószínűleg arra, hogy Orbánék a külföldiek magyarországi földvásárlását és a zsebszerződéseket próbálták felszámolni (amiben különösen sok osztrák érintett) az általuk hozott földforgalmi törvénnyel, amit 2018-ban egyébként elkaszált az Európai Bíróság, mert kártalanítás nélkül szüntették meg a nem egyenesági rokonok közti haszonélvezeti szerződéseket – ez jogilag nem kisajátítás, de gyakorlatilag annál rosszabb, mert a kisajátításért legalább mindig jár kártalanítás.

 

Migrációügyben szigorú, de a kvótát támogatná

 

Orbán kedvenc témájával, a menekültüggyel kapcsolatban a tartományfőnök abban hisz, hogy védeni kell a külső határokat, ki kell toloncolni a jogosulatlan menedékkérőket, és el kell osztani a menekülteket az EU-ban. Utóbbiról nem csak a magyar kormány, de az osztrák kancellár, Sebastian Kurz is máshogy vélekedik. Doskozil mondjuk azt is hozzátette: az elosztás azért nem működik gyakorlatilag, mert „Brüsszel” nem igazán vállalja fel a menekültkérelmet elutasító döntések végrehajtását és a kitoloncolást. (Ezek egyébként tagállami hatáskörbe tartoznak.) 

 

Doskozil arról beszél:

 

a migrációs válság nem ért véget, hiába „ámítja Kurz azzal az osztrákokat évek óta, hogy lezárta a balkáni útvonalat”.

 

Érdemes összehasonlításként hozzátenni: Orbán ugye mindeközben egyszerre kommunikálja azt, hogy lezárta a határt, de migrációs válság is van.

 

FOTÓ: Hans Peter Doskozil / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hatvannal vannak többen, mint tegnap. Egy hetvenéves férfi belehalt a fertőzésbe, a felgyógyultak száma pedig 42-re emelkedett.

A januárban megválasztott Dézsi Csaba András azt mondja: egyelőre tünetmentes és folytatja a munkáját polgármesterként.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Állítják: az észak-macedónok csatlakozása nem jelent semmit, mégis jogtalanságokat kiáltanak a NATO-integráció kapcsán.

Hatósági árakat nem tervez a kormány, viszont arra kérte a Pest Megyei Kormányhivatal az önkormányzatokat, figyeljék, jogosan emelik-e az árakat a piacokon, tudta meg az Azonnali.

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás